16.7 C
Volos
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκδήλωση την Κυριακή 12/5 στον Αγιο Βλάσιο Πηλίου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου, στο μνημείο που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού, μετά τη θεία λειτουργία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους 57 κατοίκους που έχασαν τη ζωή τους τόσο στις 13/5/1944 όσο και λίγο αργότερα στα Άνω Λεχώνια, στην Κίτρινη αποθήκη και στη θέση Ορμάν Μαγούλα (Δασόλοφος Φαρσάλων) από τα γερμανικά στρατεύματα. Στο χώρο όπου συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού και έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται, μιας και περίπου το 80% των σπιτιών κάηκαν ολοσχερώς, να λεηλατούνται τρόφιμα, ζώα, ακόμη και ολόκληρα κοπάδια, και περιουσίες, στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου, όπου πλέον στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ως ελάχιστος φόρος τιμής στους πεσόντες.
Τον Μάιο του 2016 ο Άγιος Βλάσιος , αναγνωρίστηκε ως «Μαρτυρικό χωριό», από τον Δήμο Βόλου, με ομόφωνη απόφασή του, γεγονός που διεκδικεί και από την επίσημη Ελληνική πολιτεία, γιατί, κατά τη Διδώ Σωτηρίου, «Οι Νεκροί περιμένουν» την ιστορική και ηθική δικαίωσή τους!
Το μήνυμα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ, επίκαιρο όσο ποτέ, ας βρίσκεται στο μυαλό και στις καρδιές μας.
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ στον πόλεμο, στη βία και στο μίσος.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί και το τραγούδι για την καταστροφή του χωριού από τη ναζιστική θηριωδία, έχει η Αντιγόνη Ιωάννου.
Το τραγούδι που έγραψαν ο Γιώργος Τουφεξής (στίχοι) και Ζαφείρης Κουκουσέλης (σύνθεση , ενορχήστρωση) ερμηνεύει ο Θάνος Ματζίλης.
Παίζουν οι μουσικοί:
Άγγελος Τσιριγωτάκης (τύμπανα)
Βαγγέλης Κουκουσέλης (μπάσο)
Αντώνης Βαγενάς (κρουστά)
Δημήτρης Νάσσιος (κιθάρα)
Στέφανος Γεωργίου (βιολί)
Κώστας Γεδίκης (λάφτα)
Ζαφείρης Κουκουσέλης (πιάνο – ακορντεόν)
Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο – Καβάλ)
Παραχώρηση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού:
Κώστας Κλειτσογιάννης
Ηλίας Σακελλάρης
Σωτήρης Χαλκιάς
spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ