22 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Λαμπρούλης για τις συνέπειες των νέων δρομολογίων της Hellenic Train στην προαστιακή γραμμή Θεσσαλονίκης – Λάρισας

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά τις συνέπειες που δημιουργούνται από την εφαρμογή των από 16/12/2023 νέων δρομολογίων της HELLENIC TRAIN, στην προαστιακή γραμμή Θεσσαλονίκης – Λάρισας κατέθεσαν ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. Κατατίθεται επίσης ως αναφορά η επιστολή καθημερινών χρηστών του Προαστιακού για εργασία, στην οποία εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις συνέπειες που δημιουργούνται από την εφαρμογή των νέων δρομολογίων. Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμοι/ες κ. Βουλευτές/Βουλεύτριες των 4 τεσσάρων νομών που διαπερνά ο Προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης – Λάρισας.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, για τις συνέπειες που δημιουργούνται από την εφαρμογή των από 16-12-2023 νέων δρομολογίων της HELLENIC TRAIN, στην Προαστιακή γραμμή Θεσσαλονίκης – Λάρισας.
Τα βασικότερα ζητήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές των δρομολογίων που εφαρμόστηκαν από τις 16-12-2013 είναι:
Η κατάργηση του απογευματινού δρομολογίου από Θεσσαλονίκη στις 16:22′ και ζητούμε την ΑΜΕΣΗ επαναφορά του

Το μεγάλο κενό δρομολογίων 2:30 ωρών που δημιουργείται από Θεσσαλονίκη, μεταξύ των ωρών 15:00 και 17:30′, δηλαδή στη χρονική ζώνη επιστροφής του 60% των εργαζομένων

Ο συνεχώς μειούμενος αριθμός καθημερινών δρομολογίων σε 8, από 11 που ήταν μέχρι τον Μάϊο του 2022, δηλαδή πριν εισαγωγή του ‘Βέλους

Η αυξανόμενη αδυναμία κάλυψης αναγκών μετακίνησης εργαζομένων, σύμφωνα με τα βασικά ωράρια εργασίας
Με τα ισχύοντα δρομολόγια του Προαστιακού και έως την 15-12-2023, το πρώτο πρωινό δρομολόγιο από τη Λάρισα, έφθανε στη Θεσσαλονίκη στις 07:15′ το πρωί. Στη χρονική αυτή ζώνη – αυτό το δρομολόγιο ιδιαίτερα – είναι καθημερινά γεμάτο και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο και σχεδόν αποκλειστικά από εργαζόμενους που εκκινούν από τη Λάρισα και τους 10 ενδιάμεσους σταθμούς. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών στη συνέχεια μοιράζεται και κατεβαίνει στο σταθμό της Σίνδου και της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από όλο το φάσμα εργαζομένων και εργάζονται, σε εταιρείες κατασκευών και υπηρεσιών, ΜΕΤΡΟ, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, ελεύθεροι επαγγελματίες κοκ. Στη συνέχεια με τη χρήση κυρίως των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, υπολογίζεται ότι χρειάζονται από 40′ έως 50′ επιπλέον χρόνο ανάλογα της απόστασης, της συχνότητας των δρομολογίων και της αναμονής σε αυτά, για να φθάσουν στην εργασία τους περίπου στις 08:00.

Σημειώνεται ότι αμέσως το επόμενο δρομολόγιο φθάνει στη Θεσσαλονίκη στις 08:45′, οπότε δύναται να είναι κάποιος στην εργασία του περίπου στις 09:30 ́. Εκτιμάται λοιπόν ότι δεν εξυπηρετεί εργαζόμενους, αλλά επιβάτες κυρίως για περιστασιακές μετακινήσεις άλλου είδους, όπως αγορές, γιατρούς, περιηγήσεις κλπ..
Οπότε, από αυτό και μόνο το στοιχείο, αβίαστα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι:

Για την πρωινή ζώνη αιχμής μετακινήσεων, υπάρχει μόνο 1 δρομολόγιο που εξυπηρετεί εργαζόμενους.
Στο οποίο εργαζόμενοι μόνο με ωράρια, 08:00-16:00 και 08:30-16:30′, καλύπτονται πλήρως από τον υφιστάμενο σχεδιασμό και αριθμό δρομολογίων του προαστιακού.

Επίσης τελειώνοντας το ωράριό τους και για την επιστροφή τους, χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι και κατά κύριο λόγο το δρομολόγιο των 16:22′ από Θεσσαλονίκη.

οι υπόλοιποι εργαζόμενοι όμως με τα υπόλοιπα ωράρια, δεν καλύπτονται για την πρόσβαση στην εργασία τους.
Εδώ και χρόνια ακούγαμε πάντα παράπονα και ανησυχίες από πολλούς εργαζόμενους, ότι θα έπρεπε να υπάρχει και ένα τρένο που να φθάνει τουλάχιστον 1:30 ώρα νωρίτερα, για να καλύπτονται και τα ωράρια αυτά. Η μεγαλύτερη μερίδα αυτών των εργαζομένων, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κυρίως ΙΧ αυτοκίνητο, ή εάν δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, είτε ακολουθεί η παύση τους, είτε φθάνουν πάντα αργοπορημένοι με την ανοχή των εργοδοτών ή προϊσταμένων τους.

Σε σχετική διερεύνηση που έκανε συνεπιβάτισσά μας για το τι συμβαίνει σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις, η κατάσταση είναι μη συγκρίσιμη. Η συγκοινωνία με το τρένο είναι …. απλά συχνή. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε, Ρώμη – Ανκόνα, απόσταση 300 χλμ περίπου έχει κάθε 1 ώρα, ενώ σε ώρες αιχμής γίνεται ακόμη πιο συχνή. Επίσης, αναφερόμενη στην προ εικοσαετίας διαμονή της στην Αγγλία, αναφέρει χαρακτηριστικά «… πηγαίναμε στο σταθμό χωρίς να ξέρουμε την ώρα, ξέραμε μόνο ότι θα περιμένουμε το πολύ 5-10 λεπτά ….»
Από τις 16-12-2023 όμως, η HELLENIC TRAIN ανακοίνωσε αλλαγή των δρομολογίων της. Στην απογευματινή ζώνη που επιστρέφουν από τις εργασίες τους, αφαιρεί το δρομολόγιο των 16:22 και στη θέση του εισάγει 2 άλλα, των 15:00′ και των 17:30′.

Αφενός το δρομολόγιο των 15:00′ δεν εξυπηρετεί κανένα ωράριο εργαζομένου, διότι απλά αυτοί…. δεν έχουν σχολάσει ακόμη.

Αφετέρου των 17:30′, διότι είναι πολύ αργά και τους αναγκάζει να περιμένουν από …. 1 έως 2 ώρες καθημερινά. Σημειώνεται επίσης, ότι δεν έχουν προστεθεί και οι τυχόν συχνές καθυστερήσεις.

Στα σπίτια όλων μας, περιμένει η σκυτάλη από νταντάδες παιδιών ή ηλικιωμένων, φροντιστήρια, διαβάσματα παιδιών ή ακόμη και …. για τη 2η εργασία.

Σήμερα, που όλοι μας τρέχουμε με ρυθμούς πρωτόγνωρους, το παραπάνω αποτελεί σοβαρότατη πρόκληση από μέρους σας.

Με λίγα λόγια, η αποκοπή του συγκεκριμένου δρομολόγιου των 16:22 βάζει σοβαρά εμπόδια ουσιαστικά στους εργαζόμενους, για την αποχώρηση από την εργασία τους.

Από την ανάλυση των ανωτέρω, γίνεται επίσης εύκολα αντιληπτό ότι:
αφενός διακρίνεται μία καταφανή και κραυγαλέα απουσία συγχρονισμού με τα ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, και αφετέρου ότι προσφέρεται μία παροχή ταλαιπωρίας και όχι υπηρεσίας, από την χωροθέτηση των εν λόγω δρομολογίων σε χρονικά σημεία που δεν εξυπηρετούν τουλάχιστον ανάγκες εργαζομένων.

Εάν λοιπόν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι:
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα.

Η πρωινή βάρδια στα νοσοκομεία αλλάζει στις 7:00′

Το ωράριο στο δημόσιο είναι από τις 07:00′-07:30′-08:00′

Επιχειρήσεις που το ωράριό τους είναι είναι από τις 07:30′

Τα σχολεία ανοίγουν στις 08:00′

Επίσης, εάν αναλογιστεί ότι:

Το τρένο αποτελεί κοινωνικό αγαθό για τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών Μία και ίσως η πιο σημαντική κάλυψη ανάγκης που επιτελεί, είναι οι μετακινήσεις μας από και προς την εργασία μας

Με τις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ανεύρεσης εργασίας, αναρωτιόμαστε γιατί ο σχεδιασμός αυτός να μην λαμβάνει υπ’ όψη τις ανάγκες τους ώστε να διευκολύνονται, αλλά αντίθετα να μπαίνουν εμπόδια ακόμη και για τη διατήρηση της εργασίας.

Αυτή τη στιγμή στους εργαζόμενους επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την ταλαιπωρία τους, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Οι συγκοινωνιακές υποδομές του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, που είναι κτήμα και ιδιοκτησία κατ’ επέκταση των πολιτών της, ποιών εν τέλει ανάγκες εξυπηρετούν; Εάν κατά τον σχεδιασμό των δρομολογίων, δε λαμβάνονται υπό όψη κατά τα φαινόμενα, καθόλου οι ανάγκες των πολιτών πρόσβασης ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ στην εργασία τους, που για αυτήν την ταλαιπωρημένη ΕΡΓΑΣΙΑ, παράγεται τόσος λόγος καθημερινά παγκοσμίως και πάνω σε αυτήν βασίζεται η Αξιοπρέπειά μας και κατ’ επέκταση η Ψυχική μας Υγεία, τότε προς τι όλο αυτό;

Διαπιστώνουμε ότι αποσκοπεί στο κέρδος, η προτεραιότητα που δόθηκε από την εταιρεία, στην προσθήκη των δύο γρήγορων τρένων, σπάζοντας το φράγμα των 4 ωρών Αθήνα – Θεσσαλονίκη” με ανέσεις και πολυτέλειες, και ευελπιστεί να κερδίσει από άλλο κομμάτι προφανώς της αγοράς.

Αναρωτιόμαστε το δικαίωμα στην ταχύτητα και στην πολυτέλεια είναι πιο σημαντικό, από το δικαίωμα στην εργασία στην κοινωνία που ζούμε;

Αναρωτιόμαστε κατά πόσο ενέργειες σαν κι αυτές, που ανακαλύπτουμε συχνά στην καθημερινότητά μας, είναι πράξεις που διώχνουν ακουσίως ή εκουσίως τελικά τον κόσμο από τον τόπο τους;

Ο Σιδηρόδρομος παγκοσμίως είναι ο πιο ασφαλής, άνετος, σύντομος και πράσινος τρόπος μεταφοράς . Στη χώρα μας γιατί υποβαθμίζεται;

Διαβάζουμε ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη, λόγω της ενεργειακής κρίσης για να γίνουν πιο ελκυστικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έναντι του ΙΧ αυτοκινήτου ενισχύθηκαν με πιο συχνά δρομολόγια. Αναρωτιόμαστε γιατί εδώ να αποδυναμώνονται και να ωθούμαστε τελικά προς τη χρήση του;

Αναρωτιόμαστε πως αυτοί που θα επιλέξουν τελικά τη λύση του ΙΧ αυτοκινήτου, τα επιπλέον χρήματα για τα καύσιμα με τις σημερινές τιμές και τα σπαρμένα διόδια παντού, θα περισσέψει κάτι από το ημερομίσθιο φθάνοντας στο σπίτι;

Συνειδητοποιεί κανείς ότι με ανοχές σε πρακτικές σαν κι αυτές, γεννάται η οργή, η κατάθλιψη και η απαξίωση;

Αναρωτιόμαστε εάν τελικά η βία, … είναι μόνο φωτιές και σπασμένα τζάμια στην TV, ή αυτό συμφέρει κάποιους, μόνο αυτό να φαίνεται;

Αναρωτιόμαστε, αν λένε τίποτα αυτές οι γραμμές στους αρμόδιους, ή απλά λένε… «θα τους περάσει»;
Με το αξίωμα του βουλευτή που έχετε εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αντιπροσωπεύοντας πολίτες και εργαζόμενους του τόπου αυτού, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία που υποβαλλόμαστε, από τα εμπόδια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στις επόμενες μέρες.

Από την πλευρά μας και αρκετοί από εμάς έχουμε ήδη προβεί σε ατομικές καταθέσεις παραπόνων στην ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα το πράξουμε και στη συνέχεια και άλλοι.

Αναμένουμε όμως παράλληλα με αγωνία την άμεση αντίδρασή σας, στην κατανόηση των αιτημάτων μας και να πράξετε τα δέοντα για το σκοπό που προαναφερόμαστε. Αρχικά, με την παρούσα ενημέρωση του ζητήματός μας έγκαιρα προς εσάς, θεωρούμε ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των Δημοκρατικών θεσμών της Πολιτείας μας, σε συνδυασμό με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως Πολίτες αυτού του τόπου. Είμαστε αποφασισμένοι ως ένα βαθμό, να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην πρόσβαση στην εργασία που αυτή τη στιγμή πλήττεται άμεσα.

Σε επόμενο βαθμό, θα το υπερασπιστούμε με το ύψιστο δικαίωμά μας, … στην κάλπη.

Σας επισυνάπτουμε στα 5 (πέντε) συνημμένα τα ισχύοντα και τα νέα δρομολόγια από Λάρισα, από Θεσσαλονίκη και συγκριτικό πίνακα με τα Βασικά ωράρια των εργαζομένων από Μάϊο του 2022 έως σήμερα.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, μέσω της παρούσας επικοινωνίας.

Με εκτίμηση

Ονοματεπώνυμα (καθημερινών χρηστών του Προαστιακού για εργασία)

1. Αβραμίδου Πόπη

2. Αποστολόπουλος Θωμάς

3. Βουλτσίδης Χρήστος

4. Βρατσίνης Λάζαρος

5. Γεωργιάδης Αντώνιος

6. Γκογκίδης Αντώνης

7. Δραγασιάς Νεκτάριος

8. Θεοδωρίδου Σοφία

9. Καραγιαννίδης Περικλής

10. Καρανάτσος Γεώργιος 1

1. Κριτσιάνης Δημήτριος

12. Λαζαρίδης Κωνσταντίνος

13. Llaha Ervin

14. Μαγαλιά Ιωάννα

15. Ματιάκης Τηλέμαχος

16. Παπαγεωργίου Ιωάννης

17. Παπαθανασίου Σωτήρης

18. Πουρτσίδης Δημήτρης

19. Σισμανίδου Βάλη

20. Σταθάκης Κώστας

21. Τζήσιου Σοφία

22. Τζιώρας Ευθύμιος

23. Τσαγανός Παναγιώτης

24. Filaj Arben

25. Χαιριγιέ Αλλκία

26. Χατζηαναγνώστη Σοφία

27. Χατζοπούλου Ανθή

28. Φαρφάρα Αγάπη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ