20.1 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

«A Να Το»: Μια ξεχωριστή παράσταση για θεατές από 11 μηνών έως 3,5 χρόνων

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο θέατρο Βαφείο, στις 20 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση, φτιαγμένη με ευαισθησία και τρυφερότητα αφού απευθύνεται σε μικρούς θεατές.

Μέσα από την παράσταση «α ΝαΤο» οι μικροί άνθρωποι (11 μηνών – 3,5 ετών) θα έχουν πολλές ευκαιρίες να ταυτιστούν και να δουν στη σκηνή να ζωντανεύουν στιγμές που τους θυμίζουν κάτι από τη δική τους καθημερινότητα. Εξάλλου η Να και η Το θα είναι εκεί για να τους βοηθήσουν.

Συναντήσαμε τη σκηνοθέτρια της παράστασης Χριστίνα Πλατινιώτη, η οποία είχε και όλη την ιδέα του εγχειρήματος και μας μίλησε πώς είναι να δημιουργείς θέατρο για τόσο μικρές ηλικίες.

Η Χροστίνα Πλατινιώτη μιλά για την παράσταση που απευθύνεται σε βρεφικές ηλικίες

Πως προέκυψε η ιδέα της παράστασης σας;

«Νομίζω πως η ιδέα υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια στη σκέψη μου. Για την ακρίβεια, πολλά μικρά κομμάτια που συνθέτουν αυτή την παράσταση εμφανίζονταν κατά καιρούς. Η ιδέα του να βλέπω για λίγο τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών πάντα με συγκινούσε.»

Παράσταση για θεατές από 11 μηνών έως 3,5 χρόνων

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το βρεφικό θέατρο και πόσο εύκολο ή δύσκολο είδος είναι;

«Η σπίθα νομίζω ότι μπήκε όταν ξεκίνησα να δουλεύω με παιδιά. Σίγουρα όμως η μητρότητα με έκανε να πάρω αυτή την απόφαση και να το κάνω πράξη. Έχω ακριβώς μπροστά μου απεριόριστο υλικό προς διερεύνηση χάρη στο δίχρονο γιο μου.

Είναι πολύ ιδιαίτερο είδος θεάτρου. Είναι πολύ δύσκολο να απευθύνεσαι σε τοσο μικρούς θεατές που πιθανόν να βιώνουν την πρώτη τους θεατρική εμπειρία. Χρειάζεται να σεβαστείς τις ανάγκες και τις δυνατότητες τους. Ταυτόχρονα, θεωρώ πως είναι και μεγάλη ευθύνη γιατί τα παιδιά φαίνεται να έχουν ανάγκη να παρακολουθήσουν μια ιστορία που να τα αφορά και να μπορούν να την καταλάβουν.»

Θαυμάζω την Ξένια Καλογεροπούλου από τότε που ήμουν παιδί

Πως είναι να ξεκινάς το ταξίδι της ανακάλυψης; Εκεί που όλα μοιάζουν καινούρια απροσδόκητα, τρομακτικά μα και αστεία την ίδια στιγμή;

Ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης σας τόσο για τους γονείς όσο και για τους μικρούς θεατές;

«Θα έλεγα πως αυτό που θέλουμε να αναρωτηθούμε και εμείς και οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, είναι το πως είναι να ανακαλύπτεις τον κόσμο από την αρχή.

Η ανάγκη για ανακάλυψη κάθε τι καινούργιου είναι κάτι που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής του ανθρώπου. Με ένα τρόπο η ανάγκη μας για ανακάλυψη είναι και σημάδι όρεξης για ζωή.

Ε, αυτή η τεράστια όρεξη που έχουν τα μικρά παιδιά ν’ ανακαλύπτουν τα πάντα από το μηδέν και η ανοιχτότητά τους απέναντι σε κάθε τι καινούργιο είναι βασικό στοιχείο της παράστασης. Πρόκειται για μια πολύ απλή ιστορία. Απλή αλλά και αρκετή για να μπορέσουν να ταυτιστούν και να δουν κομμάτια της καθημερινότητας τους να ζωντανεύουν ακριβώς μπροστά τους. Στόχος μας είναι να τους πούμε μια ιστορία, να τα κάνουμε να αισθανθούν οικεία και να περάσουν καλά για αυτά τα 40 λεπτά.»

Οι παραστάσεις θα είναι κάθε Σάββατο στις 11 το πρωί

Είστε συνεργάτης του «Εργαστηρίου Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου». Η εμπειρία της σας ενέπνευσε για τη δική σας παράσταση;

«Πριν από τη συνεργασία, η πρώτη επαφή με το «Εργαστήρι Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου» ήταν όταν γνώρισα το εκπαιδευτικό δράμα με δασκάλα την Πέγκυ Στεφανίδου. Απο εκείνη τη στιγμή αλλαξε τελείως ο τρόπος που βλέπω τη διδασκαλία του θεάτρου αλλά και το ίδιο το θέατρο.

Θαυμάζω την Ξένια Καλογεροπούλου από τότε που ήμουν παιδί. Εξάλλου η πρώτη μου μνήμη από το θέατρο είναι από παράσταση της. Πρώτα από όλα είναι εκείνη που έφερε το βρεφικό θέατρο στην Ελλάδα και η πρώτη που ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο σοβαρά στη χώρα μας. Μας έχει χαρίσει τεράστιες συγκινήσεις. Θα έλεγα πως δεν με ενέπνευσε μόνο αλλά αποτελεί και σημείο αναφοράς για εμένα.»

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες γονείς επιλέγουν το θέατρο για την ψυχαγωγία των παιδιών τους;

«Νομίζω πως ναι το επιλέγουν. Εξάλλου το θέατρο είναι ένας τεράστιος καμβάς ερεθίσμάτων και τα παιδιά είναι σα σφουγγάρια. Ωστόσο το θέατρο για βρέφη δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο οπως συμβαίνει μετά.

Πιστεύω πως οι σημερινοί γονείς έχουν ανάγκη να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Στο θέατρο βιώνουν μια κοινή εμπειρία με συγκέντρωση και μαζί. Η καθημερινότητα αναγκάζει τους γονείς να χάνονται σε γρήγορους ρυθμούς και συχνά έχουν ελάχιστο χρόνο με τα παιδιά τους. Συμβαίνει σε όλους.

Έτσι πιστεύω πως οι γονείς διψάνε για κοινές εμπειρίες και η αλήθεια είναι πως τελευταία παρατηρώ μεγάλη όρεξη»

Πως είναι να ξεκινάς το ταξίδι της ανακάλυψης; Εκεί που όλα μοιάζουν μαγικά;

Συντελεστές:

Ηθοποιοί: Λία Καράμπελα, Ανδριανή Κυλάφη

Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Χριστίνα Πλατανιώτη

Εικαστική επιμέλεια: Αμαλία Θεοδωροπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

Φωτογραφίες, εικαστικό υλικό: Λήδα Τουλουμάκου

Δημιουργία αφίσας: Γιώργος Γιαννίμπας

Πληροφορίες

Θέατρο Βαφείο

Πρεμιέρα Σάββατο 20/01/2024

Και για 10 παραστάσεις

Ώρα έναρξης 11:00

Διάρκεια 40 λεπτά

Εισιτήριο 9 ευρώ

(Ανέργων , δεύτερος γονέας εκπτώσεις)

https://www.more.com/theater/children/a-nato/

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ