23.9 C
Volos
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Νάνσυ Καπούλα: Διεκδικώ εκ νέου τη θέση της Προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας( βίντεο – εικόνες)

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο μενού της Νέας Υόρκης ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Μέση Ανατολή

Στη Νέα Υόρκη στρέφεται το παγκόσμιο διπλωματικό ενδιαφέρον, με...

Χαρακόπουλος με Πάπα Φραγκίσκο: Συνεργασία όλων των χριστιανών έναντι των μεγάλων προκλήσεων

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο...

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Πλησιάζει ο καιρός για την αλλαγή ώρας οπότε και...

Λάρισα: Γνωρίστε το χωριό Σκήτη Αγιάς με την εντυπωσιακή λίμνη

Η περιοχή της Αγιάς, μια γη πλούσια και πολυπρόσωπη,...

Η κοπή πίτας του τοπικού τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής παρουσία πλήθος κόσμου.

Η κ. Καπούλα ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία και στην κλιματική αλλαγή, της οποίας είναι απόρροια. Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας ανακοίνωσε πως στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, σε ημερίδα που θα συνδιοργανωθεί με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η προέδρος του ΤΕΕ κ. Νάνσυ Καπούλα μιλώντας στο posting.gr ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΤΕΕ.

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κ. Νάνσυ Καπούλα ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της για του εκλογές που θα γίνουν τον Μάϊο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης στη Μαγνησία μετά τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias και στην κοινοποίηση των προσωρινών αναδόχων των μελετών για όλους τους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας, αναφορικά με την επαναοριοθέτηση των οικισμών στο Πήλιο.
Χαιρετισμούς απεύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.
Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γιάννης Αναστασίου και Απόστολος Καναβός, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρύσα Τσαγανού, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ και Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Μπάμπης Σιάτρας, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλης Μιτζικός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δωροθέα Κολυνδρίνη και Γιάννης Τέας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ. Νίκος Παπαπέτρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φωτεινή Κοκκινάκη και Νίκος Μόσχος, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρώην βουλευτής Παύλος Μαρκάκης, οι πρώην δήμαρχοι Πάνος Σκοτινιώτης και Ελένη Λαϊτσου, ο Πρόεδρος του ΟΛΒ κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Βενέτης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, ο προέδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας Ερασμία Καλαφάτη και Παναγιώτης Σαράφης, ο εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Θωμάς Χαβδούλας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας κ. Αλέκος Καμπύλης, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Νίκος Αθανασάκης, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Γιάννης Κηπουρός, η υποψήφια βουλευτής κ. Άσπα Γοσπονδίνη, αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Βασίλης Βενέτης, o εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θανάσης Γκίκας, πρόεδροι των κλαδικών συλλόγων του ΤΕΕ Μαγνησίας και εκατοντάδες μηχανικοί.

Α

ναλυτικά η ομιλία της:

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για όλους εμάς στη διοίκηση του ΤΕΕ Μαγνησίας η αποψινή σας παρουσία.

Η χρονιά που έφυγε στιγματίστηκε από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και το Νομό μας αλλά και ευρύτερα την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, όπως και οι πυρκαγιές του Αυγούστου αποτελούν ένδειξη των αλλαγών που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή και αφήνουν πίσω τους ζημιές και βαθιά τραύματα στο περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων. Επίσης, οι πλημμύρες είχαν αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, καθώς πολλοί αγρότες και επιχειρηματίες είχαν σημαντικές απώλειες.

Η κλιματική αλλαγή συνεπώς δεν αφορά σε κάτι μελλοντικό… Έχει ήδη δώσει το παρόν με τον Ιανό, το Daniel, τον Elias και άλλες έντονες σημειακές βροχοπτώσεις που τα τελευταία χρόνια έπληξαν Πήλιο και Σποράδες.

Όσο κι αν θα θέλαμε να θεωρήσουμε τυχαία αυτά τα συμβάντα, η συχνότητα, η ένταση, η επικινδυνότητα για την ανθρώπινη ζωή και οι ζημιές που προκαλούν δε μας αφήνουν αυτό το περιθώριο.

Η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης είναι σαφής. Τα σχέδια αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των υποδομών, την αντιπλημμυρική θωράκιση, την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και αγροτών για την επαναφορά της παραγωγής, αλλά και την επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτων αναγκών, ώστε να προσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά των νέων φαινομένων που αντιμετωπίζουμε λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο ρόλος των μηχανικών, είναι θεμελιώδης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κλίματος στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

Οι μηχανικοί της Μαγνησίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πεδίο των καταστροφών καθώς το ΤΕΕ Μαγνησίας συνεργάστηκε με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και στελεχώσαμε τα κλιμάκια ελέγχου κατοικιών, σχολείων, όλων των υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Νοσοκομείου Βόλου και της Α’ ΒΙΠΕ.

Θα ήθελα να επισημάνω πως οι συνάδελφοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, παρά τις προσωπικές δυσκολίες που εκείνες τις κρίσιμες ώρες της κακοκαιρίας πιθανά αντιμετώπιζε ο καθένας τους και τάχθηκαν εθελοντικά στην υπηρεσία των πολιτών.

Επίσης, στις 31 Ιανουάριου το ΤΕΕ Μαγνησίας συνδιοργανώνει με την Πολυτεχνική Σχολή του Π.Θ. επιστημονική ημερίδα, όπου θα παρουσιαστεί η πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία.

Στο πλαίσιο της ημερίδας εξειδικευμένοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παρουσιάσουν και τις προτάσεις τους για τη θωράκιση των πληγεισών περιοχών και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού τα προβλήματα και τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσης τους.

– Με αφορμή τα όσα ήδη προανέφερα αναφορικά με τις περιβαλλοντικές πληγές που αντιμετώπισε η περιοχή μας δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω και από το σημερινό δημόσιο βήμα την αντίθεσή μας στην πρόταση δημιουργίας πλωτού σταθμού LNG εντός του Παγασητικού κόλπου.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει επισημάνει τους κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση ατυχήματος όσο και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που αποδεδειγμένα θα προκαλέσει μια τέτοια εγκατάσταση στο θαλάσσιο χώρο. Μια επένδυση ασύμβατη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Μαγνησίας.

Σε κοινή δράση με όλους τους επιστημονικούς φορείς της Μαγνησίας έχουμε θέσει τον σαφή στόχο να απομακρυνθεί κάθε πιθανότητα για την υλοποίηση του σταθμού LNG στη Μαγνησία.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή του Πηλίου είχε πλείστα πολεοδομικά προβλήματα για τα οποία έχουμε δώσει τεράστια μάχη να επιλυθούν. Στόχος μας είναι η ρύθμιση του χώρου και ο σεβασμός εξίσου σε περιβάλλον και ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Τακτικές που υπαγορεύουν καθολικές και οριζόντιες απαγορεύσεις δεν αποτελούν εργαλεία ορθής πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής, ούτε βοηθούν στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Η προσπάθεια του ΤΕΕ Μαγνησίας να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές για την επαναοριοθέτηση των οικισμών όπως είναι γνωστό πέτυχε και το ΥΠΕΝ έχει εντάξει σε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων την μελέτη επαναφοράς τους.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως σήμερα το πρωί έγινε και η κοινοποίηση των προσωρινών αναδόχων των μελετών για όλους τους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας που σηματοδοτεί την τροχιά στην τελική ευθεία της επίλυσης αυτού του επίπονου προβλήματος για την περιοχή μας.

Παράλληλα έχουμε συνεργαστεί τόσο με την ΥΔΟΜ Βόλου όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο για προσωρινές αλλά και οριστικές λύσεις στα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης και βρισκόμαστε σε αναμονή της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου.

Φίλες και Φίλοι,

Κάθε αρχή του χρόνου το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε ώστε αυτή η χρονιά να είναι καλύτερη.

Πιστεύω ότι για να είναι επιτυχής η πορεία της Μαγνησίας το 2024 και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που μας κληροδότησε η προηγούμενη χρονιά οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι και συνεργατικοί.

Ως ΤΕΕ Μαγνησίας, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι στόχος μας είναι να λύνουμε καθετί που σας προβληματίζει και έχουμε καταφέρει να είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία. Για να το πω απλά, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κανείς συνάδελφος δεν είναι μόνος του. Είμαστε όλοι μαζί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και του καθένας σας ξεχωριστά.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν σε εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές και πρυτανικές εκλογές κατά το έτος που μας πέρασε και να ευχηθώ να έχετε δύναμη στη μάχη για το καλό του τόπου μας. Θα είμαστε πάντα ως επιστήμονες μηχανικοί στη διάθεση όλων για την πρόοδο και την ευημερία.

Για το Τεχνικό Επιμελητήριο το 2024 είναι χρονιά όπου οι συνάδελφοι θα κληθούν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, καθώς οι εκλογές μας ορίσθηκαν για τις 19 Μάιου.

Προσωπικά θα θέσω τον εαυτό μου στη μάχη των εκλογών και την κρίση των συναδέλφων μου διεκδικώντας εκ νέου τη θέση της Προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας. Από αυτό το βήμα θέλω να ευχηθώ σε όλους να έχουμε ένα καλό εκλογικό αγώνα με στόχο πάντα την πρόοδο του κλάδου μας.

Εύχομαι να έχουμε όλοι μας μια χρονιά με υγεία, επαγγελματική και επιστημονική πρόοδο, τύχη και αμέτρητες χαρούμενες στιγμές.

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ