24 C
Volos
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Χρ. Τριαντόπουλος:Στενή συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερουλάνος: Περιφερειακή ανάπτυξη, το αντίδοτο στην ερήμωση

Με την αναφορά του στο φετινό Νόμπελ Οικονομικών, που...

Βέροια: Είχε κάνει 13 διαρρήξεις μέσα σε ένα μήνα – Έκλεβε ακόμα και τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων

Εφιάλτης καταστηματαρχών στη Βέροια είχε γίνει διαρρήκτης που έσπαζε...

Καραθανασόπουλος: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει ημερομηνία λήξης

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης «δεν έχει ημερομηνία λήξης», τόνισε ο Νίκος...

Σύντομη επίσκεψηστο νησί της Σαντορίνης πραγματοποίησεοΥφυπουργόςΚλιματικήςΚρίσηςκαιΠολιτικήςΠροστασίας, αρμόδιοςγιατηναποκατάστασηαπόφυσικέςκαταστροφέςκαιτηνκρατικήαρωγή, κ. ΧρήστοςΤριαντόπουλος. Το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρίου 2024, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την έδρα του δήμου, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Θήρας, κ. Νίκο Ζώρζο. Κατά την συζήτησή τους τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία αναφορικά με την πρόληψη στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, αλλά και μια σειρά θεμάτων που προκύπτουν εξαιτίας του έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος για το νησί.

 

Το πρωί του Σαββάτου, 12 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός,συμμετείχε ως ομιλητής στο 2οΣυνέδριογια τον τουρισμό με τίτλο, «The luxuryside of Greece»,που πραγματοποιήθηκε το στο Peter NomikosConference Center.Στην ομιλίατου ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, μίλησεγια τα θέματα διαχείρισης κρίσεων σε τουριστικές περιοχές και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλη αυτή την περίοδο με τον τουριστικό κλάδο, ενώ ιδιαίτερη αναφοράέκανε στη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάςπου έπληξε το περσινό καλοκαίριτη Ρόδο, εν μέσω της τουριστικής σεζόν, όπουχρειάστηκεη άμεση συνεργασία όλων για τη διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης. ΟΥφυπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως «η κλιματική κρίση είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα. Νέα δεδομένα για τον τουρισμό, για την πολιτική προστασία, για την πρόληψη, για την ανθεκτικότητα, για την κρατική αρωγή. Κρατική αρωγή που είναι η στήριξη και αποκατάσταση μετά από φυσικές καταστροφές, και βασίζεται σε μία νέα φιλοσοφία.

 

Μία νέα φιλοσοφία που θέλει η αρωγή του κράτους να φτάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όποιον τη δικαιούται. Στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, σε στιγμές φυσικών καταστροφών – και όχι μόνο – είναι στενή η συνεργασία και με τον τουριστικό κλάδο.Σε δύσκολες, σε πολύ δύσκολες στιγμές. Όπως στη Ρόδο το 2023. Εκεί, στη Ρόδο, ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με όλους, κατάφερε να πετύχει την ασφαλή απομάκρυνση περισσότερων από 20.000 επισκεπτών. Με σημαντικότατη τη συνεργασία όλων, ήμουν εκεί εκείνες τις ημέρες. Κεντρική κυβέρνηση, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – με σημαντικό ρόλο του Περιφερειάρχη, Δήμος – με το Δήμαρχο παρόντα σε όλα και, φυσικά, όλα τα συστατικά το πλαισίου της πολιτικής προστασίας – πυροσβεστική, αστυνομία, στρατός, λιμενικό και κάθε εμπλεκόμενος. Και με κομβικό ρόλο των παραγόντων του τουρισμού και των επαγγελματιών, αλλά και των κατοίκων της Ρόδου. Και θέλω να σταθώ σε αυτούς τους δύο παράγοντες.Στους ανθρώπους του τουρισμού που διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την πολιτεία. Όμως θέλω να σταθώ, κυρίως, στους πολίτες της Ρόδου. Να σταθώ στο μεγάλο κύμα εθελοντισμού και φιλοξενίας που επαγγελματίες και κατοίκους της Ρόδου. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο που έδωσε ιδιαίτερη δυναμική σε μια μεγάλη προσπάθεια διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής. Και συνέβαλλε καθοριστικά στη φήμη του νησιού. Έγινε συγκριτικό πλεονέκτημα. Έδωσε προστιθέμενη αξία η διαχείριση αυτή. Και η Ρόδος συνέχισε να πορεύεται στο δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης, όλων των προηγούμενων ετών.

 

Η συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο δεν είναι μόνο σε τέτοιες στιγμές. Είναι μόνιμη και σταθερή. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είναι και η λειτουργία της πλατφόρμας προσωρινής φιλοξενίας σε μια φυσική καταστροφή. Πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία -ενεργοποιώντας τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων κάθε περιοχής που χτυπιέται από μια φυσική καταστροφή. Το ενεργοποιήσαμε το καλοκαίρι, στην πυρκαγιά της Αττικής. Μέσα από την πλατφόρμα της προσωρινής διαμονής, φιλοξενήθηκαν 649 πολίτες σε ξενοδοχεία της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2024. Και η συνεργασία μας με τον τουριστικό κλάδο είναι δεδομένη και συνεχίζεται στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.Μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις και τις πιέσεις της κλιματικής κρίσης».

 

 

 

 

 

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ