26.2 C
Volos
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Τα προβλήματα των αγροτών του Πηλίου στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Ζαγορά

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτών της περιοχής ολόκληρου του Πηλίου πραγματοποιήθηκε χθες στη Ζαγορά, Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους κάτωθι φορείς: Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, Αγροτικός Σύλλογος Δράκειας, Αγροτικός Σύλλογος Πουρίου, Αγροτικός Σύλλογος Μακρυράχης, Αγροτικός Σύλλογος Ξουριχτίου, Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Βυζίτσας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δράκειας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μακρυράχης – μέλους του Α.Σ. Ζαγοράς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς-Μουρεσίου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πουρίου.

Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα πολλαπλά, κοινά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Πηλίου, δεδομένων και των ιδιαίτερων μικροκλιματικών και γεωμορφολογικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου που χαρακτηρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της αγροτικής γης στη περιοχή.

Το πρώτο ζήτημα της σύσκεψης ήταν οι υπολειπόμενες αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες «DANIEL» και «ΕLIAS», τις οποίες οι παραγωγοί ακόμα περιμένουν, έχοντας επωμιστεί υψηλά καλλιεργητικά κόστη για δύο χρονιές και εισέρχονται στη τρίτη, χωρίς να καλύψουν τις ζημιές, παρά τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα, κατά την επίσκεψη μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία αγροτών του Πηλίου.

 

Δεύτερο ζήτημα είναι η μειωμένη ποσότητα καστάνων στο Πήλιο, συνέπεια χαλαζόπτωσης κατά τη φάση του προανθικού σταδίου αλλά και της ξηρασίας το καλοκαίρι, ενώ από τις ποσότητες που απέμειναν καταστράφηκε ένα σημαντικό μέρος από τη σφοδρή βροχόπτωση λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή.

 

Τρίτο και σημαντικότατο ζήτημα είναι οι μεγάλες απώλειες στα μήλα, κυρίως αυτά στη πρώτη υψομετρική ζώνη λόγω των παρατεταμένων και πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ απώλειες καταγράφονται σε διάφορα σημεία και από τη χαλαζόπτωση της άνοιξης, αλλά και από τις θυελλώδεις ριπές ανέμων που σημειώθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες της συγκομιδής.

 

Δεν παύει βεβαίως να απασχολεί διαρκώς το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής στη χώρα, το οποίο καθίσταται δυσθεώρητο λόγω των ορεινών και μειονεκτικών χαρακτηριστικών της περιοχής του Πηλίου.

 

Πέραν των παραγωγικών προβλημάτων, η μετακίνηση των κατοίκων στη περιοχή για καλλιεργητικές και γενικότερες δραστηριότητες αλλά και η διακίνηση των προϊόντων τους, γίνεται σε ένα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και μία διαλυμένη αγροτική οδοποιία.

 

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα οι παραγωγοί του Πηλίου ζητούν να επισκεφτεί τη περιοχή Κυβερνητικό Κλιμάκιο αποτελούμενο από εκπροσώπους συναρμόδιων Υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία εκπροσώπων της διοίκησης του ΕΛΓΑ, ώστε να καταλάβουν και οι ίδιοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και να απαντήσουν επί τόπου στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών.

 

Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνει ανοιχτή συγκέντρωση όλων των παραγωγών του Πηλίου, στη Τσαγκαράδα, τη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, ώρα 19:30 στο ΚΑΦΕ «AgnaDi».

 

Οι αγρότες του Πηλίου, που για να πάρουν τις «κουτσουρεμένες» αποζημιώσεις τους καλούνται να υπογράφουν και υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν διεκδικούν τίποτα παραπάνω από τον ΕΛΓΑ ή άλλη δημόσια υπηρεσία, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να τους εξαναγκάσει να δεσμευτούν με τα «ψίχουλα», είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο και οργανωμένο αγώνα τους που από καιρό τώρα κλιμακώνουν, ώστε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

 

Διεκδικούν:

 

  • Να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργού για αύξηση στις αποζημιώσεις από τα φαινόμενα “DANIEL” και “ELIAS”.
  • Ένταξη καταστροφικών φαινομένων στο πλαίσιο για αποζημιώσεις, που δεν καλύπτει τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, για τον οποίο ζητείται αλλαγή ώστε να αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς για όλες τις νόσους και φυσικούς κινδύνους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεση αποκατάσταση οδικού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας.
  • Αναπλήρωση εισοδήματος για ζημιές από τη κλιματική κρίση σε προϊόντα που δεν αποζημιώνονται λόγω του άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με 500 ευρώ/στρέμμα στα μήλα και 800 ευρώ/στρέμμα στα κάστανα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση σε γεωργικά εφόδια-ζωοτροφές, πλαφόν στα 0,07 ευρώ/KWH στο αγροτικό ρεύμα και έλεγχο στις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

 

Ο αγώνας θα συνεχιστεί, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις και σε άλλα χωριά και συντονισμός με άλλες αγροτικές περιοχές, ώστε με ενότητα και επαγρύπνηση να διατηρήσουν όρθιο τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

 

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ