21.8 C
Volos
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Τι έκανε μαύρους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ να «προδώσουν» το Δημοκρατικό Κόμμα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Δεν είμαι καλά με αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία»

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε για θέματα από την πολιτική...

Η άνοδος και η πτώση των Macronomics – Η αποκαθήλωση του Μακρόν από το Politico

Όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν ανήλθε στην εξουσία το 2017,...

Γιάννης Αϊβάζης: Στον βωμό της επιτυχίας τα έχουμε ξεφτιλίσει όλα τελικά

“Έχουμε φύγει από τα όρια” επισημαίνει ο Γιάννης Αϊβάζης. Στην...

Για δεκαετίες, το Δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ αντλούσε μεγάλη εκλογική δύναμη από τη κοινότητα των μαύρων ψηφοφόρων. Ωστόσο, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, η υποψήφια Κάμαλα Χάρις δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει αυτό το πλεονέκτημα «άθικτο».

Ενώ μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό το εύρημα της δημοσκόπηση των New York Times/Siena College, ότι σχεδόν οι 8 στους 10 μαύρους ψηφοφόρους στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις, ωστόσο, ίσως να μην είναι αρκετό για να της χαρίσει τη νίκη.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές με δυσκολία, έχοντας στο πλευρό του το 90% των μαύρων ψηφοφόρων.

Η πτώση όμως από το 90% σε κάτω από το 80%, σύμφωνα με τους New York Times,  είναι αρκετά μεγάλη ώστε να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητές της να κερδίσει κρίσιμες Πολιτείες.

«Η κ. Χάρις είναι αναμφίβολα σε καλό δρόμο για να κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαύρων ψηφοφόρων, αλλά ο κ. Τραμπ φαίνεται να απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό ένα μακροχρόνιο πλεονέκτημα των Δημοκρατικών» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Ειδικότερα, η εκστρατεία του Τραμπ βασίστηκε σε στοχευμένες διαφημίσεις και σποραδικές εκδηλώσεις προβολής για να φλερτάρει τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους -ιδιαίτερα τους μαύρους άνδρες- και έχει σημειώσει αύξηση της υποστήριξης. Περίπου το 15% των πιθανών μαύρων ψηφοφόρων δήλωσε ότι σχεδίαζε να ψηφίσει τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, μια αύξηση έξι μονάδων σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια.

Μεγάλο μέρος της μειωμένης υποστήριξης στη Χάρις, σύμφωνα με τους New York Times, οφείλεται στην αυξανόμενη πεποίθηση ότι οι Δημοκρατικοί, που από καιρό επαίρονταν ότι οι μαύροι ήταν η «ραχοκοκαλιά» του κόμματός τους, απέτυχαν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, όπως έδειξε η δημοσκόπηση.

Το 40% των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών είπε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν πιο πιθανό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στην προεκλογική εκστρατεία από ότι οι Δημοκρατικοί.

Υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις σε προεκλογική της ομιλία στο Τσάντλερ της Αριζόνα

Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι είπαν ότι οι πολιτικές του Μπάιντεν τους πλήγωσαν παρά ότι τους βοήθησαν, κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες. Τα προβλήματα της Χάρις με τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους βασίζονται στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας.

Σχεδόν τα ¾ των μαύρων ψηφοφόρων αξιολόγησαν την οικονομία μέτρια ή φτωχή και η οικονομία μαζί με τις αμβλώσεις αξιολογήθηκαν ως οι πιο πιεστικές ανησυχίες τους. Περισσότεροι από 7 στους 10 μαύρους ψηφοφόρους είπαν ότι είχαν περικόψει τα είδη παντοπωλείου λόγω του κόστους. Το 56% είπε ότι τα μείωνε συχνά.

Το 78% των μαύρων ψηφοφόρων είπε ότι το χρώμα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικά εμπόδια για να προχωρήσουμε και από αυτό το ποσοστό, το 21% είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είχε λύσεις για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια.

Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει την κ. Χάρις είναι η φήμη του κόμματός της που εξακολουθεί να διαρκεί ότι βοηθάει έγχρωμους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, η οποία παραμένει ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα μαύρων ψηφοφόρων.

Παρέμβαση Ομπάμα για στήριξη Χάρις

Αυτή η αποσκίρτηση μαύρων ψηφοφόρων προκάλεσε και την παρέμβαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Οπάμα, του πρώτου μαύρου ενοίκου του Λευκού Οίκου.

«Θα προχωρήσω και απλά θα πω μερικές αλήθειες, αν δεν σας πειράζει», είπε ο Ομπάμα σε συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, «επειδή η κατανόησή μου, με βάση τις αναφορές που λαμβάνω από εκστρατείες και κοινότητες, είναι ότι δεν έχουμε ακόμη είδαμε τα ίδια είδη ενέργειας και προσέλευσης σε όλες τις γειτονιές και τις κοινότητές μας όπως είδαμε όταν κατέβαινα εγώ στις εκλογές».

Πρόσθεσε ότι «φαίνεται να είναι πιο έντονο με τους άνδρες» καθώς απηύθυνε τις παρατηρήσεις του ειδικά στους μαύρους άνδρες. «βρίσκουν κάθε είδους λόγους και δικαιολογίες», προσθέτοντας ότι «έχω ένα πρόβλημα με αυτό».

«Επειδή ένα μέρος του με κάνει να σκέφτομαι -και μιλάω απευθείας με άντρες- ένα μέρος με κάνει να σκέφτομαι ότι, λοιπόν, απλά δεν νιώθεις την ιδέα να έχεις μια γυναίκα ως πρόεδρος και σκέφτεσαι άλλες εναλλακτικές και άλλοι λόγοι για αυτό», είπε ο Ομπάμα.

«Συγγνώμη, κύριοι, το έχω παρατηρήσει, ειδικά με μερικούς άντρες που φαίνεται να πιστεύουν ότι η συμπεριφορά του Τραμπ -ο εκφοβισμός και η υποβάθμιση των ανθρώπων- είναι σημάδι δύναμης», είπε ο Ομπάμα στη συγκέντρωση σε μια έκκληση προς τους άνδρες ψηφοφόρους.  «Είμαι εδώ για να σας πω ότι αυτό δεν είναι η πραγματική δύναμη. Δεν ήταν ποτέ».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ