31.2 C
Volos
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

«Δεν θα κάνω πίσω και δεν θα ξεχάσω, θα σε πάρω εγώ παιδάκι μου όταν φτάσω»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, από χθες βράδυ σιγοτραγουδώ τον στίχο «Δεν θα κάνω πίσω/Και δεν θα ξεχάσω/Θα σε πάρω εγώ/Παιδάκι μου όταν φτάσω» που τραγουδήθηκε από χιλιάδες κόσμου στο Καλλιμάρμαρο σε μια συναυλία αφιερωμένη στα 57 αδικοχαμένα θύματα των Τεμπών.

Καμία λήθη

Συγκινήθηκα αγαπημένοι μου κι αυτό για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως η χώρα αυτή με τα όσα στραβά κι αν έχει δεν ξεχνάει ποτέ το άδικο και το επαναφέρει ξανά και ξανά, σε πείσμα εκείνων που πιστεύουν πως όλα, αργά ή γρήγορα, οδηγούνται στη λήθη. Δεν υπάρχει λήθη όταν δεν υπάρχει δικαίωση. Και στα Τέμπη μόνο δικαίωση δεν υπάρχει, παρά μόνο κουκούλωμα από τη πρώτη στιγμή.

Καμία συγγνώμη

Θα θυμηθώ τα λόγια ενός μεγάλου Χιλιανού συγγραφέα, τους Λουίς Σεπούλβεδα, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τα εγγόνια του, χρόνια μετά τα βασανιστήρια που υπέστη από τη Χούντα του Πινοσέτ κι αφού είχε δοθεί γενική αμνηστία στους βασανιστές και δολοφόνους χιλιάδων ανθρώπων που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον φασισμό: «Καμία λήθη, καμία συγγνώμη».

Αλαζονεία

Μην βιαστείτε να μου πείτε ότι συγκρίνω τα ασύγκριτα αγαπημένοι μου. Στα Τέμπη συντελέστηκε μια μεγάλη τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το κράτος γνώριζε ποια είναι τα όριά του, αν οι υπεύθυνοι αναλάμβαναν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, αν οι θεσμοί στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων διατηρώντας ο καθένας το ρόλο του και την αξιοπρέπειά του. Κι αν ντε και καλά έπρεπε να εκτροχιαστεί κάτι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι το τρένο, αλλά η αλαζονεία της πολιτικής και η αίσθηση που επικρατεί διάχυτα στους άρχοντες αυτού του τόπου, πως «εμένα δεν με αγγίζει κανείς».

Δικαίωση

Ο κόσμος δεν ξέχασε λοιπόν τα Τέμπη και το απέδειξε χθες κατακλύζοντας το στάδιο, χιλιάδες κόσμου που ένωσαν τις φωνές τους με τις νότες και τις μελωδίες, με χειροκροτήματα και συνθήματα, με δάκρυα και τραγούδια, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάει παραπέρα ο κόσμος αγαπημένοι μου, όταν εκφράζεις τον λυγμό σου, όταν το «αχ» βγαίνει από τα στήθη σου μαζί με χιλιάδες άλλα «αχ» των γύρω σου και στέλνει το μήνυμα πως τίποτε δεν μένει πίσω, τίποτε δεν θα ξεχαστεί. Mέχρι την τελική δικαίωση.

Ταλαιπωρία και αξιοπρέπεια

Μετά απ’ όλα αυτά, αναρωτιέμαι πως να σας μιλήσω για την πολιτική επικαιρότητα. Ας είναι, θα το προσπαθήσω. Κι αυτό επειδή είναι πιθανό σήμερα να επισημοποιηθεί η διάσπαση στο τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ που πολύ έχει ταλαιπωρήσει την κοινωνία εδώ κι ένα χρόνο με το ποιος μένει, ποιος φεύγει, ποιος είναι Αριστερός, ποιος λιγότερο Αριστερός και ποιος στον κόσμο του και κολλημένος στην καρέκλα του. Η λέξη «αξιοπρέπεια» που είχε γίνει συνώνυμο αυτού του κόμματος πριν από κάποια χρόνια, όχι και τόσο μακρινά, πλέον αναζητείται. Δεν υπάρχει.

Ιστορία

Δεν ξέρω αν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως το γνωρίζαμε θα γίνει μ’ ένα κρότο ή μ’ ένα λυγμό, αυτό που γνωρίζω πλέον καλά λατρεμένοι μου είναι ότι όλοι οι πρωταγωνιστές θα κριθούν από την Ιστορία. Και αυτοί που φαίνονται και αυτοί που δεν φαίνονται. Θα κριθούν και όσοι έμειναν και όσοι αποχώρησαν. Και η Ιστορία, να ξέρετε, δεν γνωρίζει από non papers και «γραμμές». Η Ιστορία πάντα είναι αμείλικτη. Με όλους.

Αν δεν … θα ξαναγίνει

Χθες βράδυ ο Stefanos «απέσυρε» – πολιτικά προφανώς – το εξώδικο που είχε αποστείλει στην κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την διαρροή του πόθεν έσχες του. και στις 8 το βράδυ ξεκίνησε η συζήτηση – σε zoom – της ολομέλειας των «87» για να αποφασίσουν τις θα κάνουν σήμερα. Πάντως το κλίμα που επικρατούσε ήταν πως αν σήμερα δεν υπάρχει απαρτία της Κεντρικής Επιτροπής, το όργανο θα επανακληθεί την επόμενη Κυριακή και θα αποφασιστεί η χρονική μετάθεση του συνεδρίου και των εκλογών. Αυτό ήταν το κλίμα. Σήμερα θα ξέρουμε.

Ευθύνη

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μιλώντας ο «κομματικός» κ. Νίκος Σκορίνης, αφού καταδίκασε την αποστολή του εξώδικου, ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και όταν η πρόταση του καταψηφίστηκε, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία τους είπε «έχετε την ευθύνη για ότι συμβεί αύριο (σσ σήμερα)».

Εχουν κριθεί;

Τώρα βέβαια στη Χαριλάου Τρικούπη μία ημέρα πριν από τις εκλογές όσοι ήταν να εκδηλωθούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου εκδηλώθηκαν. Αλλά οι στοιχηματικές εταιρείες είναι καταπέλτης για τον … Δήμαρχο Αθηναίων! Η «τράπουλα» όμως έχει ανακατευτεί εκ νέου. Κι ως εκ τούτου μπορούμε να περιμένουμε ένα 24ωρο μέχρι το αποτέλεσμα. Που μπορεί να το αναμενόμενο, μπορεί όμως να είναι και έκπληξη!



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ