22.3 C
Volos
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Βρετανία: Βοήθησε την άρρωστη γυναίκα του να αυτοκτονήσει – Τώρα δικαιούται νόμιμα μέρος από την περιουσία της

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι θα φέρει ο Σολτς στην Κωνσταντινούπολη;

Η επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας είναι λιτή αλλά δίνει...

ΣΥΡΙΖΑ: Στην κόψη του ξυραφιού – Προς ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην ΚΕ

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ που οδεύει σήμερα...

Λίβανος: Ακτιβιστές ρισκάρουν τις ζωές τους εν μέσω βομβαρδισμών σώζοντας ζώα

Λίγες ώρες αφότου ένα ισραηλινό χτύπημα κατέστρεψε ένα τριώροφο...

Ένας άνδρας από τη Βρετανία που βοήθησε την άρρωστη σε τελικό στάδιο σύζυγό του να ταξιδέψει στην Ελβετία για να βάλει τέλος στη ζωή της θα πρέπει να μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου σε μια υπόθεση που κατέδειξε την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Η Μάιρα Μόρις πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 σε ηλικία 73 ετών, έχοντας λάβει η ίδια υπερβολική δόση πεντοβαρβιτάλης στην κλινική Pegasos στην πόλη Λίσταλ της Ελβετίας.

Η γυναίκα υπέφερε από ατροφία πολλαπλών συστημάτων, μια σπάνια και εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή χωρίς γνωστή θεραπεία και η οποία την έκανε να ζει με διαρκή πόνο.

Τι ορίζει η νομοθεσία στη Βρετανία και τι αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου

Ο σύζυγός της, Φίλιπ, είχε αποκλειστεί από οποιοδήποτε δικαίωμα να κληρονομήσει περιουσία της Μάιρα σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία, ως αποτέλεσμα του ότι βοήθησε απρόθυμα τη σύζυγό του να αυτοκτονήσει.

Ο Φίλιπ Μόρις προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και ένας δικαστής τόνισε σε απόφαση αυτή την εβδομάδα ότι ο νόμος πρέπει να μην εφαρμοστεί στην περίπτωσή του.

Ο δικαστής Γουίλιαμ Τρόουερ υπογράμμισε στην απόφασή του ότι ο Μόρις προσπάθησε να πείσει τη γυναίκα του να μην τερματίσει τη ζωή της και τη βοήθησε από συμπόνια και με βαριά καρδιά να κάνει αυτό που εκείνη επιθυμούσε.

«Ήθελε να κρατήσει την αξιοπρέπειά της, ενώ γινόταν σωματικά ανίκανη – Είχε μπροστά της ένα μέλλον που δεν ήθελε»

Στην κατάθεσή του στη δίκη ως μάρτυρας ο Μόρις είπε: «Για μια γυναίκα τέτοιας ομορφιάς, ευφυΐας, αξιοπρέπειας και χάρης, το να είναι τόσο σωματικά ανίκανη και να βασίζεται σε άλλους έκανε τη ζωή της Μάιρα αφόρητη».

«Ήμουν απελπισμένος για τη Μάιρα για να αλλάξει γνώμη, αλλά ήταν αμετακίνητη στην απόφασή της ότι ήθελε να κρατήσει την αξιοπρέπειά της μέχρι τέλους και γι’ αυτό επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της. Είχε μπροστά της ένα μέλλον που δεν ήθελε», τόνισε ο χήρος Φίλιπ.

Η ευθανασία και οι νομικές συνέπειες

Η υπόθεση καταδεικνύει τις νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες και θέλουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους: ο Φίλιπ και η Μάιρα μίλησαν και οι δύο σε δικηγόρο πριν ταξιδέψουν στην Ελβετία, μεταξύ άλλων για το αν ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη στον Φίλιπ.

Όσοι συνοδεύουν συγγενείς που επιλέγουν την ευθανασία σε μέρη όπως η Ελβετία μπορεί να αντιμετωπίσουν δίωξη στη Βρετανία για βοήθεια σε αυτοκτονία, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη έως και 14 ετών.

Ο Μόρις επικοινώνησε με την αστυνομία την επόμενη μέρα μετά την επιστροφή του στη Βρετανία και η αστυνομία του είπε ότι δεν είχε τίποτα άξιο αναφοράς, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η υπόθεση γίνεται γνωστή ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για την ευθανασία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ