30.7 C
Volos
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Ιράν: Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης είναι σώος αλλά ανακρίνεται για τη δολοφονία Νασράλα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλ Πατσίνο: «Είναι ευλογία το να έχεις παιδιά»

Ο Αλ Πατσίνο έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του...

Λάρισα: Τον κυνηγούσε με τσιμεντόλιθο στο χέρι στο κέντρο της πόλης

Άγριο σκηνικό εκτυλίχθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών χθες,...

Ο Εσμαήλ Καανί, ο ηγέτης της επίλεκτης δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, είναι σώος, αλλά φρουρείται και ανακρίνεται καθώς η Τεχεράνη ερευνά παραβιάσεις στο σύστημα ασφαλείας της, σύμφωνα με πολλές πηγές που μίλησαν στο Middle East Eye.

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο Καανί σκοτώθηκε μετά την επίθεση κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου καθώς από τότε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.

Μετά τη δολοφονία Νασράλα, που ακολούθησε τη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη, το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης έχει ξεκινήσει έρευνες για το πώς το Ισραήλ μπόρεσε να διεισδύσει και να έχει πληροφορίες για τις κινήσεις της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Δέκα πηγές στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό και τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων σιιτικών παραγόντων και πηγών κοντά στη Χεζμπολάχ και στους Φρουρούς της Επανάστασης, δήλωσαν στο Middle East Eye ότι ακόμη και ο Καανί, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους στρατηγούς του Ιράν, και η ομάδα του βρίσκονται υπό περιορισμό καθώς οι ερευνητές αναζητούν απαντήσεις.

Ο Καανί ζήτησε συγγνώμη και αποχώρησε από τη συνεδρίαση λίγο πριν από την έναρξή της

Οι υποψίες ότι οι ανώτεροι Ιρανοί διοικητές μπορεί να έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο ή ακόμα και να εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο εντάθηκαν όταν ο φερόμενος διάδοχος του Νασράλα, ο Χασίμ Σαφιεντίν φαίνεται πως σκοτώθηκε σε ένα άλλο ισχυρό ισραηλινό χτύπημα σε μια μυστική υπόγεια βάση της Χεζμπολάχ στις 4 Οκτωβρίου.

Ο Σαφιεντίν πιστεύεται ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Σούρα της Χεζμπολάχ, το οποίο περιλαμβάνει τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, ανέφεραν πηγές. Μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξή του, χτυπήθηκε από μία επίθεση τόσο ισχυρή που κατεδάφισε τέσσερα μεγάλα κτίρια κατοικιών.

Κρατείται και ανακρίνεται

Ο Καανί έφτασε στον Λίβανο δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα, συνοδευόμενος από αρκετούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και άλλα πρόσωπα «για να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου», σύμφωνα με τις πηγές του MEE.

Στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης έχουν αναπτυχθεί εικασίες ότι ο Καανί τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε κατά τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ωστόσο, πηγή των Φρουρών της Επανάστασης και ανώτεροι ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο MEE ότι ο ηγέτης της Δύναμης Quds δεν τραυματίστηκε και δεν ήταν μαζί με τον Σαφιεντίν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σούρα.

Την Τρίτη, ο Iraj Masjedi, αναπληρωτής διοικητής της Δύναμης Quds και πρώην πρέσβης του Ιράν στη Βαγδάτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Καανί είναι «καλά στην υγεία του και εκτελεί τα καθημερινά του καθήκοντα».

Ωστόσο, οκτώ πηγές από το Ιράν, το Ιράκ και τον Λίβανο δήλωσαν ότι κρατείται ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.

«Οι Ιρανοί έχουν σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ειδικά σε αυτούς που εργάζονται στον λιβανέζικο χώρο, γι’ αυτό και όλοι βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα», δήλωσε στο MEE ο διοικητής μιας ένοπλης παράταξης που πρόσκειται στο Ιράν.

«Τίποτα δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή. Οι έρευνες συνεχίζονται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Ο διοικητής του Ιράν που σκοτώθηκε με τον Νασράλα

Οι έρευνες του Ιράν σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Νασράλα έχουν επίσης επικεντρωθεί στις τελευταίες κινήσεις του ταξίαρχου Αμπάς Νιλφορουσάν, ενός διοικητή της Δύναμης Κουντς που σκοτώθηκε μαζί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ο Νιλφορουσάν άρχισε να επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Συρία και τον Λίβανο μετά τον θάνατο του προκατόχου του, ταξίαρχου Mohammad Reza Zahedi, σε ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό τον Απρίλιο.

Δύο πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ και ιρακινές πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα δήλωσαν στο MEE ότι ο Νασράλα βρισκόταν έξω από τα νότια προάστια της Βηρυτού τη νύχτα πριν από τη δολοφονία του, αλλά επέστρεψε στην περιοχή για να συναντηθεί με τον Νιλφορουσάν και αρκετούς από τους ηγέτες του κόμματος στη συνήθη οχυρωμένη αίθουσα επιχειρήσεων.

Ο Νιλφορουσάν, ο οποίος είχε έρθει αεροπορικώς στη Βηρυτό εκείνο το βράδυ από την Τεχεράνη, μεταφέρθηκε απευθείας από το αεροπλάνο στο δωμάτιο επιχειρήσεων κάτω από την κατοικημένη γειτονιά Haret Hreik, είπαν οι πηγές. Έφτασε εκεί πριν από τον Νασράλα.

Το χτύπημα που στόχευσε τη συνάντηση έγινε λίγο μετά την είσοδο του Νασράλα στο δωμάτιο, είπαν οι πηγές.

«Η παραβίαση ήταν 100% ιρανική και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε στο MEE πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν τον θάνατο του Νιλφορουσάν ως «μάρτυρα» που πέθανε μαζί με τον Νασράλα.

Πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ δήλωσαν στο MEE ότι ο Καανί βρισκόταν στο Λίβανο και αναμενόταν να παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σούρα μετά από πρόσκληση του Σαφιαντίν την ημέρα της αεροπορικής επιδρομής.

Αλλά ο Καανί ζήτησε συγγνώμη και αποχώρησε από τη συνεδρίαση λίγο πριν από την έναρξή της, είπαν.

Η παραβίαση προήλθε 100% από το Ιράν

«Το Ισραήλ στόχευσε τον τόπο διεξαγωγής αυτής της συνάντησης με μια επιδρομή που ήταν μεγαλύτερη και σκληρότερη από την επιδρομή που στόχευσε τον Νασράλα. Το κεφάλι του Σαφιεντίν ήταν αυτό που ήθελαν και κανέναν άλλο», δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

«Ο Καανί προσκλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση και υπό τις παρούσες συνθήκες θα έπρεπε να είναι παρών».

Δεν είναι σαφές πού βρίσκεται τώρα ο Καανί. Οκτώ πηγές λένε ότι βρίσκεται στην Τεχεράνη, αλλά μια άλλη είπε ότι βρίσκεται ακόμη στη Βηρυτό.

Λιβανέζικες και ιρακινές πηγές περιέγραψαν τον Καανί ως «υπό κατ’ οίκον περιορισμό» και δήλωσαν ότι αυτή τη στιγμή ανακρίνεται από πρόσωπα υπό την άμεση εποπτεία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο διοικητής μιας ένοπλης φράξιας που υποστηρίζεται από το Ιράν δήλωσε στο MEE ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη τον Ιούλιο είχε αυξήσει τις υποψίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν είχαν διεισδύσει στο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο Χανίγια σκοτώθηκε σε έκρηξη σε ξενώνα που είχε ασφαλίσει οι Φρουροί της Επανάστασης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Οι Ιρανοί προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν την έκταση της παραβίασης ασφαλείας και την πηγή της. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η πηγή είναι οι Φρουροί της Επανάστασης, αλλά δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο διοικητής.

«Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί τώρα είναι ότι το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο και οι απώλειες που προκάλεσε είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ