21.8 C
Volos
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Με Μπρεχτ απαντά η ΚΝΕ στον πειθαρχικό έλεγχο σε στρατιώτες που μετείχαν σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Θα σας στηρίζουμε σταθερά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα (9/10), στο περιθώριο...

Αγγελική Ηλιάδη: Μπλοκάρω και διαγράφω, δεν μου αρέσει να υπάρχουν χυδαιότητες

«Ο κόσμος έχει πάρα πολλά ψυχολογικά, το έχουμε καταλάβει...

Γαλλία: Ενώπιον της δικαιοσύνης μαθήτρια, που φορούσε μαντίλα, επειδή χαστούκισε μια καθηγήτρια

Μια μαθήτρια Λυκείου, που κατηγορείται ότι χαστούκισε τη Δευτέρα...

Πτήσεις: Κλείσιμο αεροδρομίων ανακοίνωσε η Fraport

Για 48 ώρες κάθε εβδομάδα, από τις 10 Δεκεμβρίου...

Από πειθαρχικό έλεγχο περνούν τρεις εν ενεργεία στρατιώτες, μετά από παρεμβάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές. Ο λόγος που μπορεί να τιμωρηθούν είναι ότι το Σαββατοκύριακο συμμετείχαν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ΚΚΕ.

Η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου των τριών στρατεύσιμων οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις πολιτικού και κομματικού χαρακτήρα, σε Σύνταγμα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, εκφωνώντας ομιλίες με στολή, έχει ξεκινήσει από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι η εκφώνηση ομιλιών με στολή σε εκδηλώσεις πολιτικού και κομματικού χαρακτήρα αποτελεί παραβίαση των άρθρων των Προεδρικών Διαταγμάτων και Κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του στρατού ξηράς.

Οι δύο στρατιώτες είναι έφεδροι και ο ένας δόκιμος και, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στην ΕΡΤ, «παραβιάστηκαν ο στρατιωτικοί κανονισμοί για αυτό και διεξάγεται πειθαρχικός έλεγχος».

Οι πολιτικές αντιδράσεις ξεκίνησαν με τον Θάνο Πλεύρη να ζητάει την τιμωρία του φαντάρου που μίλησε στην εκδήλωση επειδή, όπως λέει, αυτό που έκανε είναι παράνομο. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έγραψε στο X: «Η εικόνα στρατευσίμου να συμμετέχει ένστολος φορώντας το εθνόσημο σε συγκέντρωση πολιτικού κόμματος (του ΚΚΕ) και να εκφράζει πολιτικές θέσεις και θέσεις ενάντια στις αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη και παράνομη. Φαντάζομαι ήδη κινείται η πειθαρχική διαδικασία».

Ωστόσο, αυτός που ακολούθησε τον Πλεύρη στο αφήγημά του ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» αυτό που έκανε ο στρατιώτης, τονίζοντας ότι «ο στρατός πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει «πειθαρχική ποινή».

Συγκεκριμένα ο Πέτρος Παππάς είπε τα εξής: «Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει τη γνώμη του, την πεποίθησή του, να συμμετέχει στις πορείες του κόμματος που ενδεχομένως ανήκει αλλά από κει και πέρα ο στρατός έχει συγκεκριμένους κανόνες. Δεν νοείται ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του, με τη στολή, να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο, μιλώντας εξ ονόματος του στρατού. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα μπορεί να εκτρέψουν την όλη κατάσταση. Ο στρατός πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες. Τελεία. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο. Στον στρατό υπάρχει ιεραρχία, ο στρατός διασφαλίζει την ακεραιότητα της χώρας μας. Δεν νοείται να υπάρχει τέτοιου είδους πολιτικοποίηση σε έναν άνθρωπο που υπηρετεί τη θητεία του. Είναι αδιανόητο. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και η αντίστοιχη πειθαρχική ποινή».

Οι παραπάνω δηλώσεις του βουλευτή του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Οι δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Παππά σχετικά με τον στρατιώτη που συμμετείχε σε αντιπολεμική εκδήλωση, δεν εκφράζουν επ’ ουδενί τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη χώρα μας, οι κληρωτοί δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η συμμετοχή στρατιωτών σε πορείες, με κορυφαίο παράδειγμα αυτή του Πολυτεχνείου, αποτελεί πράξη τεράστιου ηθικού πολιτικού και ιστορικού συμβολισμού, εδώ και δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και συνολικά η Αριστερά βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή του κινήματος για τα δικαιώματα των στρατευμένων».

Ο Πέτρος Παππάς επανήλθε και με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του, ενώ διερωτήθηκε «τι θα γινόταν αν κάποιος στρατιωτικός έκανε πορεία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

ΚΚΕ: «Απόπειρα τρομοκράτησης»

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για απόπειρα στοχοποίησης και τρομοκράτησης κληρωτού στρατευμένου, μέλους της ΚΝΕ, από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στη στήριξη της χώρας μας στο Ισραήλ και την αλληλεγγύη του στους λαούς της περιοχής.

Με τους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει να σκέφτεται!», η ΚΝΕ παίρνει ξεκάθαρη θέση στον έντονο διάλογο γύρω από τη συμμετοχή στρατιωτών σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις.Η ΚΝΕ σε σποτ της -όπου έχουν την… τιμητική τους ο Πέτρος Παππάς και ο Θάνος Πλεύρης- εκφράζει «την αλληλεγγύη και τη στήριξή της σε όλους τους νέους στρατευμένους, που εναντιώνονται με όλους τους τρόπους στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγονται στη «γειτονιά» μας».

Οι αναχρονιστικές δηλώσεις των βουλευτών Θάνου Πλεύρη και Πέτρου Παππά για την παρουσία φαντάρων στις διαδηλώσεις ειρήνης στη Γάζα, ενάντια στις στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ, προκάλεσαν την παρέμβαση του ΠΑΜΕ. «Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θ. Πλεύρης και του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς στοχοποιούν φαντάρους ζητώντας την τιμωρία στρατευμένου επειδή εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και την αλληλεγγύη του στους λαούς της περιοχής. Όπως ακριβώς κάνουν και τα κόμματά τους που έχουν πλήρη συμφωνία με την εμπλοκή της χώρας μας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται και είναι αλληλέγγυα με τους νέους στρατευμένους που εκφράζουν με κάθε τρόπο την εναντίωσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, την αιματοχυσία στο Λίβανο και τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή μας, που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μαζί το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ», αναφέρεται με ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται και είναι αλληλέγγυα με τους νέους στρατευμένους που εκφράζουν με κάθε τρόπο την εναντίωσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, την αιματοχυσία στο Λίβανο και τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή μας, που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μαζί το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά το πόσο επικίνδυνη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει άλλη μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, να διαθέσει το στρατηγείο της Λάρισας για να προσφέρει κάλυψη στους μακελάρηδες.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θ. Πλεύρης και του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς στοχοποιούν φαντάρους ζητώντας την τιμωρία στρατευμένου επειδή εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και την αλληλεγγύη του στους λαούς της περιοχής. Όπως ακριβώς κάνουν και τα κόμματά τους που έχουν πλήρη συμφωνία με την εμπλοκή της χώρας μας.

Αποτελεί δικαίωμα των νέων στρατευμένων να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, πορείες, σε εκδηλώσεις ενάντια στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, στην αποστολή φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια στη γενοκτονία στη ΓΑΖΑ και στο ΛΙΒΑΝΟ.

Το εργατικό κίνημα της χώρας μας απαιτεί τώρα τέτοιες προσπάθειες να σταματήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, και ως τέτοια μοιράζονται και εκφράζουν τις ίδιες αγωνίες και διεκδικήσεις.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα να καταδικάσουν την προσπάθεια τρομοκράτησης από την κυβέρνηση των φαντάρων που εναντιώνονται σε όλη τη χώρα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολέμους.

Οι τρεις οπλίτες, που διανύουν περίοδο θητείας, εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε κομματικές εκδηλώσεις, φορώντας τη στολή τους. Από αυτές, περισσότερο θόρυβο ξεσήκωσε η περίπτωση του στρατιώτη Γιώργου Συργουνιώτη, που μίλησε σε αντι-ιμπεριαλιστική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Μεταξύ άλλων, ο οπλίτης στην ομιλία του ανέφερε: «Οι νέοι στρατευμένοι που υπηρετούμε τη θητεία μας στεκόμαστε με ανησυχία απέναντι σε αυτή την κατάσταση και εκφράζουμε την αντίθεσή μας μας στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας. Η συζήτηση μέσα στα στρατόπεδα είναι έντονη».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ