19 C
Volos
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

«Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική», φώναζε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χατζηδάκης: Το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς τις κορυφαίες κεφαλαιαγορές του κόσμου

Την ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη λίστα παρακολούθησης του οίκου...

Theft Detection Lock: «Μπλόκο» στους κλέφτες κινητών από την Google

Η Google ξεκινά σταδιακά να διαθέτει μια τριάδα νέων...

Ταμπού: Ο Λουκιανός ανησυχεί μήπως οι εκβιαστές κάνουν πράξη τις απειλές

Το κουβάρι μιας δολοφονίας αρχίζει να ξετυλίγεται και οι...

Δεν απειλείται από το Ισραήλ η Τουρκία λέει το CHP – «Αντιπερισπασμός του Ερντογάν»

Στην αποκάλυψη ότι κατά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση...

Η σχέση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι ολοένα και πιο τεταμένη από την άνοιξη του 2024, σύμφωνα με το νέο βιβλίο «Πόλεμος» του Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, όπως μεταδίδει το δίκτυο CNN, στην κατοχή του οποίου περιήλθε αντίγραφο του βιβλίου.

Στο νέο του βιβλίο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου, ο Μπομπ Γούντγουορντ δίνει μια ακατέργαστη εικόνα με κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις και στιγμές της κυβέρνησης Μπάιντεν για το πώς διαχειρίστηκε διεθνείς κρίσεις – από την καταστροφική αποχώρηση από το Αφγανιστάν έως την αντιμετώπιση του Πούτιν πριν εισβάλει στην Ουκρανία και τους ιδιωτικούς διαπληκτισμούς του με τον Νετανιάχου.

Στα παρασκήνια δίνεται η εικόνα των συνομιλιών του Τζο Μπάιντεν με παγκόσμιους ηγέτες και σχολίων που είχε ιδιωτικά ο Αμερικανός πρόεδρος για αυτούς, από τον Νετανιάχου μέχρι τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίσης, στο βιβλίο αποκαλύπτονται νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιωτικές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πούτιν – και μια μυστική αποστολή εξοπλισμού δοκιμών Covid-19 που έστειλε ο Τραμπ στον Ρώσο πρόεδρο για προσωπική του χρήση, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.

«Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική»

Αναφορικά με το Ισραήλ και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τα αποσπάσματα του βιβλίου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν ρώτησε τον Νετανιάχου: «Τι στρατηγική έχεις ρε φίλε;».

«Πρέπει να εισβάλουμε στη Ράφα», απαντά ο Νετανιάχου, μιλώντας για την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που ήταν τότε το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική», του ανταπαντά ο Μπάιντεν.

Τον Μάιο, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ράφα σε μια περιορισμένη επιχείρηση που εξελίχθηκε πολύ πιο ομαλά από ό,τι είχαν προβλέψει οι ΗΠΑ.

Εκείνον τον Απρίλιο, το Ισραήλ δολοφόνησε δύο στρατηγούς των Φρουρών της Επανάστασης στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας. Αφού οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει τους περισσότερους από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν ως απάντηση, ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Νετανιάχου να μην απαντήσει, λέγοντάς του να «το πάρει ως νίκη».

«Είναι ένας παλιοψεύτης, ένας παλιάνθρωπος»

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Μπάιντεν θεώρησε επιτυχημένη την περιορισμένη απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. «Ξέρω ότι θα κάνει κάτι, αλλά ο τρόπος που τον περιορίζω είναι να του λέω ‘να μην κάνει απολύτως τίποτα’», ανέφερε ο Μπάιντεν σε συμβούλους του.

Ωστόσο, η αγανάκτηση του Αμερικανού προέδρου με τον Νετανιάχου μεγάλωσε καθώς ο πόλεμος συνέχιζε να κλιμακώνεται.

Μετά την είσοδο του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, ο Μπάιντεν είπε για τον Νετανιάχου: «Είναι ένας παλιοψεύτης!».

«Αυτό το κ…μα, ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι κακός τύπος», φαίρεται να είπε ο Μπάιντεν σε ιδιωτικές του συνομιλίες, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ, «Είναι ένας παλιάνθρωπος!».

Ο Γούντγουορντ γράφει επίσης για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σχετικά με την εγκαθίδυση σχέσεων του σουνιτικού βασιλείου με το Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν ρώτησε αν οι Σαουδάραβες επέμεναν σε ένα παλαιστινιακό κράτος ως όρο αυτής της εγκαθίδυσης σχέσεων.

«Αν το θέλω;» ρώτησε ο Μπιν Σαλμάν – σύμφωνα πάντα με το βιβλίο – «δεν έχει τόση σημασία. Αν το χρειάζομαι; Εντελώς»…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ