26.7 C
Volos
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Σε ύφεση η Γερμανία | in.gr

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Άστορ παρουσιάζει σε preview δύο από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς

Στο Θηρίο του Μπερτράν Μπονελό, η Λεά Σεϊντού και το Τζορτζ ΜακΚάι συναντιούνται μυστηριωδώς, ξανά και ξανά,...

ΑΑΔΕ: Ξεπέρασαν τα 4 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Φόρους ύψους 3,728 δισ. ευρώ δεν κατάφεραν να πληρώσουν...

Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται οργανωτικό ηλεκτροσόκ»

Σε συνέντευξη του, ο Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε σχετικά με...

Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η γερμανική οικονομία θα καταλήξει σε ύφεση το 2024, με συρρίκνωση 0,2%, αφού η πτώση του ΑΕΠ το 2023 ήταν 0,1%. Αυτό δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και «πάγωσε» τους πάντες.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε οικονομικές προβλέψεις για την οικονομία της Γερμανίας και επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ύφεση για το 2024.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομίας υπό την ηγεσία του Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2024. Αυτό έρχεται μετά από την πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% το 2023. Οι προηγούμενες προβλέψεις για το 2024 ήταν πιο αισιόδοξες, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, αλλά η εκτίμηση αυτή έχει πλέον αναθεωρηθεί προς τα κάτω λόγω των τρεχουσών συνθηκών.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που οδηγούν στην οικονομική επιβράδυνση είναι η «διστακτικότητα στην κατανάλωση». Οι καταναλωτές φαίνεται να μειώνουν τις δαπάνες τους, ενώ οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις επενδύσεις τους, κυρίως λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων.

Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το 2024, το Υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,1% το 2025 και κατά 1,6% το 2026. Αυτό δείχνει ότι η ύφεση είναι πιθανό να είναι βραχυπρόθεσμη, με μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης.

Η «ατμομηχανή» της Ευρώπης

Η Γερμανία θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Λόγω αυτού του μεγέθους, η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Ευρώπης γενικότερα. Αν η Γερμανία βρεθεί σε ύφεση, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για πολλές από αυτές.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται από τη μεγάλη γερμανική εφημερίδα βασίζονται στις τρέχουσες οικονομικές εκτιμήσεις. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, και ειδικά η γερμανική, έχουν επηρεαστεί έντονα από διάφορους παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και πτώσης της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Πράγματι, πρόσφατες εκτιμήσεις από διάφορους οικονομικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνουν ότι η Ευρώπη, και ιδίως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν επιβράδυνση στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και της μείωσης της ζήτησης. Η ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση, ειδικά για μια χώρα όπως η Γερμανία που εξαρτάται από την ενέργεια για τη βιομηχανία της.

Είναι σαφές ότι υπάρχει πραγματική ανησυχία για την οικονομία της Γερμανίας το 2024, όπου προβλέπεται ύφεση κατά 0,2%. Η επιβράδυνση της οικονομίας οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης και την έλλειψη επενδύσεων, λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια. Αν και οι προβλέψεις αυτές είναι πιθανές, η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας πρέπει να παρακολουθείται στενά, καθώς επηρεάζει άμεσα και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

«Αντί να επιταχύνεται, η οικονομία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από «απροθυμία στην κατανάλωση», ενώ παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάζουν «οι εταιρείες που δύσκολα επενδύουν μπροστά στο υψηλό ενεργειακό κόστος», καταλήγει στην ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ