23.1 C
Volos
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΕΘΕΑΣ: Προτάσεις για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προτάσεις για το πώς τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών, θα αξιοποιηθούν καλύτερα για να βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, να βελτιώσουν την παραγωγική και οικονομική τους κατάσταση, βοηθώντας συνολικά την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας, απέστειλε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Ειδικότερα, για τα δύο μέτρα, αυτά των επενδύσεων στα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών που τέθηκαν για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ αποφάσισε ενόψει της έναρξης της διαδικασίας, να θέσει στον διάλογο τις πρώτες προτάσεις, στόχος των οποίων είναι να ληφθούν εξ υπαρχής υπόψη στον σχεδιασμό των μέτρων, ώστε να τύχουν καλύτερης αξιοποίησης από τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Στις προτάσεις αυτές, όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, λήφθηκαν υπόψη στοιχεία που ανακοινώθηκαν ενδεικτικά, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στα θερμοκήπια, από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-27, που προορίζονται για τους αγρότες με βάση τη νέα ΚΑΠ, καθώς και την επικείμενη προκήρυξη του μέτρου των νέων γεωργών, σε σχέση με τη διανομή αγροτικής γης.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί  για 600 εκατ. επενδύσεις στα θερμοκήπια και ότι για την πρώτη χρονιά θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 115 εκατ. ευρώ, το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης

Προτάσεις για επενδύσεις στα θερμοκήπια

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί  για 600 εκατ. επενδύσεις στα θερμοκήπια και ότι για την πρώτη χρονιά θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 115 εκατ. ευρώ, το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης τα εξής:

  • Επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στους δικαιούχους και το 60% των κονδυλίων πρέπει να αφορούν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, κάτι αντίστοιχο που έγινε σε κάποια μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Να υπάρξει ισομερής χωρική κατανομή, σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση θερμοκηπίων, με έμφαση σε περιοχές γεωθερμίας, καθώς και μειωμένης ανάγκης σε θέρμανση. Ειδικότερα, η έμφαση στη γεωθερμία που είναι πλούσια η χώρα μας, θα οδηγήσει και σε προϊόντα πολύ χαμηλής εκπομπής CO2 ή μηδενικής, που είναι το ζητούμενο για προϊόντα, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.
  • Να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλισθεί και η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και η μικρότερη κατανάλωση νερού, παράλληλα με το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση εδαφών χαμηλής παραγωγικότητας.
  • Να αξιολογηθεί ειδικότερα για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, όσον αφορά την απασχόληση, αφού 100 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων δημιουργούν απασχόληση για 32-35 άτομα.
  • Η διανομή γαιών για αγροτική χρήση, να συνδυαστεί με τις επενδύσεις για τα θερμοκήπια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ θα πρέπει το μέτρο να συνδυαστεί με την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για τους Έλληνες κατασκευαστές θερμοκηπίων, που είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής τεχνολογικής στάθμης υποδομή, προσαρμοσμένη κατάλληλα στο μεσογειακό περιβάλλον.

Προτάσεις για τη διανομή δημόσιων αγροτικών γαιών

«Πρέπει και σε αυτό το μέτρο, να υπάρξει σημαντική ποσόστωση 60-70%, για την κατανομή τους, σε νέους αγρότες, αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, τόσο για παραγωγική ανάπτυξη, όσο και ειδικότερα για τους νεοεισερχόμενους για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων», επισημαίνεται στην επιστολή.

Προτείνεται, να υπάρξει ειδική πρόνοια για αυτούς τους αγρότες που τα κτήματα τους συνορεύουν με δημόσιες γαίες, ώστε να δημιουργούν καλύτερης κλίμακας μεγέθη αγροκτημάτων και εκμεταλλεύσεων για καλλιέργεια.

Να υπάρξει πρόνοια για την οργανωμένη εγκατάσταση ΑΠΕ από αγρότες, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, σε εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, ώστε να περιοριστεί και να σταματήσει η δέσμευση για ΑΠΕ εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί σπατάλη φυσικού πόρου υπό έλλειψη στην χώρα μας.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ