25.1 C
Volos
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Η Λάρισα αποκτά «Κέντρο Νεολαίας»: Ένας κόμβος έμπνευσης και ευκαιριών για τους νέους στα πρότυπα της Ευρώπης

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ψήφισε ο Χάρης Δούκας

Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για τις...

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Ψήφισε στο Κερατσίνι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Μετά τον Χάρη Δούκα και την Άννα Διαμαντοπούλου, ο...

Θεσσαλονίκη: Σε σταθερή κατάσταση ο 14χρονος που έπεσε από ταράτσα – Τι έδειξε η αξονική

Σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου...

Στη Λάρισα φαίνεται πως οι νέοι δίνουν τον ρυθμό και η πόλη, έπειτα από την υποψηφιότητά της για Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025, πρόκειται να αποκτήσει και το δικό της Κέντρο. Το onlarissa.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, Αλέξανδρο Τσάτσο, σχετικά με τις παροχές μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προς τον νεανικό πληθυσμό της, αλλά και για τα πλεονεκτήματά της για την περιοχή μας και για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

«Το Κέντρο Νεολαίας αποτέλεσε έναν στόχο τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων, όσο και προσωπικά του προεδρείου», εξηγεί ο ίδιος. «Εδώ και τουλάχιστον δύο, τρία χρόνια, βλέποντας πρακτικές του εξωτερικού, όπου υπάρχουν ανάλογα κέντρα, θέλαμε κι εμείς να γίνει κάτι παρόμοιο στην πόλη μας. Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι χώροι, θέλαμε να αποτελέσει ένα κέντρο γενικότερα για την κεντρική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα πανεπιστήμια και τους φορείς και επειδή “τρέχουν” ευρωπαϊκα προγράμματα και project, να λειτουργήσει ως ένα σημείο που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση αυτών των πρωτοβουλιών».

Βεβαίως, κέντρα νεολαίας συναντά κανείς και σε αρκετούς άλλους δήμους της χώρας, τα οποία ωστόσο δεν πληρούν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και δεν έχουν λάβει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μερικά παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που διαθέτουν ανάλογες εγκαταστάσεις είναι η Λισαβόνα της Πορτογαλίας, το Πλόβντιβ της Βουλγαρίας και η Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Σε αυτά, πέρα από τα γραφεία υποστήριξης για νέους, υπάρχουν και κλίνες που φιλοξενούν όσους συμμετέχουν σε ευρωπαϊκα προγράμματα διασύνδεσης, που διοργανώνουν πανεπιστήμια και φορείς και εκεί ακριβώς στοχεύει πια και η Λάρισα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, Αλέξανδρος Τσάτσος.

Μεταξύ, λοιπών, των παροχών ενός κέντρου νεολαίας συγκαταλέγονται γραφεία και χώροι διασυνδέσεων για φοιτητές με πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, γραφεία επιχειρηματικότητας ή ακόμα και συμβουλευτική από τον δήμο σε σχέση με νεοφυείς επιχειρήσεις, συνεδριακά κέντρα, χώροι μελέτης και φυσικά χώροι που φιλοξενούν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Όσο για το πότε και πού θα μπορούσε να στεγάσει η Λάρισα μια τέτοια ιδέα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας μας εξηγεί πως, καθώς η πρόταση βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο, είναι δύσκολο ακόμη να απαντηθεί με βεβαιότητα κάτι τέτοιο, ενώ η αναζήτηση για τον κατάλληλο χώρο συνεχίζεται. «Ιδανικά, σκοπός μας σαν Συμβούλιο Νεολαίας είναι να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μπει στο πλάνο του 2025 με την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας», αναφέρει.

Ταυτόχρονα, έχει γίνει λόγος και για την κάρτα πολιτισμού “Larissa city pass”. «Θα μπορούσε να είναι μια πρωτοβουλία στα πρότυπα της ευρωπαϊκής κάρτας Νέων και σε συνδυασμό με τις δράσεις ενός Κέντρου Νεολαίας, όλο και περισσότεροι νέοι να έχουν πρόσβαση και σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για δραστηριότητες», επισημαίνει ο ίδιος.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας έχουν φυσικά δείξει ήδη ένα δείγμα των πρωτοβουλιών τους στο πεδίο των δράσεων, με το 4ο Φεστιβάλ Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, το αποτέλεσμα του οποίου και χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. «Πέρα από το κομμάτι της διασκέδασης όμως, σημαντικό είναι ότι παράχθηκε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των νέων, συζητήθηκαν προβλήματα και νομίζω ότι είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Εννοείται ότι το φεστιβάλ στήθηκε με την υποστήριξη του δήμου Λαρισαίων, αλλά οργανώθηκε ουσιαστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, οπότε και για εμάς ήταν μια πρώτη μεγάλη προσπάθεια και θέλουμε όλο αυτό να αρχίσει να αποτελέσει θεσμό τα επόμενα χρόνια».

Κι ενώ στη Λάρισα συζητάμε για τις παραπάνω ιδέες, η κυριότερη όλων φαίνεται πως είναι η πρότασή της για “Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας”, μια επιλογή, που, εάν γίνει πραγματικότητα, «θα αποτελέσει ορόσημο», όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου. «Η Λάρισα είναι ένα μέρος με πάρα πολλές δυνατότητες, μεγάλη δυναμική, έντονο και ενεργό νεανικό πληθυσμό και με πλούσια οικονομική δραστηριότητα, όπου μέσα από όλα αυτά μπορούν να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης», προσθέτει. «Εάν η Λάρισα ανακηρυθεί “Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας”, θεωρώ ότι θα δώσει μια πολύ μεγαλύτερη ώθηση σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας που κάνουμε. Θα δοθούν ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για όλες τις θεματικές τις οποίες θέλουμε να ενισχύσουμε και θα είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για ένα άτομο το οποίο θέλει να ακουστεί η φωνή του, να δει ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι προσπάθειές τους αποκτούν ένα πραγματικό νόημα».

Πώς λοιπόν θα χαρακτήριζε ένας συνομίληκός τους τους νέους της Λάρισας; «Πολύ δημιουργικούς, με έντονη κριτικη σκέψη, που θέλουν να συμμετέχουν στον διάλογο και να συνδιαμορφώσουν το αύριο», απαντά. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το αύριο της Λάρισας και όλο αυτό φαίνεται τόσο από την ανταπόκριση που έχουμε στις δράσεις μας, όσο και από τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική κίνηση που υπάρχει στην πόλη».

Ζωή Μπουρουτζή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ