25.7 C
Volos
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Κέλλας σε Αγιά: Στην ίδια πλευρά με τους αγρότες μας – De minimis στα μήλα και ρύθμιση αγροτικών δανείων απόδειξη ότι τους στηρίζουμε εμπράκτα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υποχωρεί ο χρυσός στη σκιά της αγοράς εργασίας – Ενισχύεται το δολάριο

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού, καθώς ενισχύεται το...

Stop στην παραγωγή δυο εργοστασίων της General Motors εξαιτίας του τυφώνα Helene

Η παραγωγή φορτηγών και αυτοκινήτων SUV της General Motors...

Nvidia: Τι χρειάζεται κανείς για να χτίσει μια επιχείρηση

Ο Τζένσεν Χουάνγκ ξεκίνησε την Nvidia από το μηδέν...

Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Αγιάς συγκάλεσε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Ριζούλης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών από τη Μελιβοία, την Καρίτσα, τα Αμπελάκια, την Αγιά, το Στόμιο, την Ποταμιά, το Μεταξοχώρι, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και παραγωγοί της περιοχής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, με ιδιαίτερη έμφαση στις αποζημιώσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη θεομηνία, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, και την εν γένει ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι μηλοπαραγωγοί της περιοχής ευχαρίστησαν θερμά τον Υφυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης να τους στηρίξει μέσω των ενισχύσεων De minimis. Ο Χρήστος Κέλλαςτόνισε σχετικά: «Η παράταξη μας διαχρονικά υπηρετεί τον αγροτικό κόσμο και έχει αποδείξει πώς βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίστηκαν τα προβλήματα και η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος τόσο από την κλιματική κρίση, όσο και από την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα με τη νέα ΚΑΠ, το εμπάργκο στις εξαγωγές και τη συρρίκνωση των διαθέσιμων αγορών. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συζητήσεις που είχαμε τόσο με τους παραγωγούς όσο και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς παράγοντες, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των καλλιεργητών, που ανακοινώσαμε, άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα σε σχετική σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των παραγωγών».

Οι πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών καστανοπαραγωγών και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Αγιάς, από την πλευρά τους, έθεσαν το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις δικές τους καλλιέργειες, οι οποίες επίσης επλήγησαν από την κλιματική αλλαγή και από ασθένειες, όπως η φαιά σήψη. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνώρισε τόσο τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καστανοπαραγωγοί, όσο και την ανάγκη να παραμείνουν στις καλλιέργειές τους, ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Κισσάβου. Επεσήμανε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργείου, αναλύοντας συγχρόνως τις παραμέτρους που δημιουργούν δυσκολία στη θετική αντιμετώπισή του.

Τονίστηκε, επίσης, η αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της μηλοκαλλιέργειας στην Αγιά και πώς μπορεί αυτή να επιτευχθεί. Επιπλέον, έγινε συζήτηση με τους εκπροσώπους των παραγωγών ακτινιδίων, οι οποίοι έθεσαν στο τραπέζι τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τη θεομηνία Daniel, την αναπλήρωση του εισοδήματός τους  λόγω απωλειών της παραγωγής και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου. Ο Υφυπουργός επανήλθε στο ειδικό σχήμα κάλυψης απωλειών στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και στην ενίσχυση την νέας κατηγορίας «κρεβατίνα» στα ακτινίδια, μετά την αξιολόγηση του κόστους της από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, ο Χρήστος Κέλλας ενημέρωσε τους παριστάμενους για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ψηφιστεί άμεσα και περιλαμβάνει μέτρα για τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων, τα οποία αφορούν σε περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Ο Υφυπουργός σημείωσε τις ενέργειες  του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να βρεθεί ένα βιώσιμο μοντέλο που θα ανακουφίσει τους αγρότες από τα χρέη που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. «Στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν και να συνεχίσουν το έργο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έγινε συζήτηση μεταξύ του υφυπουργού και του Δημάρχου Αγιάς για σημαντικά έργα υποδομής της περιοχής όπως το Φράγμα Λιβαδοτόπου Αγιοκάμπου, του οποίου ξεκίνησαν οι εργασίες, το ΦράγμαΜπελμά κάτω από την κορυφή του Κισσάβου, το οποίο είναι ώριμο για υποβολή από τον Δήμο Αγιάς, καθώς και το Φράγμα Ποταμιάς, το οποίο είναι στη διαδικασία μελετών.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, αποχωρώντας από το Δημαρχείο Αγιάς: «Είμαστε πάντα στην πλευρά των αγροτών και τους στηρίζουμε, όχι μόνο με λόγια, αλλά με ουσιαστικές πράξεις. Η αγροτική παραγωγή είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, και οι άνθρωποι που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα είναι οι θεμελιωτές της ανάπτυξης που επιδιώκουμε. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με αφοσίωση τη στήριξη των αγροτών μας, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους και εξασφαλίζοντας ένα πιο σταθερό και βιώσιμο μέλλον για όλους».

Η επίσκεψη του Υφυπουργού ολοκληρώθηκε με συζητήσεις στο κέντρο της Αγιάς, όπου ο Χρήστος Κέλλας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκ νέου με πολίτες και παραγωγούς, ακούγοντας από κοντά τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ