26.4 C
Volos
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Βαθαίνει το ρήγμα στη ΝΔ – Αποφασισμένοι να του χαλάσουν την γιορτή;

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τα πάντα για να φέρει όλες τις φυλές της γαλάζιας παράταξης στην γιορτή των 50 χρόνων της Νέας Δημοκρατίας και να στείλει μήνυμα ενότητας. Ωστόσο, για ακόμα μια φορά η καραμανλική δεξιά, το μπλοκ Σαμαρά αλλά και οι απογοητευμένοι της… δεύτερης φοράς Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισαν να του χαλάσουν την γιορτή και να του θυμίσουν πως το ρήγμα… παραμένει εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μέσα σε λιγότερο από 24ωρες, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί όχι μια αλλά τρείς διαφορετικές ερωτήσεις γαλάζιων βουλευτών, ενώ την ίδια ώρα οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αποφάσισαν ότι δεν θα δώσουν το παρών στην γιορτή των 50 χρόνων στην Ρηγίλλης.

Διπλό χτύπημα

Μόλις χθες, ο Γιώργος Βλάχος πήρε ξανά το όπλο του καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των κόκκινων δανείων και καλώντας αυτήν τη φορά τον υπουργό να δώσει απαντήσεις με όρους φυσικής παρουσίας και πλήρους δημοσιότητας.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση του προς τον Θεόδωρο Σκυλακάκη ζητούσε την διαγραφή χρεών για ηλεκτρικό ρεύμα που έχουν καταλογιστεί σε πλημμυροπαθείς αγρότες για γεωτρήσεις.

Η νέα ομάδα «ανταρτών» των «8»

Το διπλό χτύπημα των Βλάχου και Χαρακόπουλου ήρθε λίγες ώρες αφότου οι «8» βουλευτές ζήτησαν τα… ρέστα τόσο από τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο όμως και από την Νίκη Κεραμέως για το ζήτημα των συντάξεων, ζητώντας να μάθουν αν προτίθενται οι υπουργοί να εισηγηθούν διάταξη νομού με την οποία θα ρυθμίζεται η επέκταση του ευεργετήματος της απαλλαγής από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός από τους πρώην δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ. και στους υπολοίπους συνταξιούχους που πληρούν τα ιδία ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Και αν το θέμα μοιάζει «καυτό» καθώς αγγίζει τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους που προτάσσει ως προτεραιότητα το κόμματι της «λαϊκής δεξιάς», αυτό που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την εξίσωση είναι η ανθρωπογεωγραφία των «8». Πιο συγκεκριμένα, την νέα ερώτηση υπογράφουν ακραιφνείς «σαμαρικοί» βουλευτές όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Ιωάννης Ανδριανός, ο Μίλτος Χρυσομάλλης αλλά και οι Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτριος Καλογερόπουλος, Γεώργιος Καρασμάνης και Ιωάννης Πασχαλίδης.

Αν λοιπόν στους «8» προστεθούν και οι «11» της περασμένης εβδομάδας (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος) τότε εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως μιλάμε για μια ομάδα 18 βουλευτών (ο Σαλμάς διαγράφηκε) που έρχεται να αμφισβητήσει την υφιστάμενη πολιτική προς τους συνταξιούχους, τους δανειολήπτες αλλά και τους αγρότες.

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις

Για την κυβέρνηση το ζήτημα των ερωτήσεων των γαλάζιων βουλευτών δεν συνιστά πρόκληση ή τουλάχιστον έτσι επιχειρείται να παρουσιαστεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλωστε είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει πως οι ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ από το Μαξίμου είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν αντιλαμβάνονται την κίνηση αυτή ως επιθετική ενέργεια.

Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που σίγουρα αν τεθούν στο τραπέζι θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Ένα τέτοιο είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκεί που η κυβέρνηση βαδίζει σε ένα δικό της δρόμο με τον οποίο όμως έχουν ξεκάθαρη εναντίωση τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς.

Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν τα όσα ακούγονται στα πηγαδάκια και ο επόμενος υπουργός που θα κληθεί να δώσει απαντήσεις είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τότε τα πράγματα θα αγριέψουν απότομα εντός της γαλάζιας παράταξης καθώς το κόμματι των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι γνωστό πως φέρνει μεγάλες αναταράξεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ του Μαξίμου και των μελών της λαϊκής δεξιάς.

Φόβος για ηχηρές απουσίες στα γενέθλια

Με το μυστήριο αν θα δώσουν το παρών στην γιορτή της Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής να λύνεται σήμερα το πρωί με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να απαντούν αρνητικά το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα υπάρξουν και άλλες ηχηρές απουσίες.

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, που φρόντισαν από τον περασμένο Ιούνιο να πάρουν αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και για τις επόμενες κινήσεις τους.

Πάντως σχεδόν από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την επίσημη πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κυκλοφόρησαν πληροφορίες από το περιβάλλον των δυο πρώην πρωθυπουργών πως και οι δυο θα αποφύγουν να βρεθούν στη Ρηγίλλης. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο τόσο ο Παύλος Μαρινάκης όσο όμως και ο Μάκης Βορίδης επιχείρησαν να κατεβάσουν τους τόνους και να το αφήσουν στο χέρι των πρώην πρωθυπουργών το εάν θα παραστούν στην εκδήλωση. Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «αν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί θα έρθουν είναι μια δική τους απόφαση που θα ανακοινώσουν οι ίδιοι» ενώ ο Μάκης Βορίδης είχε πει πως «φαντάζομαι ότι θα έρθουν στη Ρηγίλλης Καραμανλής και Σαμαράς».

Το κακό κλίμα είχε φανεί από το πρωί της Δευτέρας όταν το πρωθυπουργικό γραφείο υποχρεώθηκε να κάνει γνωστό πως ο πρωθυπουργός κάλεσε προσωπικά τηλεφωνικά τόσο τον Αντώνη Σαμάρα όσο και τον Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια Νέας Δημοκρατίας. Οι διαρροές ανέφεραν μάλιστα πως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό μεταξύ των δυο πλευρών.

Ωστόσο αυτό δύσκολα μπορεί να γίνει πλήρως πιστευτό αν συνυπολογίσει κάποιος πως οι επικοινωνίες με Καραμανλή και Σαμαρά έγιναν λίγες ώρες μετά την συνάντηση «σε καλό κλίμα» Μητσοτάκη και Ερντογάν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αφού ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ζητήσει την αναγνώριση του Ψευδοκράτους.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ