32 C
Volos
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Scope: Αγκάθια στα κόκκινα δάνεια της Ευρώπης – Οι τάσεις στην Ελλάδα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών της ΕΕ παρέμεινε σταθερός, στο χαμηλό επίπεδο του 1,86% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά την άνοδο των συνολικών NPL στα 373,4 δισ. ευρώ, σε όρους όγκου, σύμφωνα με τη Scope.

Αν και η εικόνα δεν προκαλεί κάποια ανησυχία στην παρούσα, κατά τον οίκο αξιολόγησης Scope, αναμένεται ότι η μέτρια υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της αδυναμίας του εταιρικού τομέα.

Σύμφωνα με την Tatiana Fomenko, αναλύτρια στην ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Scope, «ταυτόχρονα, μια μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και μια πιο χαλαρή στάση της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα αμβλύνουν οποιαδήποτε επιδείνωση, περιορίζοντας τους καθοδικούς κινδύνους για τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών».

Scope: Οι αυξήσεις στα δάνεια

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι αυξήσεις στους δείκτες NPL στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις στις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ. Σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στην Ελλάδα και την Πολωνία, αν και οι δείκτες NPL στις χώρες αυτές παραμένουν υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα εταιρικά NPL επιταχύνθηκαν στη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης στην Ισπανία. Δεν υπήρξε γενικευμένη επιδείνωση στους δείκτες NPL σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς. Τα NPL στον τομέα των ακινήτων, το μεγαλύτερο μερίδιο των δανειακών χαρτοφυλακίων της ΕΕ, παρουσίασαν οριακή αύξηση από 2,6% σε 2,7%. Οι κατασκευές παρέμειναν σταθερές στο 6,3%.

Στο λιανικό εμπόριο, η βελτίωση των NPL οφείλεται κυρίως στην Ισπανία, αν και στο 3,74% ο δείκτης NPL των νοικοκυριών της Ισπανίας παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών ΕΕ/ΕΟΧ. Τα δάνεια σταδίου 2 σε επίπεδο ΕΕ βελτιώθηκαν οριακά στο 9,3% το δεύτερο τρίμηνο (9,6% στο τέλος του 2023), αντανακλώντας τις θετικές εξελίξεις στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, στη Γερμανία ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,3 π.μ. στο 12,8%.

«Μια ελαφρά βελτίωση του κόστους κινδύνου σε επίπεδο ΕΕ αντανακλά δύο βασικές δυναμικές, κατά τον Scope: μικρές τριμηνιαίες αυξήσεις στην Ιταλία και την Ολλανδία και χαμηλότερες προβλέψεις καθαρού κινδύνου στη Δανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, το γερμανικό, το γαλλικό και το αυστριακό κόστος κινδύνου παραμένει σημαντικά πάνω από τα ιστορικά πρότυπα», δήλωσε η Fomenko.

Πηγή: ot.gr



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ