28.4 C
Volos
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Λίβανος: «Η Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός πριν από τη δολοφονία Νασράλα από το Ισραήλ»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χανιά: Τεράστιο κομμάτι τσιμέντου αποκολλήθηκε από μπαλκόνι – Παρά τρίχα γλίτωσε ζευγάρι τουριστών

Δεύτερο περιστατικό με αποκόλληση κομματιού τσιμέντου από μπαλκόνι σημειώθηκε...

Δύο έφηβοι οι φερόμενοι ως δράστες των εκρήξεων κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη

Δικαστήριο της Δανίας απήγγειλε σήμερα κατηγορίες σε βάρος δύο...

Μια σημαντική αποκάλυψη σχετικά με τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Λιβανέζοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου αποκάλυψαν ότι η Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, πριν την δολοφονία του Νασράλα.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης του Λιβάνου στο Λονδίνο, Ράμι Μορτάντα, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε μια προτεινόμενη εκεχειρία 21 ημερών λίγο πριν οι «θερμοκέφαλοι» του Ισραήλ ανατινάξουν τη διπλωματική οδό προς την ειρήνη.

Ο ισχυρισμός ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υποστήριζε πραγματικά την κατάπαυση του πυρός, πριν τη δολοφονία Νασράλα, δεν είχε διατυπωθεί με την ίδια σαφήνεια στο παρελθόν

Ο Μορτάντα, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι αφού 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και χωρών της Μέσης Ανατολής, εξέδωσαν έκκληση για κατάπαυση του πυρός «η Χεζμπολάχ … προσυπέγραψε αυτή την κοινή δήλωση, ζητώντας κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες και αρχίζοντας αμέσως να αναζητά διπλωματική λύση στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το Ισραήλ επέλεξε διαφορετικό δρόμο»

«Αλλά ο [Μπενιαμίν] Νετανιάχου», «μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη, τα χτύπησε όλα [και] έκανε αυτή την πρωτοφανή συγκαταβατική τραμπούκικη ομιλία στον ΟΗΕ. Ήμασταν σε καλό δρόμο προσπαθώντας να συζητήσουμε μια διπλωματική εναλλακτική λύση, αλλά οι θερμοκέφαλοι στο Ισραήλ επέλεξαν διαφορετικό δρόμο».

Ήταν γνωστό ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα λίγο μετά την κοινή δήλωση που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο ισχυρισμός ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υποστήριζε πραγματικά την κατάπαυση του πυρός δεν είχε διατυπωθεί με την ίδια σαφήνεια στο παρελθόν, μεταδίδει ο Gurardian. Δεν εκδόθηκε καμία δήλωση από τη Χεζμπολάχ εκείνη τη στιγμή, και η εστίαση μετατοπίστηκε γρήγορα στις διαιρέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα,  υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν από τη δολοφονία του, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ, εξασφάλισε τη συμφωνία της και στη συνέχεια τα νέα μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και τους Γάλλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Γάλλοι,είπαν στους Λιβανέζους ότι ο Νετανιάχου είχε συμφωνήσει με τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός που είχε εκδοθεί από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν ότι είχαν εκδώσει τη δήλωση στον ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι υποστηρίζεται από το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, αντιμέτωπος με την εγχώρια κατακραυγή των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού του, όχι μόνο υπαναχώρησε, αλλά διέταξε και τη δολοφονία του Νασράλα.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ