20.9 C
Volos
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Νύχτες Πρεμιέρας: 5+1 ταινίες που αξίζει να δεις και δεν είναι (ακόμα) sold out

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δυτική Όχθη: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από ισραηλινή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν το βράδυ...

Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Χρυσούλα Τζήκα

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών η Χρυσούλα Τζήκα. Η...

Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή ο Ιωάννης Ζιώγας

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών ο Ιωάννης Ζιώγας. Η...

Για μια ακόμα χρονιά η γιορτή made in Greece της 7ης Τέχνης επέστρεψε στο κέντρο της Αθήνας. Το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας άνοιξε τις πόρτες του το βράδυ της Τετάρτης, φέρνοντας μαζί μια σειρά από νέες παραγωγές, αλλά και ταινίες από το παρελθόν που είχαν κάνει τη διαφορά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σινεφίλ από νωρίς έκαναν «ουρά» για ένα εισιτήριο, με αποτέλεσμα μερικά πολυαναμενόμενα φιλμ να είναι ήδη sold out – ανάμεσά τους τα «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το «Brutalist» με τον Έιντριεν Μπρόντι, το «The Substance» με την Ντέμι Μουρ και αρκετές ακόμα.

Ωστόσο, κάποια μικρά κινηματογραφικά διαμαντάκια (είτε τωρινά, είτε από το παρελθόν) δεν έχουν βγει ακόμα sold out και αξίζει να τα δείτε.

Armand

Όταν ο εξάχρονος Αρμάντ κατηγορείται για (απροσδιόριστη) επιθετική κι ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε έναν συμμαθητή του, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό του σχολείου συναντιούνται προκειμένου να βρουν συμβιβαστική λύση. Ενώ, όμως, ο καθωσπρεπισμός παραχωρεί σταδιακά τη θέση του σε δηλητηριώδεις αντιπαραθέσεις, οι ενήλικοι αποδεικνύονται ανίκανοι να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους. Οδηγούνται έτσι σε μια ηφαιστειώδη έκρηξη που ο ταλαντούχος Ούλμαν Τόντελ αποδομεί αφαιρετικά, με μια –κυριολεκτικά– χορογραφημένη κορύφωση.

Καλύπτοντας ευρηματικά την απόσταση ανάμεσα «Στο Γραφείο των Καθηγητών» και τον πολανσκικό «Θεό της Σφαγής», η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα για καλύτερο σκηνοθετικό ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ στο ρόλο της επίμαχης μητέρας, η Ρενάτε Ρέινσβε εκπληρώνει θριαμβευτικά τις υποσχέσεις που έδωσε στον «Χειρότερο Άνθρωπο του Κόσμου».

The Shrouds

«Πόσο σκοτάδι μπορείς να αντέξεις;», ρωτά ο πρωταγωνιστής Βενσάν Κασέλ, απευθυνόμενος τρόπον τινά στο κοινό. Κι αμέσως μετά, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ απαντά με μια γνήσια μακάβρια και ιδιαίτερα προσωπική ταινία για έναν χήρο επιχειρηματία ο οποίος χτίζει προς τιμήν της νεκρής συζύγου του ένα πρωτοποριακό κοιμητήριο. Όταν αυτό βανδαλίζεται μυστηριωδώς κάποιο βράδυ, ο ήρωας βρίσκεται στο μέσο μιας πυκνής συνωμοσίας που μπλέκει περιβαλλοντικό ακτιβισμό με παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και διεθνή κατασκοπεία.

Μπορεί ο μέγιστος Καναδός σκηνοθέτης να εξερευνά για πολλοστή φορά τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με την τεχνολογία και τον ταχύτατα μεταλλασσόμενο κόσμο γύρω μας, αυτή τη φορά όμως στοχάζεται από τη μεριά ενός καλλιτέχνη με σαφέστερη από ποτέ την επίγνωση της θνητότητάς του.

Miyazaki, Spirit of Nature

Ένα κομψό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Χαγιάο Μιγιαζάκι, ενός δημιουργού που αναδύθηκε μέσα από τις τρικυμίες του 20ού αιώνα για να φτάσει στην απόλυτη αναγνώριση. Παράλληλα με το σπάνιο προσωπικό αρχειακό υλικό και τις συνεντεύξεις συνεργατών κι επιφανών θαυμαστών, το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί πλούσια αποσπάσματα από τις ταινίες του για να αναδείξει τις ευθείες γραμμές ανάμεσα σε αυτές και το «πνεύμα της φύσης» που διέπει τη φιλμογραφία του. Όσα δηλαδή μας περιβάλλουν και ορίζουν σύμφωνα με τον ίδιο την ανθρώπινη κατάσταση.

Μια διαδρομή από το σκοτάδι στο φως για έναν δημιουργό που εμπνέεται από την μεταξύ τους ένταση. Ένα αποκαλυπτικό πορτραίτο για έναν μοναδικό καλλιτέχνη που ανακάλυψε το ελιξίριο της αιώνιας νιότης μεταμορφώνοντας τα όνειρά του σε κινούμενα σχέδια.

Blur: To the End

Ιστορία τεσσάρων φίλων που έτυχε να δημιουργήσουν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στον πλανήτη και τώρα σμίγουν ξανά για ένα δισκογραφικό και συναυλιακό comeback, που ίσως να αποτελεί και το ύστερο αντίο τους, το συναισθηματικό αυτό ντοκιμαντέρ μοιάζει με ψυχοθεραπεία. Όχι μόνο για τα μεσήλικα πλέον μέλη των Blur, που αποκαλύπτονται πιο ευάλωτα και δεμένα από ποτέ, αλλά και για τους θεατές, θαυμαστές τους και μη, που πίσω από τα τραγούδια, τις ανέκδοτες διηγήσεις από το παρελθόν και τις τρυφερές στιγμές στο παρόν θα διακρίνουν μια γλυκόπικρη ματιά στο χρόνο που περνά και στα ευεργετικά σημάδια που αφήνει.

Trainspotting

«Επιλέξτε ζωή. Επιλέξτε δουλειά. Επιλέξτε καριέρα. Επιλέξτε οικογένεια». Το θρυλικό «Trainspotting», το φιλμ που έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, επιστρέφει στις Νύχτες Πρεμιέρας τρεις δεκαετίες μετά τη θριαμβευτική του πρώτη προβολή.

Ο Θρόνος του Αίματος

Μια από τις σπουδαιότερες σαιξπηρικές διασκευές που γνώρισε ποτέ το σινεμά, «Ο Θρόνος του Αίματος» μεταφέρει το «Μακμπέθ» στον απόκοσμο, ομιχλώδη κόσμο της μεσαιωνικής Ιαπωνίας για να αφηγηθεί την άνοδο στην εξουσία ενός υπερφιλόδοξου σφετεριστή σαμουράι, παρασυρμένου από μια σκοτεινή προφητεία και την αδίστακτη σύζυγό του.

Απογυμνώνοντας στα βασικά την πλοκή του κλασικού έργου και ενσωματώνοντας στοιχεία από το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο Νο, ο Κουροσάουα μετατρέπει το οικείο σενάριο για τις τρομακτικές συνέπειες της αρχομανίας σε ένα καθηλωτικό αριστούργημα όπου η αφήγηση υποκινείται πρωτίστως από τη συγκλονιστική εικονογραφία, και τα πάντα –από τα σύννεφα και τη βροχή μέχρι τα άλογα και τα πουλιά– συνθέτουν μια αίσθηση αναπόφευκτης καταστροφής, έως το αξεπέραστο, υπερβίαιο φινάλε, αντάξιο μιας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

//Εισιτήρια για το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μπορείτε να βρείτε εδώ.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ