20.3 C
Volos
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Κόκκαλης σε Τσιάρα: «”Χοντρό δούλεμα” στους κτηνοτρόφους για την δήθεν αύξηση της αποζημίωσης για την πανώλη»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ιράν δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, στο φόντο...

Φάμελλος για Αυγή και Κόκκινο: Αναγκαιότητα η ύπαρξη των μέσων

Με αντιπροσωπεία εργαζομένων της Αυγής και του ραδιοσταθμού «Στο...

«Έξαλλη» on air η Ράνια Τζίμα με τον Γιάννη Πρετεντέρη: «Σε ποιον αναφέρεσαι;»

Ένα «δολοφονικό» βλέμμα έριξε η Ράνια Τζίμα στον Γιάννη...

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός εξόντωσε 902 οικογένειες Παλαιστινίων

Το γραφείο Τύπου της Γάζας συγκέντρωσε τα δημοτολόγια και...

Για επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης και εμπαιγμό για τους κτηνοτρόφους με επίκεντρο την «δήθεν» αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, κάνει λόγο ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Με την ΚΥΑ υπ.αρ.1513/341486 (ΦΕΚ B’ 6446/10.11.2023) εγκρίθηκε το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων.

Στο άρθρο 8 της εν λόγω ΚΥΑ, καθορίζεται η κλίμακα της ανώτατης μοναδιαίας αξίας ανά ζώο, με κριτήρια την ηλικία και την καθαροαιμία ή την παραγωγική κατεύθυνση. Το ποσό αποζημίωσης για πρόβατα και αίγες παραγωγικής ηλικίας, με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας, ανέρχεται στα 150 ευρώ ενώ για τα αντίστοιχα πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών, ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, θα είναι αυξημένο και «με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 € ανεβαίνει στα 250 € και στα 500 € για τα αρσενικά.»

Δεδομένου ότι με τη νέα απόφαση θα αυξηθεί μόνο το ποσό της κατά κεφαλήν αποζημίωσης της ανώτατης κατηγορίας στην οποία ανήκουν τα ζώα με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας και η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας μας εκτρέφει πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών, γίνεται αντιληπτό ότι οι κάτοχοι ζώων που θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών θα αποζημιωθούν με ποσό πολύ χαμηλότερό από το αναμενόμενο (100 ευρώ). Επιπλέον οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να επωμιστούν το αυξημένο κόστος προμήθειας ζωοτρόφων που έχει προκύψει από την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανώλης και επιβάλλεται η άμεση και χωρίς γραφειοκρατικά προσχώματα ενίσχυσή τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ζώων, αλλά και για να εξασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση των επιστημονικών οδηγιών και μέτρων.

Επειδή το αυξημένο ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, αφορά την κατηγορία προβάτων και αιγών με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας και η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας μας, λόγω αυξημένου κόστους αγοράς, εκτρέφει πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών.

Επειδή δεν ανακοινώθηκε καμία αναθεώρηση για το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών αναφορικά με την κατηγορία των προβάτων και αιγών κοινών ή ημίαιμων φυλών.

Επειδή το κόστος των ζωοτροφών που έχουν επιβαρυνθεί οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα αυξημένο εξαιτίας των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Επειδή οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, παραμένουν χωρίς εισόδημα και απειλείται η επιβίωση των οικογενειών τους.

Επειδή επιβάλλεται η αναθεώρηση των ποσών αποζημίωσης για όλες τις κατηγορίες των ζώων που θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών αλλά και η καταβολή ενισχύσεων για την προμήθεια ζωοτροφών.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται να συμπεριλάβει στη νέα ΚΥΑ αυξημένα ποσά για την κατά κεφαλή αποζημίωση των ζώων που θανατώθηκαν στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών για όλες τις προβλεπόμενες κατηγορίες καθώς και τη δυνατότητα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών;»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ