12 C
Volos
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Νετανιάχου: Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει – Απέτυχε η επίθεσή του στο Ισραήλ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισραήλ: Η Τεχεράνη δεν μας ενημέρωσε όπως τον Απρίλιο για την επίθεση, επιμένουν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι θέλει να «συντονιστεί» με...

Ισραήλ: Ο S&P υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό του, με αρνητική προοπτική

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and...

ΗΠΑ: Ο αριθμός των νεκρών του τυφώνα Helene πλησιάζει τους 160 καθώς τα συνεργεία αναζητούν επιζώντες

Σκύλοι εκπαιδευμένοι να ανακαλύπτουν ανθρώπινα σώματα σε σήψη και...

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (1/10) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από την πυραυλική επίθεση την οποία δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι η επίθεση «απέτυχε» – παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη υποστήριξε πως περίπου το 90% των πυραύλων που εκτόξευσε βγήκαν τον στόχο τους.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να ανταποδώσουμε στους εχθρούς μας», προσέθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Ιράν εξαπέλυσε σχεδόν 200 πυραύλους προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις πολύνεκρες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ. Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα. Τόνισαν επίσης ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Η σημερινή επίθεση ήταν η δεύτερη που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ύστερα από εκείνη του Απριλίου, όταν η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι ενήργησε «σε νόμιμη άμυνα» μετά το πλήγμα στο προξενείο της στη Δαμασκό που στοίχισε τη ζωή σε επτά στρατιωτικούς.

Μεταξύ άλλων, οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι έπληξαν τρεις στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

Στη σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν «σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ύστερα από μια «περίοδο αυτοσυγκράτησης» που επέδειξαν αφότου «παραβιάστηκε η εθνική κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» με τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη.

Η ανακοίνωση απηχεί τα σχόλια που έκανε πρόσφατα ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη «προσπάθησε να μην αντιδράσει» μετά τη δολοφονία του Χανίγια, ώστε να μην εκτροχιάσει τις αμερικανικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν είπε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους. Από πλευράς του ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο». «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν την Τρίτη «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ