12 C
Volos
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Οι δυνατότητες του Ιράν σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επίθεση, η οποία έληξε λίγο μετά την έναρξή της το βράδυ της  1ης Οκτωβρίου, ήταν μια απότομη κλιμάκωση της μακροχρόνιας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή σε περαιτέρω αναταραχή.

Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, αφού ορκίστηκε να απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη νωρίτερα φέτος αλλά και για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και έναν αναπληρωτή διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στη Βηρυτό την Παρασκευή.

Σύμφωνα με άρθρο στο ισραηλινό site «The times of Israel», οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ μέσα σε 12 λεπτά, οι πύραυλοι κρουζ σε δύο ώρες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περίπου εννέα ώρες – στην επίθεση του Απριλίου, το 99% των βλημάτων καταρρίφθηκε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι εντόπισαν πως το Ιράν σχεδίαζε επικείμενη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ. Αυτή ήταν η δεύτερη τέτοια επίθεση τους τελευταίους μήνες.

Το Ιράν έχει αναπτύξει μια σειρά από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ένα πρόγραμμα που ανησυχεί εδώ και καιρό τη Δύση. Ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες επιδείχθηκαν τη νύχτα της 13ης προς 14η Απριλίου, όταν το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ.

Πριν από τις επιθέσεις του Οκτωβρίου και του Απριλίου 2024, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA είχε δημοσιεύσει ένα γράφημα που έδειχε εννέα ιρανικούς πυραύλους που, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ισραήλ.

Το Ιράν, σημαντικός παραγωγός μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε πέρυσι ότι κατασκεύασε ένα προηγμένο αυτοσχέδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία Mohajer-10, με επιχειρησιακή εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων (1.240 μίλια) και ικανό να πετάει έως και 24 ώρες με ωφέλιμο φορτίο έως και 300 κιλά (660 λίβρες).

Το Ιράν λέει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοί του αποτελούν σημαντική αποτρεπτική και αντιπολεμική δύναμη κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων πιθανών περιφερειακών στόχων. Αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Πέρυσι, το Ιράν παρουσίασε αυτό που αξιωματούχοι περιέγραψαν ως τον πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον πέντε φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου και σε πολύπλοκη τροχιά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους.

Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα αμυντικών πυραύλων της.

Το Ιράν διαθέτει επίσης πυραύλους κρουζ, όπως ο Kh-55, ένα όπλο που εκτοξεύεται από αέρος με πυρηνική ικανότητα και έχει εμβέλεια έως και 3.000 χιλιόμετρα (1.860 μίλια), και τον προηγμένο πύραυλο κατά πλοίων Khalid Farzh, με περίπου 300 χιλιόμετρα (186 μίλια), ικανό να μεταφέρει κεφαλή βάρους 1.000 κιλών (1,1 τόνου).

Υποστήριξη των Χούτι της Υεμένης

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν βάλει πυρά κατά των πλοίων της Ερυθράς Θάλασσας και του ίδιου του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σε μια εκστρατεία που, όπως λένε, αποσκοπεί στην υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι εξοπλίζει τους Χούτι.

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει πάνω από 220 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ τους τελευταίους 11 μήνες – κυρίως προς τη νοτιότερη πόλη Εϊλάτ – λέγοντας ότι οι επιθέσεις γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ πολεμά τη Χαμάς μετά την επίθεση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Το 2022, οι Χούθι δήλωσαν ότι εκτόξευσαν έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτό περιελάμβανε μια πυραυλική επίθεση με στόχο μια βάση που φιλοξενεί τον αμερικανικό στρατό στα ΗΑΕ, η οποία αποτράπηκε από αμερικανικής κατασκευής πυραύλους αναχαίτισης Patriot.

Υποστήριξη της Χεζμπολάχ

Το 2022, ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι η τρομοκρατική ομάδα ήταν σε θέση να μετατρέψει τυπικούς πυραύλους σε πυραύλους ακριβείας με τη συνεργασία «ειδικών από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Η τρομοκρατική ομάδα έχει βρεθεί σε σύγχυση μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών στους ιδιοκτήτες της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα, θέτοντας εκτός λειτουργίας 1.500 μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας, σε μια επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Ακολούθησε η αεροπορική εκστρατεία των IDF με στόχο σπίτια, στα οποία η Χεζμπολάχ είχε τοποθετήσει πυραύλους και ρουκέτες, και σκοτώνοντας πολλούς ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ, καθώς και ηγέτες της επίλεκτης δύναμης Radwan της ομάδας, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ σχεδίαζε εισβολή στη Γαλιλαία.

Συρία

Το Ιράν έχει μεταφέρει εγχώριους πυραύλους ακριβείας στη Συρία για να υποστηρίξει τον αγώνα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά των ανταρτών, σύμφωνα με αξιωματούχους των ισραηλινών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Έχει επίσης μεταφέρει μέρος της παραγωγικής του ικανότητας σε υπόγειες εγκαταστάσεις στη Συρία, όπου ο στρατός του Άσαντ και άλλες φιλοτερανικές δυνάμεις έχουν μάθει να κατασκευάζουν τους δικούς τους πυραύλους, λένε οι ίδιες πηγές.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ