24 C
Volos
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

ΗΠΑ: Εκατοντάδες αγνοούμενοι στην κατεστραμμένη Βόρεια Καρολίνα μετά τον τυφώνα Helene

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι κάτοικοι της δυτικής Βόρειας Καρολίνας ήρθαν αντιμέτωποι με ένα «μετα-αποκαλυπτικό» τοπίο τη Δευτέρα μετά τον τυφώνα Helene, με εκατοντάδες ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται και τους κατοίκους να αγωνίζονται εν μέσω πλημμυρισμένων δρόμων και έλλειψης βασικών υπηρεσιών.

Περισσότεροι από 100 θάνατοι σε έξι πολιτείες αποδίδονται στην ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε την περιοχή Big Bend της Φλόριντα αργά την Πέμπτη, προτού χαράξει καταστροφική πορεία μέσω της Τζόρτζια και προς την Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα.

Έως και 600 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, δήλωσε στον Λευκό Οίκο η σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, αν και σημείωσε ότι οι αριθμοί μπορεί να ποικίλλουν καθώς τα σωστικά συνεργεία φτάνουν σε περισσότερες τοποθεσίες. Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι κάτοικοι στις κατεστραμμένες κοινότητες βρέθηκαν απομονωμένοι από πλημμυρισμένους δρόμους και έλλειψη τρεχούμενου νερού, ρεύματος και κινητής τηλεφωνίας.

Οι διακοπές ρεύματος έχουν ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τριάντα πέντε νεκροί από την Helene μόνο σε μια ορεινή κομητεία

Στην ορεινή κομητεία Μπάνκομπ, η οποία περιλαμβάνει τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Άσβιλ, 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η κομητεία επρόκειτο να αρχίσει να διανέμει τρόφιμα και νερό στους κατοίκους αργότερα εντός της ημέρας. Κάποιες προμήθειες χρειάστηκε να μεταφερθούν αεροπορικώς στην περιοχή, καθώς οι περισσότερες κύριες διαδρομές είχαν αποκλειστεί από κατολισθήσεις και πλημμύρες.

«Τους τελειώνει η βενζίνη για τα ATV που βοηθούν στη διάσωση, τους τελειώνει επίσης η βενζίνη για τα αλυσοπρίονα», δήλωσε η Κολίν Μπερνς, 58 ετών, το σπίτι της οποίας βρίσκεται κοντά στο Μπέρνσβιλ, στη γειτονική κομητεία Γιάνσεϊ. «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα βενζίνη». Αλλού στην Γιάνσεϊ, η καταιγίδα έσπασε αιωνόβια δέντρα γύρω από το σπίτι της Τέιλορ Σέλτον, 44 ετών.

Ο σύζυγός της χρειάστηκε δύο ημέρες με ένα αλυσοπρίονο για να ανοίξει ένα πέρασμα μέσα από τα κομμένα δέντρα στο δρόμο τους και στον κοντινό δρόμο, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τους εαυτούς τους και τα τρία παιδιά τους από το σκοτεινό σπίτι.

Καθώς δεν υπήρχε τηλεφωνική σύνδεση, βασίστηκαν σε έναν γείτονα που εργάζεται ως τραυματιοφορέας και είχε ασύρματο για να τους βοηθήσει να καθορίσουν ποιοι δρόμοι από τα βουνά ήταν βατοί. «Η καταστροφή είναι απίστευτη», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Είδαμε σπίτια που απλά παρασύρθηκαν».

Κάνουν ελέγχους πόρτα-πόρτα

Η λίμνη Λουρ, περίπου 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Άσβιλ, ήταν καλυμμένη με επιπλέοντα συντρίμμια από σπίτια και επιχειρήσεις που παρασύρθηκαν από τα ορεινά ρέματα που περιβάλλουν τη λίμνη, όπως δέιχνει το πάνω βίντεο που ανήρτησε στο X ο δημοτικός σύμβουλος της Charlotte Ταρίκ Μποχάρι. «Είναι δύσκολο να το περιγράψω, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο μετα-αποκαλυπτικό», έγραψε. «Είναι τόσο συγκλονιστικό. Δεν ξέρεις καν πώς να φανταστείς πώς μοιάζει η ανάκαμψη, πόσο μάλλον από πού να ξεκινήσεις».

Περίπου 2,1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us. «Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ανησυχητική», δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ σε συνέντευξή του στο CNN. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούνται και ξέρουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικοί θάνατοι στο τέλος αυτού του γεγονότος και οι προσευχές και οι καρδιές μας απευθύνονται σε αυτές τις οικογένειες».

Ο Κούπερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε νέα του γιου και της κόρης του εδώ και 72 ώρες, πρόσθεσε ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι και οι διασώστες πραγματοποιούν ελέγχους πρόνοιας από πόρτα σε πόρτα σε πολλές κοινότητες. Στο Buncombe, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διενεργούν ελέγχους σε 150 νοικοκυριά «προτεραιότητας» που περιλαμβάνουν ηλικιωμένους κατοίκους ή κατοίκους με ιατρικά προβλήματα.

Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές κυμαίνονταν από 95 δισεκατομμύρια δολάρια έως περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν ασφαλιστές και προγνώστες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πηγή: Reuters



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ