26.8 C
Volos
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζει να καίει για τρίτη μέρα – Μεγάλες καταστροφές

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εργασία και κοινωνική ζωή – Πόσο μπλέκονται μεταξύ τους;

Το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης της επαγγελματικής και της κοινωνικής...

Παππάς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Η Αριστερά δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν

«Η Αριστερά δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν», τόνισε...

Η ΕΕ κινητοποιεί βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Με πολλαπλές πυρκαγιές να μαίνονται σε διάφορες περιοχές της...

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρο και επεκτάθηκε σε περίμετρο άνω των 30 χιλιομέτρων.

Από τη φωτιά έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, περισσότερα από 15 χωριά εκκενώθηκαν ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε σπίτια, αγροικίες και καλλιέργειες.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

 Yπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις

Εικόνα από Facebook/Forecast Weather Greece

Μάχη με τις φλόγες

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές διάσπαρτες εστίες μέσα στα καμένα και συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες, με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως θα ξαναρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 32 χιλομέτρων με κατεύθυνση τα Τρίκαλα Κορινθίας. Η φωτιά, από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά, ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες.

Λόγω της φωτιάς έκλεισε για προληπτικούς λόγους, στην περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

Η κυκλοφορία διεξάγεται υποχρεωτικά μέσω της παλαιάς εθνικής οδού για Πάτρα και Κόρινθο.

Η φωτιά λίγα μέτρα από την εθνική οδό στη Λυγιά

Φονική φωτιά

Υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Βρεθηκαν απανθρακωμένοι από ομάδα ΟΠΚΕ σε δασική περιοχή έξω από το χωριό Ελληνικό.

Οι δύο άνδρες 35 και 40 ετών πήγαν με τις μηχανές τους για να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών φαίνεται ωστόσο, ότι εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Για αρκετή ώρα θεωρούνταν αγνοούμενοι.

Ο 40χρονος ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο 35χρονος σε λίγες ημέρες θα αποκτούσε το τρίτο παιδί του παιδί.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δύο άνδρες νεκρούς και περιμένουμε την ταυτοποίηση. Διενεργείται προανάκριση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο μέτωπο ενεργό έχουμε διάσπαρτες εστίες», είπε στο MEGA, το πρωί της Τρίτης, ο πυρονόμος και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Νικόλαος Πάστρας.

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά δύσκολο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Έχουμε αρκετή ξηρασία και πλέον η πυρκαγιά με το παραμικρό μπορεί να κάψει εκτάσεις. Στο ξεκίνημα της φωτιάς είχαμε 7-8 μποφόρ ανέμους και η περιοχή δεν είχε υγρασία όπως τις άλλες χρονιές. Η πυρκαγιά δεν υποτιμήθηκε αλλά το πρώτο μας μέλημα είναι να περιοριστεί η φωτιά όταν υπάρχει φωτιά με 7-8 μποφόρ και σε χαράδρα δύσβατη, τότε υπάρχει το φαινόμενο της καμινάδας, ανεβάζουν την ένταση του ανέμου. Δεν υπήρχε αμέλεια. Ειδοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις άμεσα» συμπλήρωσε.

Επεκτάθηκε ταχύτατα

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής 29/9 σε δύσβατο σημείο στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Και χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Χάρτης της NASA με την εξάπλωση της φωτιά στην Κορινθία (μέσω meteo)

Εξάλλου διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, χθες, μέσω του 112 εστάλησαν μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, ‘Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ