18.4 C
Volos
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Ζ. Μακρή ομιλήτρια στο Πανιμβριακό Συνέδριο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και της ΠτΔ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Θεσσαλίας:Η αντιπυρική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2024

  Δεν επιτρέπεται η καύση κλαδιών και χόρτων     Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας...

Επεσαν οι υπογραφές ξεκινά το έργο για τον δρόμο της Κουκουράβας

Υπογράφηκε σήμερα το πρωί η σύμβαση για την έναρξη...

Σχόλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας

Με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις του «επικεφαλής» του τοπικού...

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή ήταν ομιλήτρια στο Πανιμβριακό Συνέδριο «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική», που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και παρέθεσε την κεντρική ομιλία για τη γενέτειρά του, την Ίμβρο και την Τένεδο, τα δύο ιστορικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε «Το μέλλον της Ίμβρου εξαρτάται από αυτούς που διασώζουν μέσα στην καρδιά τους αυτό το πνεύμα, ως αξιακό προικισμό, ως πολιτισμό, ως πυξίδα για το παρόν και το μέλλον».

Στο ιστορικό συνέδριο, 101 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, 30 χρόνια μετά το τελευταίο Πανιμβριακό Συνέδριο και 11 χρόνια μετά το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο, η Υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε «πως το 2013, ύστερα από 50 χρόνια, επαναλειτούργησε το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Ίμβρο. Τότε ήταν που επέστρεψαν οι πρώτες επτά ρωμαίικες οικογένειες με 14 παιδιά, ενώ σήμερα οι Ρωμιοί μόνιμοι κάτοικοι φθάνουν τους 600 και ο μαθητικός πληθυσμός αριθμεί περισσότερους από 50 μαθητές.

Η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ίμβρου και της Τενέδου αποτελεί κοινό στόχο όλων των κατοίκων τους ανεξαρτήτως θρησκεύματος και γλώσσας. Όλοι προσφέρουν στην προσπάθεια αυτή και όλοι έχουν τις ίδιες κοινές αγωνίες για την επίλυση προβλημάτων όπως η ανάπτυξη των συγκοινωνιών του νησιού με την τουρκική ενδοχώρα αλλά και, μελλοντικά, με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης, μια θάλασσα που ενώνει. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό εγγυάται η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε και χαιρέτησε το συνέδριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γιώργος Κώτσηρας, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος ενώ το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλη ιμβριακών και τενεδιακών σωματείων.

Το Πανιμβριακό Συνέδριο ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιμβρίων σε συνεργασία με την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης και τον Σύλλογο Τενεδίων «Ο ΤΕΝΝΗΣ» και με τη στήριξη όλων των ιμβριακών και τενεδιακών φορέων υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ