28 C
Volos
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Μασκ έχασε την κόντρα με την Βραζιλία για τη «λογοκρισία» στο Χ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με γραμμή… υποχώρησης εμφανίστηκε στη Βραζιλία και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ο εκπρόσωπος του Χ, της πλατφόρμας που ανήκει στον Έλον Μασκ, προκειμένου να δηλώσει ότι έχει συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και ότι θα συμβάλει στο σταμάτημα της διάδοσης της παραπληροφόρησης, ζητώντας μετά από όλα αυτά από τον δικαστή να άρει την απαγόρευση, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος άντεξε για περισσότερους από πέντε μήνες ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «λογοκρισία» σε μια διαμάχη με έναν δικαστή, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές του X. Εν τέλει το δικαστήριο έκλεισε την πρόσβαση των Βραζιλιάνων στην πλατφόρμα στα τέλη Αυγούστου.

Η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την επαναλειτουργία του Χ εκκρεμεί ακόμη, αλλά άνθρωποι κοντά στον Μασκ στη Βραζιλία πιστεύουν ότι η υπηρεσία θα μπορούσε να αποκατασταθεί σε λίγες μέρες.

Αργά την Πέμπτη, η πλατφόρμα Χ ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στον ιστότοπο στη Βραζιλία «είναι απαραίτητη για μια ακμάζουσα δημοκρατία» και ότι σέβεται την κυριαρχία των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και τη δέουσα νομική διαδικασία μέσω νομικών διαδικασιών», πρόσθεσε η ομάδα παγκόσμιων υποθέσεων της εταιρείας σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα.

Ο δικαστής Alexandre de Moraes, ο οποίος ηγήθηκε μιας τοπικής σταυροφορίας ενάντια στις επιθέσεις στη δημοκρατία και την πολιτική χρήση της παραπληροφόρησης, απαγόρευσε την πλατφόρμα που παλαιότερα ονομαζόταν Twitter, αφού ο Μασκ έκλεισε τα γραφεία του X στη Βραζιλία.

Η δικαστική μάχη επηρέασε τελικά μια άλλη εξέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα που ελέγχεται από τον Mασκ, τον δορυφορικό πάροχο Διαδικτύου Starlink, του οποίου οι λογαριασμοί πάγωσαν από τον de Moraes, σε μια κίνηση που οδήγησε τον Mασκ να τον χαρακτηρίσει ως «δικτάτορα».

Η διαμάχη στη Βραζιλία ήταν μόνο μία από μια σειρά πρόσφατων αντιπαραθέσεων μεταξύ του Μασκ, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του υπέρ της ελευθερίας του λόγου, και κυβερνήσεων, καθώς ανάλογες κόντρες έχουν προηγηθεί με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ισχυρίστηκαν από τη μεριά τους ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν τη διάδοση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Η Βραζιλία ήταν η έκτη μεγαλύτερη αγορά του X παγκοσμίως, με περίπου 21,5 εκατομμύρια χρήστες.

«Ανόητη μάχη» για τον Μασκ στη Βραζιλία

«Ο Μασκ φοβόταν να χάσει μερίδιο αγοράς, συνειδητοποίησε επίσης ότι αυτή ήταν μια ανόητη μάχη και ότι οι Βραζιλιάνοι δεν γύριζαν την πλάτη τους στον δικαστή Alexandre de Moraes όπως περίμενε», δήλωσε ο Thiago de Aragao, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικής. και Διεθνείς Σπουδές στην Ουάσιγκτον.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να παρακάμψει την απαγόρευση του Moraes, το X χρησιμοποίησε υπηρεσίες cloud που προσφέρονται από τρίτους, επιτρέποντας στους Βραζιλιάνους να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα παρά την απαγόρευση, αλλά η προσπάθεια ήταν βραχύβια, ειδικά αφού ο Moraes απείλησε να επιβάλει βαριά πρόστιμα στην εταιρεία.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το Χ κινήθηκε προς μια πιο συμβιβαστική κατεύθυνση, διορίζοντας έναν τοπικό νόμιμο εκπρόσωπο όπως είχε απαιτήσει ο Μοράες.

Στο έγγραφο που εστάλη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, η εταιρεία που ελέγχεται από τον Μασκ ανέφερε ότι είχε μπλοκάρει εννέα λογαριασμούς υπό έρευνα στο πλαίσιο έρευνας ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης.

“Η οπισθοδρόμησή του είναι πολύ θετική. Είτε συμφωνεί κανείς με αυτό είτε όχι, ο νόμος πρέπει να γίνεται σεβαστός και όχι να αψηφάται”, δήλωσε στο Reuters ο Ρούμπενς Μπαρμπόσα, πρώην πρεσβευτής της Βραζιλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος θα ακολουθήσει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση μόλις επιστρέψει το Χ στη Βραζιλία, προσθέτοντας ότι μπορεί να είναι ακόμα μαχητικός, αλλά πιθανότατα θα προσπαθήσει να σεβαστεί το νόμο. «Από εδώ και πέρα ​​θα παλεύει στα δικαστήρια», είπε ένας από τους ανθρώπους.

Πηγή: OT.gr



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ