19.5 C
Volos
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Κομισιόν: Το απίστευτο ποσό που πλήρωσε σε καθηγητή ιστορίας για έκθεση για τη γεωργία

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΟΣΑ: Μειώστε δαπάνες, αυξήστε φόρους

Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις δαπάνες...

«Παράθυρο ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά – Αδιέξοδο στο Κυπριακό

Μήνυμα για «παράθυρο ευκαιρίας» όσον αφορά την ελληνοτουρκική διαφορά...

Αύριο η διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Β.Ε.Π.Ε.Α Θεσσαλίας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής...

Θεσσαλονίκη: Αιματηρό επεισόδιο με μαχαιρώματα – 3 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Αιματηρό επεισόδιο με μαχαιρώματα σημειώθηκε πριν τα μεσάνυχτα χθες...

«Χρυσή» στοίχισε η έκθεση για τη γεωργία, την οποία ζήτησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από την ομάδα στρατηγικού διαλόγου, καθώς πλήρωσε για την επίβλεψή της, έναν καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας με το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρισε μισθό 60% υψηλότερο από το ανώτατο ποσοστό, που προβλέπεται για τους συμβούλους, για να πληρωθεί ο καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας, Peter Strohschneider, ο οποίος ήταν υπεύθυνος να επιβλέπει την έκθεση με τίτλο «Στρατηγικός Διάλογος για το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ».

Έτσι, για κάθε ημέρα εργασίας πληρωνόταν με το ποσό των 973,79 ευρώ, ποσό που ξεπερνά τη μέγιστη ημερήσια αμοιβή των 594,22 ευρώ, που συνήθως χορηγείται στους ειδικούς συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με έγγραφο, που επικαλείται Politico.

Η πρόσληψη του ειδικού στις μεσαιωνικές μελέτες από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περίοδο, που οι αγρότες πρωτοστατούσαν σε κινητοποιήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

«Σπατάλη δημοσίου χρήματος»

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα, που συνέταξε και ο ίδιος μια έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  είπε ότι τα 149.963,66 ευρώ που διατέθηκαν για να πληρωθεί ο Strohschneider για έργο 154 ημερών ήταν «σπατάλη δημοσίου χρήματος».

«Βρίσκω τα 150.000 ευρώ απλά υψηλά και, πιθανώς, όχι απαραίτητο», είπε ο Christoph Demmke, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vaasa στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία επαγγελματικής σταδιοδρομίας της ΕΕ, η ημερήσια αμοιβή του Strohschneider είναι σε επίπεδο γενικού διευθυντή στην Επιτροπή. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ένα «παράθυρο» για τους μισθούς των ειδικών συμβούλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει ότι «δεν είναι αντίθετο με τους κανόνες να καταβάλλεται σε ειδικούς συμβούλους ο ανώτατος μισθός».

Ο Peter Strohschneider προσλήφθηκε σύμφωνα με το δημοσίευμα «για να ηγηθεί του Στρατηγικού Διαλόγου και να συμβάλλει στην κατανόηση των τρεχουσών και αναμενόμενων προκλήσεων για τα τρόφιμα και τη γεωργία της ΕΕ», καθώς και «να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση, η οποία θα βασίζεται σε λύσεις που θα έχουν προταθεί από κοινού από τους αγρότες και άλλους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Balazs Ujvari.

Ερωτηθείς εάν ο Strohschneider έγραψε την έκθεση ο ίδιος, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν σε θέση να προτείνει γλώσσα» για αυτήν και ότι ένας «περιορισμένος αριθμός προσωπικού» βοήθησε τον Strohschneider να την γράψει.

«Αυθαίρετη» διαδικασία

Σε ερώτηση του Politico προς την Επιτροπή, γιατί προσέλαβε έναν καθηγητή με ειδίκευση στη μεσαιωνική ιστορία, η απάντηση ήταν ότι «δεν πρόκειται για τις εξειδικευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις του καθηγητή, αλλά για την προσωπικότητα και την ικανότητά του να ηγείται και συντονίζει περίπλοκες διαδικασίες».

Σύμφωνα με μία άλλη εκπρόσωπο της Επιτροπής, η Veronica Favalli, εναπόκειται σε κάθε επίτροπο να προσδιορίσει ένα άτομο, που θέλει να προσλάβει ως ειδικό σύμβουλο.

«Η επιλογή των ειδικών συμβούλων είναι αρκετά αυθαίρετη», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητές, κ. Demmke, ο καθηγητής. «Αυτή δεν είναι μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής, καθώς είναι στο χέρι των επιτρόπων και του προέδρου ποιον θα επιλέξουν».

Διορισμός 100 ειδικών συμβούλων

Οι μεμονωμένοι επίτροποι ή ολόκληρα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να διορίσουν ειδικούς συμβούλους για περιορισμένες χρονικές περιόδους, αν και δεν αμείβονται πάντα. Από τότε που η Επιτροπή ξεκίνησε την τρέχουσα θητεία της το 2019, οι επίτροποι της, έχουν διορίσει περίπου 100 ειδικούς συμβούλους.

Οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων απαλλάσσονται από εθνικούς φόρους και υπόκεινται σε πολύ χαμηλότερο κοινοτικό φόρο

Χαρακτηριστικό είναι, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell προσέλαβε έξι, η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας Margrethe Vestager προσέλαβε τρεις και η ίδια η Von der Leyen προσέλαβε πέντε, συμπεριλαμβανομένου του Strohschneider.

Ο Strohschneider δεν είναι ο μόνος από τους τέσσερις σημερινούς ειδικούς συμβούλους της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πληρώνεται. Ο Βρετανοβέλγος γιατρός Sir Peter Piot απασχολείται επί του παρόντος «για να συμβουλεύει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική και τις δράσεις, που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια της υγείας, στο πλαίσιο του COVID-19 και άλλων διεθνών απειλών για την υγεία», σύμφωνα με την Επιτροπή.

Σύμφωνα μάλιστα με δεύτερο έγγραφο, αποδεικνύεται ότι ο γιατρός αμείβεται στο ίδιο ανώτατο επίπεδο με τον Strohschneider, για εργασία 58 ημερών μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2024.

Και οι …άμισθοι

Πάντως, δεν είναι ασυνήθιστο για την Επιτροπή να συνεργάζεται με άμισθους ειδικούς συμβούλους. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο η φον ντερ Λάιεν είχε συμβόλαιο να συντάξει έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, δεν πληρώθηκε.

Αντίστοιχα, και ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö, ο οποίος συντάσσει έκθεση για την αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πληρώθηκε για την εργασία του.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι επίσης άμισθος σύμβουλος στην Επιτροπή, προσαρτημένος στον επίτροπο προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής, που χρονολογούνται από το 2007, οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων απαλλάσσονται από εθνικούς φόρους και υπόκεινται σε πολύ χαμηλότερο κοινοτικό φόρο.

Πηγή: ΟΤ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ