27.3 C
Volos
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Πλατεία Προσκόπων στη Λάρισα: Ορόσημο για τον προσκοπισμό και την κοινωνική προσφορά (φωτό)

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.Ιερωνύμου, που τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας της Πλατείας Προσκόπων, στη Λάρισα, το πρωί της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου. Πλήθος κόσμου, παλαιών και νέων προσκόπων, καθώς και εκπροσώπων των αρχών, έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων, εκδήλωση που «εγκαινιάζει» έναν ευρύτερο κύκλο εκδηλώσεων και δράσεων, με αφορμή την επέτειο 110 ετών των Προσκόπων Λάρισας.

«Η Λάρισα αποκτά ένα σημείο αναφοράς για τον Προσκοπισμό, που μετρά πάνω από έναν αιώνα προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Οι Πρόσκοποι της Λάρισας γιορτάζουν φέτος 110 χρόνια παρουσίας, προσφοράς και δράσης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής μας. Είναι παρόντες στις ανάγκες, όπως για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων, των προσφύγων και μεταναστών, των πλημμυροπαθών, αλλά και στις μεγάλες γιορτές του Πολιτισμού και του Αθλητισμού στην πόλη και τον Δήμο μας. Κι έχει έρθει η στιγμή, να εορταστεί λαμπρά αυτό το ορόσημο των 110 ετών. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κύκλος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί, ξεκινά με την ονοματοδοσία της πλατείας, που πλέον ονομάζεται πλατεία Προσκόπων. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, του κ.Απόστολου Καλογιάννη, ολοκληρώθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί κι ένα μεγάλο φεστιβάλ, στον Μύλο του Παππά, με συναυλίες, χορούς -μοντέρνους και παραδοσιακούς, εικαστικές και πολλές άλλες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στους Προσκόπους της Λάρισας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Χρήστος Κέλλας και οι βουλευτές Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Βασίλειος Κόκκαλης.

Αξίες και αρχές του Προσκοπισμού

Στις αξίες και τις αρχές του Προσκοπισμού, καθώς και στο συμβολισμό που αποκτά η Πλατεία Προσκόπων, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, κ.Αντώνης Ευαγγέλου. «Η πλατεία Προσκόπων δεν απλώς μια πλατεία. Είναι μια υπενθύμιση σε όλους και μια επιβεβαίωση για εμάς τους προσκόπους της Λάρισας ότι 110 χρόνια τώρα είμαστε σημαντικό κομμάτι της πόλης μας, της ιστορίας της και της κουλτούρας της. Είναι αφιερωμένη σε μια κίνηση γεμάτη ιστορία, αξίες και μνήμες, που συμβολίζει την προσφορά και την αλληλεγγύη. Είναι ένα σημείο που οι πρόσκοποι και η κοινωνία της Λάρισας έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι, καθώς θυμίζει ότι οι πράξεις προσφοράς και αλληλοβοήθειας δεν είναι μόνο μέρος του παρελθόντος, αλλά μια συνεχής αναγκαιότητα για το παρόν και το μέλλον. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε σημαντικές στιγμές του προσκοπισμού όπως η μαρτυρική θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου το 1919. Δράσεις αφιερωμένες σε αυτήν τη επέτειο αλλά και η ύπαρξη ενός μνημείου αφιερωμένου στους πεσόντες προσκόπους είναι στοιχεία που θα γνωστοποιήσουν και θα ευαισθητοποιήσουν όχι μονό τα μέλη του προσκοπισμού, αλλά και όλη την κοινωνία της Λάρισας για το σημαντικό αυτό γεγονός. Ωστόσο, η Πλατεία Προσκόπων θα είναι παράλληλα ένα χώρος που να αποπνέει δράση, ζωντάνια, χρώμα, φαντασία και αδιάκοπη ενέργεια. Θα πρέπει να είναι ένας ζωντανός χώρος που θα μας υπενθυμίζει τη δύναμη των νέων, τη δύναμη της δράσης και τη συνεχή αναζήτηση για ένα καλύτερο κόσμο. Δράσεις όπως η σημερινή και ενέργειες που θα υλοποιούνται στην πλατεία θα προβάλουν την δυναμικότητα και την ζωντάνια της προσκοπικής κίνησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Ευαγγέλου.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τον Προσκοπισμό της Λάρισας και όχι μόνον», τόνισε από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Λάρισας, κ.Δαυίδ Ζακάρ, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στη δημιουργία της Πλατείας Προσκόπων, ιδιαίτερα στη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο, κ.Θανάση Μαμάκο, όπως και στον πρώην Δήμαρχο, κ.Απόστολο Καλογιάννη. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για την ανέγερση μνημείου.

Εμβληματικό γεγονός

«Η ονοματοδοσία αυτής της πλατείας, σε «Πλατεία Προσκόπων» αποτελεί ένα εμβληματικό γεγονός, που τιμά την πολυετή προσφορά των προσκόπων στην πόλη μας. Εκατόν δέκα χρόνια προσκοπισμού στη Λάρισα είναι μια μακρά

διαδρομή γεμάτη από αξίες, ιδανικά και έργα. Οι Πρόσκοποι της Λάρισας, με το ήθος και την αφοσίωσή τους, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας, διαπαιδαγωγώντας γενιές νέων ανθρώπων με πνεύμα

αλληλεγγύης, υπευθυνότητας και σεβασμού προς το περιβάλλον. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική δράση των Προσκόπων, στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειές τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η νέα γενιά των Προσκόπων θα συνεχίσει αυτήν την αξιόλογη παράδοση, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ευημερία της περιοχής μας», τονίζει ο εντεταλμένος Σύμβουλος Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ.Βασίλειος Σίμος, με αφορμή την τελετή.

Τοιχογραφία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης της Πλατείας Προσκόπων, στη συμβολή των οδών Λαγού και Κραννώνος, δημιουργήθηκε μια τοιχογραφία που εμπεριέχει τα δύο σύμβολα της Λάρισας, τον ποταμό Πηνειό, καθώς και το παλιό υδραγωγείο τη ΔΕΥΑΛ, ενώ οι πρόσκοποι προχώρησαν στον σχεδιασμό επιδαπέδιων παιχνιδιών, καθώς και φυτεύσεις λουλουδιών. Η τοιχογραφία είναι δημιουργία του εικαστικού κ.Αχιλλέα Ζάζου και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον επίσης εικαστικό, και πρόσκοπο, κ.Πάρη Μακρή.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Λαρισαίων, κ.Χρύσα Τζιαστούδη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ