26.1 C
Volos
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

«Κάποιος σκότωσε τους γονείς μου!» – H αληθινή ιστορία των Αδερφών Μενέντεζ

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κάποιος σκότωσε τους γονείς μου!» φώναξε ο Λάιλ Μενέντεζ μέσα από την τηλεφωνική γραμμή σε ένα τηλεφωνητή του 100 αργά το βράδυ της 20ής Αυγούστου 1989.

Ο «κάποιος» τον οποίο κατηγόρησε παρέμενε μέχρι τότε άγνωστος, αλλά η κλήση -και ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε κατά τη διάρκειά της- αποτέλεσε καταλύτη για την ενοχοποίηση του Μενέντεζ, που τότε ήταν 21 ετών, και του 18χρονου αδελφού του Έρικ.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν επτά χρόνια, αλλά αφού αποκαλύφθηκαν τα γεγονότα και επιβεβαιώθηκε τελικά η παραδοχή της ενοχής τους, θα έμπαιναν και οι δύο στο παλμαρέ των πιο διαβόητων δολοφόνων της Αμερικής.

Τα αδέρφια Μενέντεζ / Photo: YouTube

Τα αδέρφια αρχικά κατηγόρησαν τη μαφία

Γεννημένοι σε μια ζωή πλούτου και προνομίων ως γιοι του διευθυντή του Χόλιγουντ, Χοσέ Μενέντεζ, 45 ετών, και της συζύγου του, Κίτι, 47 ετών, τα αδέρφια ισχυρίστηκαν ότι επέστρεψαν στο σπίτι τους από τον κινηματογράφο για να βρουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς τους δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς.

Τα αδέρφια αρχικά κατηγόρησαν τη μαφία, αλλά η φρικιαστική υπερβολή έδειχνε περισσότερο ένα έγκλημα που τροφοδοτήθηκε από το συναίσθημα παρά το έργο της μαφίας.

Οι ερευνητές μέτρησαν πάνω από δώδεκα τραύματα από πυροβολισμούς μεταξύ των θυμάτων, μεταξύ των οποίων ένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του πατέρα Μενέντεζ, το οποίο ουσιαστικά τον αποκεφάλισε, και ένα άλλο στο αριστερό μάγουλο της μητέρας Μενέντεζ, το οποίο κυριολεκτικά ανατίναξε το μάτι και τη μύτη της πρώην βασίλισσας της ομορφιάς.

Ο Χοσέ Μενέντεζ ήταν ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, ο οποίος πίεζε αφόρητα τους γιους του με τις απίστευτα υψηλές προσδοκίες του

Οι γονείς Μενέντεζ / Photo: YouTube

Ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Σχεδόν τριάντα χρόνια από την καταδίκη τους, η υπόθεση και η οικογένεια – της οποίας η υποτιθέμενη δυσλειτουργία ήταν ο αντίποδας της αξιοζήλευτης ζωής του Beverly Hills, 90210 – συνεχίζει να γοητεύει το κοινό, εμπνέοντας ταινίες για την τηλεόραση, βιβλία, podcasts, μια μίνι σειρά Law & Order και τώρα τη σειρά «Monsters» στο Netflix των Ryan Murphy και Ian Brennan, η οποία έχει επικεντρωθεί στις δολοφονίες και τις δίκες των αδελφών Μενέντεζ επανεξετάζοντας πρώτα το αιματηρό έγκλημα και την προϊστορία του, και στη συνέχεια την τριμερή διαδικασία της δίκης που έκανε αίσθηση, με αποτέλεσμα την καταδίκη τους το 1996.

Ο Χοσέ Μενέντεζ ήταν ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, ο οποίος πίεζε αφόρητα τους γιους του με τις απίστευτα υψηλές προσδοκίες του.

Η σκηνή του εγκλήματος / Photo: YouTube

Μετακόμισαν στο σπίτι του Έλτον Τζον

Γεννημένος στην Κούβα, ο πρεσβύτερος Μενέντεζ μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν μόλις 16 ετών, παντρεύτηκε την Κίτι στα 19 του και εργάστηκε ως λαντζιέρης στο πολυτελές 21 Club στο Μανχάταν, ενώ ολοκλήρωσε το πτυχίο του στη λογιστική στο Queens College.

Ανέβηκε σε ηγετικές θέσεις σε μουσικές εταιρείες όπως η RCA, όπου βοήθησε να υπογράψουν οι Eurythmics και οι Duran Duran, πριν γίνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην ανεξάρτητη κινηματογραφική εταιρεία Carolco Pictures.

Στη συνέχεια ο Χοσέ Μενέντεζ μετακόμισε με την οικογένειά του από την Ανατολική Ακτή στη Δυτική, σε μια έπαυλη αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων που κάποτε κατοικούσε ο Έλτον Τζον. Ήταν ένα αμερικανικό παραμύθι το οποίο ο Λάιλ, ιδιαίτερα, υπερασπιζόταν και θαύμαζε – ακόμη και όταν ο πατέρας του ήταν ταυτόχρονα υπερήφανος και ελεγκτικός με τα αγόρια του, και φέρεται να τα πίεζε να αντικατοπτρίζουν την επιτυχία τους στο σχολείο και στο τένις, το άθλημα της επιλογής τους.

Δείτε το σχετικό βίντεο για την υπόθεση Μενέντεζ

Η αλλαγή της διαθήκης

Όμως τα αδέρφια είχαν παραβατικές τάσεις και πρόσφατα είχαν συλληφθεί να μπουκάρουν στα σπίτια των γειτόνων για πλάκα.

Αυτό εξόργισε τον Χοσέ Μενέντεζ, αλλά παρόλα αυτά χρησιμοποίησε τα χρήματα και την επιρροή του για να τους προστατεύσει από οποιεσδήποτε πραγματικές συνέπειες. Ωστόσο, φέρεται να είχε συντάξει νέα διαθήκη, η οποία άφηνε σημαντικά μικρότερο μέρος της περιουσίας του, ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων, στους γιους του.

Εβδομάδες μετά τον θάνατο των γονέων του, ο Λάιλ εκμυστηρεύτηκε σε έναν φίλο του ότι είχε διαγράψει την ενημερωμένη διαθήκη από τον υπολογιστή του πατέρα του – μια άκρως ύποπτη πράξη, η οποία αργότερα θα χρησιμοποιούνταν εναντίον των αδελφών Μενέντεζ στο δικαστήριο.

Από το σενάριο στην πράξη

Ο Έρικ έγραψε ένα τρομακτικά δυσοίωνο σενάριο για τον γιο ενός πλούσιου ζευγαριού που σκοτώνει τους γονείς του.

Μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του στο τένις Craig Cignarelli, ο νεότερος Μενέντζε πήγε κρυφά σε μια ιδιωτική καλύβα για να γράψει ένα σενάριο 66 σελίδων με τίτλο Friends, στο οποίο ο πρωταγωνιστής σκοτώνει πέντε ανθρώπους, ξεκινώντας από τους ίδιους του τους γονείς.

Υπήρχε μάλιστα η φήμη ότι υπήρχε ένα άλλο, ακόμη πιο ζωντανό και λεπτομερές χειρόγραφο – που ευθυγραμμίζεται ακόμη περισσότερο με το τελικό έγκλημά του – αν και η ύπαρξή του δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ επιδόθηκαν στη θλίψη τόσο πειστικά, ώστε οι πρώτοι ανακριτές θεώρησαν περιττό να εξετάσουν τα χέρια και τα ρούχα τους για αποδεικτικά στοιχεία πυροβολισμών

Ο πατέρας Χοσέ και οι γιοι, Λάιλα και Έρικ Μενέντεζ/ Photo: YouTube

Μια σκηνή που έμοιαζε με γνήσια επίδειξη απελπισίας

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ επιδόθηκαν στη θλίψη τόσο πειστικά, ώστε οι πρώτοι ανακριτές θεώρησαν περιττό να εξετάσουν τα χέρια και τα ρούχα τους για αποδεικτικά στοιχεία πυροβολισμών, αφήνοντας αντ’ αυτού τους νεαρούς άνδρες να συγκινηθούν γοερά και να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον σε μια σκηνή που έμοιαζε με γνήσια επίδειξη απελπισίας.

Οι γείτονες θυμήθηκαν μάλιστα ότι ο Έρικ, ο μικρότερος από τα δύο αδέλφια, είχε κουλουριαστεί σε εμβρυακή στάση στο μπροστινό γκαζόν του οικογενειακού σπιτιού. Οι πρώτες αναφορές περιέγραφαν τη σκηνή του εγκλήματος στο εσωτερικό του ως «δολοφονία τύπου συμμορίας».

Και τα δύο θύματα είχαν πυροβοληθεί στα γόνατα για μια επιπλέον πινελιά αξιοπιστίας. Αν και είχαν ανακριθεί τη νύχτα των φόνων, η αστυνομία δεν κάθισε με τον Λάιλ και τον Έρικ Μενέντεζ για επίσημη συνέντευξη παρά μόνο δύο μήνες μετά τους φόνους.

Οι επιδεικτικές δαπάνες των αδελφών έκαναν μπαμ

Είτε οι δολοφονίες ήταν μια πράξη ανταπόδοσης για την κακομεταχείριση που είχαν υποστεί ως παιδιά, είτε μια άπληστη συνωμοσία για να αποκτήσουν πρόωρη πρόσβαση στην κληρονομιά τους, είτε και τα δύο, οι αδελφοί Μενέντεζ ήξεραν πώς να ξοδεύουν – και αυτό έκανε τη δοαφορά ακόμη και στο Μπέβερλι Χιλς.

Τις εβδομάδες μετά την απαλλαγή από τους γονείς τους, ξόδεψαν μεταξύ 500.000 και 700.000 δολαρίων σε ένα αγοραστικό μπαμ που περιελάμβανε, για τον Λάιλ, μια Porsche 64.000 δολαρίων, ένα Rolex και ένα εστιατόριο στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο πανεπιστήμιο όπου κάποτε ήταν φοιτητής.

Για τον Έρικ, ο οποίος αποφάσισε να μην φοιτήσει στο UCLA, όπως ήλπιζε ο πατέρας του, η εισροή πλούτου του επέτρεψε ταξίδια για την ανερχόμενη καριέρα του στο τένις, έναν προπονητή 50.000 δολαρίων ετησίως, ένα Jeep Wrangler και, σύμφωνα με τον συγγραφέα του Vanity Fair, τον Dominick Dunne, μια επένδυση 40.000 δολαρίων σε μια ροκ συναυλία στο Palladium του Λος Άντζελες με έναν συνεργάτη που τελικά τον έκλεψε.

Μαζί, ο Έρικ και ο Λάιλ μετακόμισαν σε κομψά διαμερίσματα στην ακριβή περιοχή του Λος Άντζελες, Marina Del Rey. Ήταν δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς την πολυτελή κινητικότητα του δίδυμου – η αστυνομία έδωσε ιδιαίτερη προσοχή, χρησιμοποιώντας τις σπατάλες για να τεκμηριώσει τον σκεπτικισμό που υπήρχε για την αθωότητα των αδελφών.

Δείτε το τρέιλερ του Monsters, της νέας σειράς του Netflix 

Η εξομολόγηση στον ψυχολόγο τους

Ο Έρικ, προφανώς παλεύοντας με το συναισθηματικό βάρος του εγκλήματός του, εκμυστηρεύτηκε πρώτα στον φίλο του, Craig Cignarelli ότι αυτός και ο αδελφός του είχαν σκοτώσει τους γονείς του. Στη συνέχεια, στα τέλη Οκτωβρίου του 1989, ζήτησε να συναντηθεί με τον ψυχολόγο του Μπέβερλι Χιλς L. Jerome Oziel, τον οποίο έβλεπε από τα περασμένα περιστατικά των διαρρήξεων.

Εκεί παραδέχτηκε και πάλι την εμπλοκή του στους φόνους. Όταν ο Λάιλ ανακάλυψε την παραδοχή του αδελφού του, απείλησε να σκοτώσει τον Oziel αν τους ανέφερε στις αρχές, μια τραμπούκικη ασφαλιστική πολιτική που τελικά λειτούργησε εις βάρος του.

Η ερωμένη του Oziel, Judalon Smyth, άκουγε από την αίθουσα αναμονής, καταγράφοντας τις κοινές ομολογίες. Ωστόσο, κρατούσε τις κασέτες για σχεδόν πέντε μήνες προτού επικοινωνήσει με την αστυνομία για να τους πει ότι η ομολογία του ενός Μενέντεζ είχε καταγραφεί σε μαγνητοταινία.

Η κακοποίηση συνεχίστηκε -υποτίθεται εν γνώσει της Κίτι- για 12 χρόνια

Photo: YouTube

«Γρονθοκοπήθηκαν και μαστιγώθηκαν με ζώνες»

Τελικά, σχεδόν επτά μήνες μετά τη δολοφονία του Χοσέ και της Κίτι, η αστυνομία του Beverly Hills συνέλαβε τον Λάιλ Μενέντεζ.

Ο Έρικ παραδόθηκε κατά την επιστροφή του από μια διοργάνωση τένις στο Ισραήλ τρεις ημέρες αργότερα. Αν και χρειάστηκαν πολλές ακροάσεις για να πεισθεί ένα δικαστήριο ότι τμήματα των κασετών ήταν έγγυρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε τελικά ότι η πιθανότητα βίας απάλλαξε τον ιατρό από το απόρρητο μεταξύ γιατρού και πελάτη, και τα στοιχεία συνέβαλαν τελικά στο να οδηγηθούν οι νεαροί άνδρες στη φυλακή.

Οι κατηγορίες σχετικά με την εμπρηστική ανατροφή και την κακοποιητική συμπεριφορά των θυμάτων ήταν εκρηκτικές. Εκτός από τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι τα αδέλφια Μενέντεζ «γρονθοκοπήθηκαν και μαστιγώθηκαν με ζώνες», οι δικηγόροι υποστήριξαν επίσης ότι ο Χοσέ Μενέντεζ κακοποιούσε και τους δύο γιους ξεκινώντας όταν ο Λάιλ ήταν επτά ετών και ο Έρικ έξι.

Η αιμομικτική κακοποίηση από τη μητέρα  

Ήταν μια ιστορία που επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από μέλη της οικογένειας που έδωσαν όρκο. Η κακοποίηση συνεχίστηκε -υποτίθεται εν γνώσει της Κίτι- για 12 χρόνια. Ο Λάιλ την κατηγόρησε, επίσης, για αιμομικτική κακοποίηση που επεκτάθηκε και στην εφηβική του ηλικία.

Ωστόσο, καμία από τις κατηγορίες δεν τεκμηριώθηκε επίσημα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εισαγγελέα της υπόθεσης, Pamela Bozanich, οι Μενέντεζ προετοιμάζονταν για τη δίκη πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα επί δύο χρόνια, χρόνος υπεραρκετός για την ομάδα των δικηγόρων τους ώστε να δημιουργήσουν έναν δικαιολογημένο ισχυρισμό αυτοάμυνας γύρω από την κακοποίηση.

Ό,τι κι αν συνέβαινε μέσα στο σπίτι στο Elm Drive, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Λάιλ και του Έρικ υποστήριξαν ότι επέτεινε την ψυχική και συναισθηματική υποβάθμιση των αδελφών και είπαν ότι εξηγούσε αλλόκοτες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της κατάκλισης του Λάιλ μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Χρειάστηκαν δύο δίκες και τρεις ένορκοι για να καταδικαστούν οι αδελφοί Μενέντεζ για φόνο

Το δίδυμο εγκαταστάθηκε στη φυλακή της κομητείας του Λος Άντζελες, ενώ επί δύο χρόνια, οι δικηγόροι διαφωνούσαν για την εγκυρότητα των κασετών ως αποδεικτικό στοιχείο.

Τον Ιούλιο του 1993, όταν ο δρόμος για τη δίωξη είχε τελικά ανοίξει, το τσίρκο άνοιξε διάπλατα: η δίκη των Μενέντεζ μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ένα από τα πιο δυνατά γεγονότα των μέσων ενημέρωσης της εποχής.

Τόσο ο Έρικ όσο και ο Λάιλ είχαν ξεχωριστούς ενόρκους και, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Ιανουάριο του 1994, και οι δύο ένορκοι έμειναν άπραγοι, γεγονός που επέβαλε την επανάληψη της δίκης.

Η δεύτερη δίκη, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1995, διέφερε από την πρώτη σε τρεις βασικούς τρόπους: ο δικαστής δεν επέτρεπε κάμερες στην αίθουσα και η υπόθεση εκδικάστηκε από ένα μόνο σώμα ενόρκων. Αυτό το δικαστήριο δεν πίστεψε τη «δικαιολογία της κακοποίησης» και εξέδωσε ένοχη ετυμηγορία. Γλίτωσαν τους αδελφούς Μενέντεζ από τη θανατική ποινή, αλλά τους επέβαλαν ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ