20.1 C
Volos
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Fed: Η πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την πρώτη μείωση των επιτοκίων εδώ και τέσσερα χρόνια αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed επιλέγοντας μια πιο επιθετική αποκλιμάκωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Τα επιτόκια μειώνονται μετά από την διατήρηση τους στο υψηλότερο επίπεδο των 23 ετών στο εύρος 4,75-5 %, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των traders. Μέχρι πρόσφατα μια μείωση της τάξης των 25 μονάδων θεωρούνταν απ όλους ότι θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο τις τελευταίες μέρες έχει κερδίσει έδαφος η εκτίμηση ότι η μείωση θα είναι κατά 50 μονάδες βάσης. Οι πιθανότητες  ανήλθαν στο 63%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group.

Εκτός από τις έκτακτες μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τελευταία φορά που η FOMC προχώρησε σε μείωση κατά μισή μονάδα ήταν το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Tο dot plot δείχνει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πέραν της κίνησης της Τετάρτης

 Το σκεπτικό της απόφασης της Fed

«Υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων, αναφέρει η ανακοίνωση «η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 1/2 ποσοστιαία μονάδα σε 4-3/4 έως 5 τοις εκατό.

Κατά την εξέταση πρόσθετων προσαρμογών στο εύρος-στόχο του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να στηρίξει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Εκτός από αυτή τη μείωση, η επιτροπή υπέδειξε μέσω του «dot plot» την μείωση κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο τους για 2% και η ανεργία αυξάνεται. . Ο πίνακας των προσδοκιών των επιμέρους αξιωματούχων υποδείκνυε άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα σε μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025 και μισή μονάδα το 2026. Συνολικά, το dot plot δείχνει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πέραν της κίνησης της Τετάρτης.

«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου σε ισορροπία», αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση.

Η απόφαση της FOMC πάρθηκε με ψήφους 11-1, με την διοικήτρια Μισέλ Μπόουμαν να ψηφίζει υπέρ της αποκλιμάκωσης κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την πρώτη αξιωματούχο  που καταψήφισε απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια από το 2005, στερώντας από τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ μια σαφή συναίνεση σε μια κρίσιμη στιγμή.

Το μακροχρόνιο ουδέτερο επιτόκιο θα είναι γύρω στο 2,9%

Αξιολογώντας την κατάσταση της οικονομίας, η επιτροπή έκρινε ότι «η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί αλλά παραμένει χαμηλό». Οι αξιωματούχοι της FOMC αύξησαν το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας φέτος στο 4,4%, από 4% που ήταν η πρόβλεψη στην τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο, και μείωσαν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% προηγουμένως. Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, η επιτροπή μείωσε την πρόβλεψή της στο 2,6%, μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο.

Η επιτροπή αναμένει ότι το μακροχρόνιο ουδέτερο επιτόκιο θα είναι γύρω στο 2,9%, ένα επίπεδο που έχει διολισθήσει υψηλότερα καθώς η Fed αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

«Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το δολάριο πέφτει μετά τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed

Το δολάριο υποχώρησε μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχωρούσε τελευταία φορά κατά 0,46% την ημέρα στα 100,45, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023. Το ευρώ κέρδισε 0,46% στα 1,1164 δολάρια. Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,86% στα 141,17 ιαπωνικά γεν.

Η αντίδραση της Wall Street

Ο βιομηχανικός  Dow Jones σημείωσε άνοδο πάνω από 375 μονάδες πριν μειώσει το κέρδος αυτό. Η τελευταία του άνοδος ήταν περίπου 155 μονάδες ή 0,4%. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,5%. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,8%. Ο Dow των 30 μετοχών και ο δείκτης της ευρύτερης αγοράς σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: ΟΤ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ