22.3 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου για την εκδημία του Χρήστου Γιανναρά

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Squid Game II: Το νέο teaser-trailer της νέας σεζόν είναι εδώ

Στις 17 Σεπτεμβρίου το 2021 μια σειρά από τη...

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100...

Ευχαριστήρια Επιστολή του Γενικού Λυκείου Αγριάς προς τον Σεβασμιώτατο

Ευχαριστήρια Επιστολή απέστειλε η Διευθύντρια του ΓΕΛ Αγριάς, κ.Αναστασία Κουμούτση,...

Αναβολή για τις 20 Ιανουαρίου 2025 στη δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο

Σε δηλώσεις της η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρούσσου, επισήμανε...

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου με λύπη πληροφορήθηκε την κοίμηση του Χρήστου Γιανναρά (1935-2024), διακεκριμένου θεολόγου και καθηγητή φιλοσοφίας. Εμβληματική προσωπικότητα, ο Γιανναράς μεσουράνησε για ολόκληρο σχεδόν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα στην πνευματική σκηνή του τόπου μας, ανοίγοντας καινούργιους δρόμους στον θεολογικό και φιλοσοφικό στοχασμό στην Ελλάδα, ενώ η σκέψη του δεν έμεινε χωρίς αντίκρισμα και στη Δύση, με μεταφράσεις έργων του σε πολλές γλώσσες αλλά και την έκδοση ειδικών μελετών. Ο Γιανναράς με την οξύνοια που τον διέκρινε, μπόρεσε να καταστήσει τη θεολογία δημόσια και ικανό συνομιλητή με τα προβλήματα και τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας με μια βαθιά υπαρξιακή γλώσσα να διαμορφώσει ένα ήθος σχέσης και κοινωνίας που υπερβαίνει τη χρησιμοθηρική καθημερινότητα του ανθρώπινου βίου, ενώ παράλληλα, με τη θεωρία του για την αδιάσπαστη συνέχεια του έλληνος λόγου από τον Ηράκλειτο έως τον Γρηγόριο Παλαμά, επιδίωξε να αναδείξει τις βασικές συνιστώσες που συγκροτούν την ιδιοπροσωπεία του διαχρονικού ελληνικού τρόπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της περίφημης θεολογίας του ’60, η οποία έμελλε να συμβάλει τα μέγιστα στην αναγέννηση των θεολογικών γραμμάτων στον ελληνόφωνο κόσμο, ο Γιανναράς δεν απέφυγε στο πλαίσιο του πολυσχιδούς και πλούσιου έργου του και αστοχίες (λ.χ. ελληνοκεντρισμός, αντιδυτικισμός, αμφιλεγόμενη αρθρογραφία/επιφυλλιδογραφία), οι οποίες ωστόσο, δεν απομειώνουν τη συνολική του συνεισφορά στον τρόπο που θεολογούμε σήμερα.

Η Ακαδημία του Βόλου ήδη από το 2005 με το περίφημο συνέδριο για τη θεολογική γενιά του 1960 και την έκδοση των πρακτικών που ακολούθησε (εκδόσεις Ίνδικτος, 2009) είχε επιχειρήσει –σε συνεργασία με το περιοδικό «Σύναξη»– με νηφάλιο τρόπο μια πρώτη κριτική αποτίμηση της συμβολής, μεταξύ άλλων και του Γιανναρά στη σύγχρονη θεολογική σκέψη, ενώ και με άλλες αφορμές ο αείμνηστος διανοητής είχε προσκληθεί και λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, με τελευταία και πιο πρόσφατη, το διεθνές συνέδριο του 2022 στον Βόλο με τίτλο «Ορθόδοξες Επινοήσεις της Ανατολής» όπου και ήταν κεντρικός ομιλητής.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκφράζει στους οικείους του θανόντος τα ειλικρινά συλλυπητήριά της για την εκδημία του πολιού καθηγητή. Με τον θάνατο του Γιανναρά, ο οποίος ακολούθησε αυτόν του κυρού Γέροντος Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα (2023), κλείνει ένας μεγάλος και καρποφόρος κύκλος για την ελληνόφωνη αλλά και ευρύτερα την Ορθόδοξη θεολογία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ