25.7 C
Volos
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου: Αναγκαία τα έργα ορεινής υδρονομίας

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην διευρυμένη σύσκεψη Φορέων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας  συμμετείχε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σήμερα, Δευτέρα 12 Αυγούστου το πρωί στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην σύσκεψη  που συγκάλεσε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας συμμετείχαν βουλευτές των νομών, Αυτοδιοικητικοί, τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ κ.ά.

Στην τοποθέτησή του για τους υδάτινους πόρους ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ο Μιχάλης Μιτζικός -μεταξύ άλλων- τόνισε: “ Είναι πολύ χρήσιμη η σημερινή σύσκεψη για την λειψυδρία.

Για την  ύδρευση ιδιαίτερα σε έναν τουριστικό Δήμο, όπως ο δικός μας που το καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες κόσμο, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται  τα αντλιοστάσια, σε όλο το υδρευτικό δίκτυο.”

 

Ωστόσο σημείωσε πως εφαρμόζοντας το σύστημα τηλεμετρίας, παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι  δεξαμενές και το δίκτυο και οι Υπηρεσίες του Δήμου παρεμβαίνουν άμεσα στις βλάβες, τις αποκαθιστούν και μέχρι σήμερα ο Δήμος Νοτίου Πηλίου κατάφερε να έχει επάρκεια νερού, παρ’ όλη την άφιξη τουριστών.

 

Για τα έργα ορεινής υδρονομίας  ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου τόνισε ότι θα συμβάλλουν  τόσο για την  επάρκεια νερού τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και για την συγκράτηση του όγκου νερών που θα προέκυπταν από μια πιθανή θεομηνία.

Αναφερόμενος στο Φράγμα Παναγιώτικο ο κ. Μιτζικός είπε πως έχει ωφέλιμο όγκο νερού 1.620.000 κ.μ., αλλά η στάθμη έχει μειωθεί και υπάρχουν τώρα διαθέσιμα 540.000 κ.μ.

Το Φράγμα Παναγιώτικο παρουσιάζει διαρροή,  με αποτέλεσμα την απώλεια ποσοτήτων νερού,  που κυμαίνεται στα 250 κ.μ. ανά ώρα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει αποστείλει σχετικές επιστολές τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στην Επιτροπές Φραγμάτων και ο Δήμαρχος σημείωσε ότι έχει γίνει παραλαβή μόνο των διϋλιστηρίων το 2010 , αλλά ποτέ αυτού καθαυτού του Φράγματος.

 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου τίθεται πρωτίστως ζήτημα ασφάλειας του Φράγματος ,ουσιαστικά μιας λίμνης επιφανείας τουλάχιστον 160.000 τ.μ. της οποίας η λεκάνη απορροής φτάνει τα 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σημειώνεται πως αν δεν υπήρχε το Φράγμα Παναγιώτικο που συγκρατεί μεγάλο όγκο νερού θα υπήρχε παρά πολύ μεγάλο πρόβλημα, κατά την διάρκεια της θεομηνίας Daniel και Elias  και ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι υδροδοτεί όλους τους παραλιακούς οικισμούς από τα Καλά Νερά μέχρι και το Τρίκερι.

 

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ζήτησε από την Περιφέρεια να ενσκήψει στα προβλήματα του Φράγματος Παναγιώτικου και να συνδράμει στην επίλυσή τους πρωτίστως στο ζήτημα ασφάλειας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ύδρευση των παραλιακών οικισμών.

 

Πρόσθεσε δε, ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει καταθέσει πρόταση ορεινού κλάδου αγωγών του φράγματος, ο οποίος θα αρχίζει από την κορυφογραμμή του Νεοχωρίου και θα φτάνει μέχρι και τον Λαύκο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ύδρευση ορεινών οικισμών αλλά και στην πυρασφάλεια της περιοχής.

 

Βάσει μελετών ενδείκνυται σε περιόδους υπερεπάρκειας νερού από το Φράγμα να παρέχεται νερό για την άρδευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα των ελαιώνων η οποία θα συμβάλλει στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

 

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου δήλωσε ικανοποιημένος για την δημοπράτηση από την Περιφέρεια μελετών έργων υδρονομίας στον ορεινό όγκο του Πηλίου και τόνισε πως “οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, θα συνεργαστούν ουσιαστικά με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας αλλά και τον ανάδοχο, ώστε μέχρι τέλος του έτους να καθοριστούν συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν έργα ορεινής υδρονομίας προς αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων”.

 

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ