30.7 C
Volos
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Λιακούλη: «Σε μεγάλη κρίση λόγω λειψυδρίας, η ελαιοπαραγωγή του νομού»

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμοί στο Άγιο Όρος: Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, είπαν σεισμολόγοι στον Γκιουλέκα

Συνάντηση με σεισμολόγους για τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο...

Σε ερώτηση προς τους υπουργούς 1) Υποδομών & Μεταφορών κ. Χ. Σταϊκούρα και 2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του ν. Λάρισας και ειδικότερα αυτοί των Γόννων, αφού μετά την περυσινή εκτεταμένη ακαρπία και τον Daniel, τώρα καλούνται να καλλιεργήσουν τα δέντρα τους ‘’χωρίς νερό’’, εν μέσω καυσώνων, με ευθύνη της Πολιτείας.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησής της η βουλευτής Λάρισας:

«Τις έντονες ανησυχίες τους εκφράζουν για μία ακόμη φορά οιελαιοπαραγωγοί των Γόννων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι οποίοι μετά από μια χρονιά πρωτοφανούς ακαρπίας των ελαιοδέντρων τους, όπως άλλωστε συνέβη σε πανελλήνιο επίπεδο –θέμα για το οποίο σας άσκησα κοινοβουλευτικό έλεγχο με την υπ’ αριθμ. 238621/12/2023 ερώτησή μου και τίτλο ‘’Ανάγκη έκτακτης οικονομικής στήριξης των ελαιοκαλλιεργητών του ν. Λάρισας, εξαιτίας της ακαρπίας’’- καλούνται κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της έντονης λειψυδρίας.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι σε τοπικά ΜΜΕ, οι δύο δεξαμενές της περιοχής παραμένουν άδειες, χωρίς συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη νέων αρδευτικών έργων που δυνητικά θα άμβλυναν το χρόνιο, υδατικό πρόβλημα των καλλιεργειών της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, τα περίπου 20.000 στρέμματα ελαιοδέντρων της ευρύτερης περιοχής των Γόννων να κινδυνεύουν να χάσουν τον καρπό τους και να μη φτάσουν καν στο στάδιο της συγκομιδής, ούτε και φέτος, αν δεν ποτιστούν άμεσα. Όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνουν, μάλιστα, οι τοπικοί ελαιοκαλλιεργητές, αν χαθεί και η φετινή χρονιά ‘’δε θαμπορέσουν να ξεχρεώσουν τα έξοδα για την καλλιεργητική φροντίδα των δέντρων και το χειρότερο αν δεν ποτιστούν τώρα τα ελαιόδεντρα θα χαθεί και η επόμενη χρονιά’’, ενώ παράλληλα τονίζουν πως ‘’ενώ σε όλο τον πλανήτη γίνονται ενέργειες, δράσεις και έργα για την αποταμίευση των επιφανειακών νερών, εμείς εδώ δεν κάνουμε και δεν σχεδιάζουμε απολύτως τίποτα, ενώ το νερό π.χ. του κεντρικού ρέματος των Γόννων καταλήγει ανεκμετάλλευτο στον Πηνειό’’.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το πρόβλημα με την συγκέντρωση νερού στις δύο δεξαμενές βόρεια των Γόννων δεν είναι φετινό, αλλά υφίσταται τα τελευταία χρόνια, ενώ η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και αντιμετώπισης των προβλημάτων αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων της περιοχής, απομειώνει το καλλιεργητικό δυναμικό και την παραγωγή της περιοχής.

Αλλά και επειδή, οι τοπικοί ελαιοκαλλιεργητές πέραν των όσων πρέπει να γίνουν στο μέλλον, δικαίως, αξιώνουν στο τώρα την ουσιαστική συντήρηση των υφιστάμενων έργων άρδευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα δυνατότητα ποτίσματος των δέντρων τους, ‘’με τη χρήση των πομονών κ.λ.π.’’, προκειμένου να μη χαθεί ακόμη μία καλλιεργητική περίοδος», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:

«-Πως σκοπεύουν δώσουν άμεση λύση στο αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές των Γόννων, προκειμένου να μη χαθεί και η φετινή σοδειά; Καθώς και σε ποια αρδευτικά έργα, μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού, σκοπεύουν να προχωρήσουν, με ποιους πόρους και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να μην παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι τα ίδια προβλήματα που διακυβεύουν την αγροτική παραγωγή μιαςεξαιρετικά κρίσιμης περιοχής για τον πρωτογενή τομέα της Π.Ε. Λάρισας, όπως είναι οι Γόννοι;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ