26 C
Volos
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποινική δίωξη κατά της ΡΑΣ για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών – Σε εξέλιξη δύο εισαγγελικές έρευνες 

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

το επόμενο -εξίσου σημαντικό- βήμα για την πρόοδο της έρευνας για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών αναμένεται να προχωρήσει ο εφέτης ανακριτής αφού -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ενδεχομένως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να ανακοινώσει αξιόποινες πράξεις στον αντεισαγγελέα Εφετών για να ασκηθεί έτσι, στη συνέχεια, ποινική δίωξη σε βάρος στελέχους της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αφού εκτιμάται πως θα ασκηθούν κι άλλες διώξεις, ενώ στο μεταξύ εκκρεμεί ακόμη σειρά θεμάτων που διερευνώνται έπειτα από αναφορές, όπως επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και μέρες δύο αυτοπρόσωπες εισαγγελικές έρευνες που προκλήθηκαν έπειτα και από μηνύσεις συγγενών των θυμάτων.

Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν, είναι και το πόρισμα του καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου ο οποίος ζήτησε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει την έκθεσή του, όπως αργότερα του αναμενόμενου αναμένεται και η απάντηση της βρετανικής εταιρείας στην οποία στάλθηκαν οι σκληροί δίσκοι προκειμένου να ανακτηθεί οπτικό υλικό κατά τη φόρτωση, αλλά και κατά το δρομολόγιο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Αναμένονται επίσης και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τα πρόσθετα ηχητικά αρχεία που βρέθηκαν μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στον ΟΣΕ στην Αθήνα, τα ηχητικά αρχεία που αφορούν στα «11 λεπτά» μετά την εκκίνηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας από τον Σ.Σ. Λάρισας, ενώ εκκρεμεί επίσης και το θέμα του στρατοπέδου στο οποίο θα μεταφερθούν τα συντρίμμια από το Κουλούρι όπου σήμερα φυλάσσονται.

Στο πλαίσιο επίσης της διερεύνησης αναφορών συγγενών θυμάτων και συνηγόρων τους, από τον εφέτη ανακριτή λαμβάνονται καταθέσεις διαφόρων μαρτύρων (πυροσβεστών που συμμετείχαν στη διάσωση και έφεραν εγκαύματα, σταθμαρχών κ.ά.). Εκκρεμούν επίσης και τα αποτελέσματα χημικών εξετάσεων από νέα δειγματοληψία στα συντρίμμια του Κουλουριου, ενώ από ικανό αριθμό δειγμάτων που ελήφθησαν από τα χώματα που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό οικόπεδο στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών, και ειδικότερα στο ιδιωτικό οικόπεδο Λαρισαίου ιδιοκτήτη χωματουργικών μηχανημάτων βρέθηκαν ίχνη ελαίου σιλικόνης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις δύο αυτοπρόσωπες εισαγγελικές έρευνες, βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πρώτη προκλήθηκε έπειτα από μήνυση συγγενών και εξετάζεται από αντεισαγγελέα Εφετών, με εξαίρεση τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία, καθότι

αρμόδια είναι η Βουλή, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Η δεύτερη διενεργείται από αντεισαγγελέα Πρωτοδικών έπειτα από παραγγελία της αντεισαγγελέως Εφετών προκειμένου να διερευνηθεί ποιος έδωσε εντολή, από την 1η Μαρτίου 2023 να μεταφερθούν με φορτηγά μεγάλες ποσότητες χωμάτινων όγκων από τον τόπο του δυστυχήματος, στα «Πηγάδια».

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη κλήθηκαν και κατέθεσαν ως μάρτυρες, ικανός αριθμός αστυνομικών και πυροσβεστών της Π.Υ. Λάρισας, της 8ης ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Hellenic Train, εκπροσώπων της εταιρείας χωματουργικών μηχανημάτων, ενώ προχθές κατέθεσε και μητέρα θύματος.

ΝΕΕΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Τις δύο τελευταίες ημέρες, συγγενείς θυμάτων κατέθεσαν δύο επιπλέον μηνύσεις οι οποίες θα μελετηθούν προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο συσχέτισης.

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε από τα παιδιά του θύματος της τραγωδίας Γ. Κυριακίδη, και θώς οστό του 67χρονου επιβάτη ταυτοποιήθηκε έπειτα από έρευνα στα «Πηγάδια». Η συνήγορος της οικογένειας, Μαρ. Χατζηκωνσταντινου, όπως και η κόρη του θανόντος, Μαρία Κυριακίδη, από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο για να διευκρινίσουν με δηλώσεις τους πως η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου (παράβαση καθήκοντος, προσβολή της μνήμης νεκρού κ.ά.) με την κ. Κυριακίδη να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «θέλουμε επιτέλους να υπάρξει δικαίωση και να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει». Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας βρέθηκε χθες και ο πατέρας θύματος, Δημ. Πλακιάς, από την Καλαμπάκα καταθέτοντας μήνυση κατά της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας σημειώνοντας «τα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε και θώς δεν έγιναν τα αυτονόητα» με τον δικηγόρο των οικογενειών Πλακιά, Λεωνίδα Κουμπούρα, να διευκρινίζει πως η μηνυτήρια αναφορά αφορά σε πράξεις και παραλείψεις κατά τη διενέργεια των ιατροδικαστικών εκθέσεων διευκρινίζοντας ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις, παρά μόνο για τους εργαζόμενους και όχι για τους επιβάτες «κάτι το οποίο θα οδηγούσε με ακρίβεια στο να διαπιστωθεί το αίτιο θανάτου των επιβατών και, αν ο θάνατος προήλθε από την πυρκαγιά ή τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών». 

Πηγή: Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ