15.6 C
Volos
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης της διασποράς για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από το νερό του δικτύου ύδρευσης με σαλμονέλα στη περιοχή Στεφανοβικείου – Ριζομύλου

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης της διασποράς για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από το νερό του δικτύου ύδρευσης με σαλμονέλα στη περιοχή Στεφανοβικείου – Ριζομύλου από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας».
Η σαλμονέλα μεταδίδεται με την εντερο-στοματική οδό. Ο μικροοργανισμός αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες από 5Ο C έως 60ο C, καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 70οC (για τουλάχιστον 2 λεπτά) και δεν αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες κάτω των 4ο C. Πρέπει το νερό να βράζει στους 100ο C τουλάχιστον για 3 λεπτά. Επίσης, η χλωρίωση και η χρήση ξιδιού σκοτώνει το μικρόβιο της σαλμονέλας.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε.Μ.Σ. συστήνει στους κατοίκους Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρ. Φεραίου, τα κάτωθι μέτρα:
1. Το νερό του δικτύου ύδρευσης συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και βρασμένο νερό για την καθαριότητα του σπιτιού.
2. Βασικό μέτρο προστασίας είναι η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
3. Σωστός χειρισμός τροφίμων.
4. Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό, ασφαλές νερό .
Μετά τη χρήση τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας του μωρού
Πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού
Μετά το χειρισμό των ωμών πουλερικών, κρέατος ή θαλασσινών
Μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα και πτηνά
Μετά το χειρισμό κοπράνων ζώων σε οικόσιτα ζώα και κτηνοτροφικές μονάδες
Μετά την εργασία σε κήπο
5. Αποφυγή κατανάλωσης ωμού ή ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών ή κρέατος, καθώς και φαγητού που περιέχουν ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο αυγό από τα οικόσιτα ζώα της περιοχής τους, που κατανάλωσαν νερό του δικτύου με σαλμονέλα.
6. Αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται από ζώα που κατανάλωσαν επιβαρυμένο νερό με σαλμονέλα.
7. Τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στο χώρο της κουζίνας (οικιακή και επαγγελματική) :
Καθαρισμός με σαπούνι και ζεστό νερό ή απολυμαντικό των πάγκων κουζίνας, τα μαγειρικά σκεύη, τις επιφάνειες κοπής πριν και μετά τη χρήση τους.
Χρήση διαφορετικών μαχαιριών, μαγειρικών σκευών, επιφανειών κοπής για ωμό και ψημένα τρόφιμα.
Διατήρηση μαγειρεμένων τροφίμων ξεχωριστά από τα ωμά.
Διατήρηση των τροφίμων σε κατάλληλες θερμοκρασίες ψύξης κάτω των 4ο C.
Απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων από τους χώρους παρασκευής τροφίμων.
8. Αποφυγή κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών που ήρθαν σε επαφή με το νερό του δικτύου ύδρευσης που βρέθηκε σαλμονέλα. Σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών με χρήση διαλύματος νερού και ξιδιού σε αναλογία 3:1 και ξέπλυμα με ασφαλές καθαρό νερό.
9. Να μην φιλοξενούνται κατοικίδια ζώα, πτηνά ή ερπετά σε σπίτια που διαμένουν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, έγκυες ή ανοσοκατασταλμένα άτομα. Αποφεύγεται να έρχεστε σε επαφή με κατοικίδια ζώα, πτηνά που κατανάλωσαν νερό του δικτύου ύδρευσης και εμφανίζουν συμπτώματα.
10. Οι ασθενείς με σαλμονέλωση δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με νεογνά, βρέφη ή μικρά παιδιά, να μην ασχολούνται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων ή ανοσοκατασταλμένων ατόμων, μέχρι να παρέλθουν 48 ώρες από την κλινική ανάρρωση και τα κόπρανά τους να είναι κανονικά σχηματισμένα.
11. Ενημέρωση των κατοίκων για την ορθή διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου της μόλυνσης του νερού ύδρευσης με σαλμονέλα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση και αρωγή.

 

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ