19 C
Volos
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Τατάρ μετά την τριμερή: Μόνο με κυριαρχική ισότητα, επίσημη διαδικασία στο Κυπριακό

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περού: Τουλάχιστον πέντε νεκροί εξαιτίας φωτιάς σε φυλακή

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δέκα τραυματίστηκαν...

Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει στο ρατσιστικό παραλήρημα για «μετανάστες στο Οχάιο που τρώνε κατοικίδια ζώα»

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας χθες,...

Γεωργιάδης: Ανάξιος λόγου όποιος βλέπει κατάρρευση του ΕΣΥ

«Ανάξιοι λόγου» είναι όσοι μιλούν για «κατάρρευση του ΕΣΥ»,...

Κατέρρευσε με το «καλημέρα» το σχέδιο της Ιταλίας

Το σχέδιο απέλασης μεταναστών στην Αλβανία από την ακροδεξιά...

Φρέσκα τρόφιμα: Φθηναίνουν στο χωράφι, ακριβαίνουν στο ράφι

Συνήθως όσοι διαμαρτύρονται για την ακρίβεια στα τρόφιμα εστιάζουν...

Μια επίσημη διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, υποστήριξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στα κατεχόμενα (φωτογραφία, επάνω, από kibrispostasi.com).

Είπε ότι τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε στους δύο ηγέτες να συναντηθούν σε μια άτυπη συνάντηση χωρίς ατζέντα και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας και της τρέχουσας κατάστασης του Κυπριακού ήταν επίσης ένα σημαντικό δείπνο γιατί συζητήθηκαν εκεί διάφορα θέματα.

«Αυτό από το οποίο θα μείνουμε μακριά είναι η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων»

Ανέφερε ότι είχε προτείνει στον Γενικό Γραμματέα να γίνει μια συνάντηση 4+1, και πρόσθεσε ότι ο κ. Γκουτέρες έκανε λόγο για μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή που βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια σχόλια, αλλά αυτή ήταν η αξίωσή μας η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα τους επόμενους μήνες», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι η αναφορά των θέσεων και των δύο πλευρών στη συνάντηση ήταν σημαντική και επανέλαβε ότι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Επισήμανε ότι δεν έχουν προκύψει αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις που έγιναν για ομοσπονδία τα τελευταία πενήντα χρόνια και αφού είπε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν στο Κραν Μοντάνα το 2017 πρόσθεσε πως η διαδικασία κατέρρευσε «λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων».

«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

«Επανέλαβα ξανά εκεί τη νέα μας πολιτική, μια επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Η άλλη πλευρά φυσικά συνεχίζει τη δική της πολιτική» τόνισε και εξήγησε ότι μετά το δείπνο, ο κ. Γκουτέρες είπε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος, και η Ολγκίν το είχε επίσης γράψει στην έκθεσή της τον Ιούλιο.

Λέγοντας ότι η αναφορά δύο διαφορετικών θέσεων είναι ένα διπλωματικά σημαντικό μήνυμα, ο Τατάρ εκτίμησε πως «η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι φυσικά κατανοητή σε κάποιο βαθμό».

Είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένουν ως έχουν εδώ και 50 χρόνια και υποστήριξε ότι η εμμονή σ’ αυτά και η επιμονή ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση σ’ αυτό το πλαίσιο απέχει από την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, και πρόσθεσε: «Αυτό από το οποίο θα μείνουμε μακριά είναι η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα σ’ εντελώς διαφορετική κατεύθυνση».

Συμφώνησε, όπως είπε, στη συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, το εμπόριο, την αύξηση διάφορων επαφών «με τη νότια Κύπρο», διευκρινίζοντας ότι θα συναντηθούν στην Κύπρο για να τα συζητήσουν.

«Απαράδεκτες» ενέργειες

Αναφερόμενος στην «απομόνωση και τα εμπάργκο», ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «κάνει το παν για ν’ αποτρέψει την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων».

Με τη χαλάρωση «των εμπάργκο και της απομόνωσης μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία αλλά η άλλη πλευρά δεν το θέλει αυτό» σημείωσε.

Είπε στον κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, πως εντείνονται οι πιέσεις, όπως «η σύλληψη ατόμων, οι προσπάθειες να εμποδιστεί ο τουρισμός», ενέργειες τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Τέτοιες προσπάθειες αυξάνουν την ένταση μεταξύ δύο λαών και δεν έχουν κανένα όφελος για κανέναν», είπε.

Χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, η οποία έδειξε πόση σημασία αποδίδει στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Αυτό, εξήγησε, μπορεί να μας φέρει έναν οδικό χάρτη. «Φυσικά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας βάσης για μια συμφωνία με διαβουλεύσεις και εποικοδομητική στάση, είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας, αλλά δεν θα ήταν σωστό να ξεκινήσει μια διαδικασία εάν δεν υπάρχει έδαφος».

«Μην αναμένετε βέβαια μεγάλες ελπίδες για το Κυπριακό μετά από δείπνο», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι στο δείπνο έγινε ένα βήμα και θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ευρύτερης μορφής στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Το «σημαντικό αποτέλεσμα»

Διευκρίνισε ότι η ομοσπονδία δεν πρόκειται να συζητηθεί εκεί. Είναι σημαντικό αποτέλεσμα για εμάς, ισχυρίστηκε, ν’ αποδεχθεί ο Γενικός Γραμματέας ότι μπορεί να αξιολογηθεί το πώς μια εκτίμηση, που περιλαμβάνει λύση δύο κρατών, μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρύτερης μορφής συνάντηση, διευκρίνισε ότι επιθυμούν συνάντηση 4+1.

Ανέφερε ακόμη ότι η παράταση της εντολής της Ολγκίν δεν είναι σωστή γιατί έγινε αποδεκτή για 6 μήνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι, και αυτή η περίοδος έχει τελειώσει.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια σειρά από διαφορετικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος νέων διόδων που να μπορούν να ωφελήσουν τους δύο λαούς στην Κύπρο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/sigmalive.com



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ