18.4 C
Volos
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Κέλλας: Αυξημένες πάνω από 100% οι αποζημιώσεις για την πανώλη – Για τα ημίαιμα, 220 ευρώ για τα θηλυκά, 320 για τα αρσενικά

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θέμης Μουμουλίδης: Ζητά την παραίτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο...

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη – «Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας»

Στους δρόμους κατεβαίνουν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί με κυρίαρχο...

Μιμή Ντενίση: «Δεν το έχω πει ποτέ, έπαθα κάταγμα στο ιερό οστό»

«Έπαιζα στο θέατρο 1,5 χρόνο με φρικτούς πόνους», αποκάλυψε...

elΣτις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι για την πανώλη, οι οποίες θα είναι αυξημένες πάνω από 100% σε σχέση με όσα προέβλεπε η ΚΥΑ του 2023 αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξή του στο Δελτίο Ειδήσεων του TRT.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι χτες υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία προβλέπει τις αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν λόγω της πανώλης. Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, οι αποζημιώσεις παρουσιάζουν αύξηση άνω του 100% σε σχέση με το 2023. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποζημιώσεις για τα ημίαιμα θηλυκά, που οι τιμές αποζημίωσης από 100 ευρώ το 2023 αυξάνονται σε 220 ευρώ, ενώ για τα αρσενικά αυξάνονται στα 320 ευρώ. Για τα καθαρόαιμα αιγοπρόβατα με πιστοποιητικό pedigree, η αποζημίωση από 150 ευρώ ανεβαίνει στα 250 ευρώ για τα θηλυκά και από 250 στα 500 ευρώ για τα αρσενικά. Ανάλογες θα είναι οι αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες.

Ο Υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας που είχαν κρούσματα πανώλης έχουν «ελευθερωθεί» από τη νόσο, ενώ απομένουν οι Περιφέρειες Λάρισας και Κορινθίας, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε τροχιά απελευθέρωσης από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.

«Η απόφαση για τις υψηλές αποζημιώσεις ήταν εντολή του πρωθυπουργού προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους και να αναπληρωθεί η ζημιά που υπέστησαν», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος με 100% χρηματοδότηση. «Έχουμε ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έγκριση για την υλοποίηση του προγράμματος», τόνισε.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο υψηλότερο κόστος ζωοτροφών λόγω του περιορισμού των ζώων εξαιτίας των ζωονόσων, καθώς και στα ανάλογα μέτρα που εξετάζονται για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Τέλος, όσον αφορά στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε ότι: «Έχουμε υποσχεθεί από την πρώτη στιγμή ότι θα προβούμε στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ειδικά μετά την κλιματική κρίση που έληξε τη χώρα μας με επίκεντρο τη Θεσσαλία. Σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να περιλαμβάνει και αποζημιώσεις για καταστροφές οι οποίες δεν προβλέπονταν πριν, αλλά και να γίνεται αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών κάθε φορά».

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ