27.9 C
Volos
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Καλλιτέχνες: Στάση εργασίας την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι καλλιτέχνες ανακοινώνουν στάση εργασίας την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι καταγγέλοντας έλλειψη μέτρων στους χώρους της εργασίας του.

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α

«Το πρόσφατο σοβαρότατο εργατικό ατύχημα τεχνικού που συνέβη στη Λυρική Σκηνή (πτώση από ύψος), αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την έλλειψη μέτρων προστασίας της εργασίας και τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας των επαγγελμάτων μας. Αυτό είναι ένα ακόμα περιστατικό, στη μακρά λίστα ατυχημάτων στους χώρους πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συνέχεια συμβάντα σε όλους τους χώρους εργασίας, τόσο στα δημόσια θέατρα όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι αναγκαίο να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να καθοριστεί με σοβαρότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλούς εργασίας. Οι απαιτήσεις αυξάνονται για όλο και πιο εντυπωσιακές παραγωγές και σε συνδυασμό με τις αυξημένες τεχνικές εργασίες, οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας.

Και όλα αυτά ενώ πραγματοποιούνται ταυτόχρονα πολλές παραγωγές, ενώ έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση και από την υποστελέχωση.

Η ανεπαρκής εκπαίδευση στη χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και των εξειδικευμένων εργαλείων οδηγεί αναπόφευκτα σε εργατικά ατυχήματα.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και η έλλειψη ελέγχων καθιστούν την καθημερινή εργασία επικίνδυνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διοικήσεις, οι τεχνικοί ασφαλείας και η τεχνική διεύθυνση στους χώρους πολιτισμού δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλούς εργασίας.

Πρόκειται για ζητήματα που έχουμε αναδείξει επανειλημμένα, ενημερώνοντας τα αρμόδια υπουργεία (επιστολή 8/11/2023 και επιστολή 27/6/2024).

Ζητάμε:

Αυστηροποίηση του πλαισίου υγειούς και ασφαλούς εργασίας, τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Ορθή εφαρμογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας.
Επιμόρφωση του προσωπικού στα πρωτόκολλα ασφαλείας, με οργάνωση τακτικών και πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Αναγνώριση των τεχνικών επαγγελμάτων ως Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά και άμεση θεσμοθέτηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους σε όλες τις ειδικότητες.
Διανομή κατάλληλου εξοπλισμού από τον εργοδότη, σε άρτια κατάσταση σε όλο το προσωπικό.
Να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Άμεσους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Το κάλεσμα

Εκφράζουμε την ευχή μας να πάνε όλα καλά με τον συνάδελφο και καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν στη στάση εργασίας την Πέμπτη 17/10 11:00- 15:00 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού ώρα 12:00. Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ