21.8 C
Volos
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση – Καταργείται η δουλεία διόδου για δόμηση στα «τυφλά» οικόπεδα

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίβανος: Οι χώρες της ΕΕ δεν θα αποσύρουν τις δυνάμεις από την UNIFIL, λέει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεισφέρουν στην ειρηνευτική...

Τουρισμός: Αύξηση στα ταξίδια των Ευρωπαίων το 2023 – Τι δείχνει ανάλυση της Eurostat

Περισσότερα ταξίδια για τουρισμό πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίοι το 2023,...

Φιλοδώρημα: Τροπολογία για συνολικό αφορολόγητο από τη Νέα Αριστερά

Έντονη κριτική στην «αλήθεια» του πρωθυπουργού για τα φιλοδωρήματα...

65ο ΦΚΘ: Σπουδαία ονόματα της κινηματογραφικής μουσικής και των τηλεοπτικών σειρών στη Θεσσαλονίκη

Σπουδαία ονόματα της κινηματογραφικής μουσικής και των τηλεοπτικών σειρών...

Αυστηρούς περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστή την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί η δουλεία διόδου που δίνει δικαίωμα δόμησης σε τυφλά οικόπεδα.

Πρόκειται για εκείνα τα οικόπεδα που προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων προ του 1985 και δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο και το αποκτούν έπειτα από παραχώρηση της απαιτούμενης γης, σε κοινή χρήση, με συμβολαιογραφική πράξη.

Οι ρυθμίσεις για τη δουλεία διόδου στα εκτός σχεδίου

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, τις οποίες χαρακτήρισε μεταβατικές, θα εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή άμεσα. Βάσει της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «η δουλεία όπως τη γνωρίζουμε θα ανήκει στο παρελθόν».

Επανέλαβε επίσης ότι, ο νέος οδικός χάρτης για τη δόμηση σε όλη τη χώρα θα είναι έτοιμος αφού ολοκληρωθεί το υπό εκπόνηση Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», των 600 εκατ. ευρώ. μέσω του οποίου θα αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας που σήμερα δεν διαθέτει.

«Τα τοπικά χωρικά σχέδια (ΤΠΣ), θα είναι έτοιμα σε 2-3 χρόνια από σήμερα. Με αυτά θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις αντοχές κάθε περιοχής, τις ιδιαιτερότητές της, που και τι μπορούμε να χτίσουμε. Μέχρι τότε θα χρειαστούμε κάποιους οριζόντιους κανόνες . Είναι δεδομένο ότι με γνώμονα τις αποφάσεις του ΣτΕ θα τεθούν σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι περιορισμοί

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να τεθούν, καθώς υπάρχουν πολλά νησιά που πρακτικά δεν έχουν οικοδομηθεί, όπως και γενικότερα οικισμοί που πρέπει προστατευθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές, ή οργανωμένους υποδοχείς, ή σε οικισμούς ή σε επέκτασή τους.

Προτιμώ σε ένα νησί του Αιγαίου να «σπρώξω» τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα εξοχικό σε ένα οικισμό, παρά να χτίζει ο καθένας σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, όπου και όπως θέλει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μπόνους δόμησης

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece» της Καθημερινής πήρε θέση και για τα «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), μια υπόθεση που εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την απόφαση των ανώτατων δικαστών να αναμένεται περί τα τέλη του έτους.

«Δεν είναι μόνο το ύψος, πρέπει να εξετάσουμε και την ποιότητα των υλικών, την ενεργειακή απόδοση», σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο ΝΟΚ. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και άλλες προβλέψεις του ΝΟΚ, όπως είναι τα υπόσκαφα για τα οποία οι απόψεις διίστανται. Πιστεύω ότι το μέτρο έχει λειτουργήσει θετικά, αλλά δεν είμαι ειδικός».

Πηγή: ΟΤ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ