14 C
Volos
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Ο Γκουτέρες στρώνει το πρώτο τραπέζι για το Κυπριακό

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πράγα: Τέλος τα νυχτοπερπατήματα στις παμπ προς αναζήτηση πιο… καλλιεργημένων τουριστών

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας απαγόρευσαν τις νυχτερινές βόλτες...

Η Μάγισσα: O δολοφόνος της Φωτεινής ξεσκεπάζεται

Μυστικά από το παρελθόν, ανεκπλήρωτα πάθη, ανομολόγητα συναισθήματα και...

Ως ένα σημαντικό βήμα στόχο να σπάσει η στασιμότητα στο Κυπριακό, χαρακτηρίζεται το άτυπο δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Έστω και αν δεν εγγυάται τέλος του αδιεξόδου.

Στο δείπνο στόχος είναι η διερεύνηση δυνατότητας να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τις κινήσεις και τους χειρισμούς που θα επιλέξει ο Γκουτέρες να είναι κρίσιμης σημασίας. Ο Γκουτέρες θα ακούσεις τις θέσεις Χριστοδουλίδη και Τατάρ και θα υποδείξει τα επόμενα βήματα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πώς θα επιδιώξει να επιτύχει να βγάλει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από τον «πάγο», που μπήκαν μετά το Κραν Μοντανά.

Σενάρια

Μπορεί να τεθεί ως επιλογή στις δύο πλευρές μία διαδικασία με χρονοδιάγραμμα, που θα προβλέπει δηλαδή ορισμένο χρόνο ολοκλήρωσης της και όχι ανοιχτού ορίζοντα; Εάν υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο και οδηγηθεί ξανά το Κυπριακό σε ναυάγιο, ζητούμενο είναι πού θα αποδοθούν οι ευθύνες και ποια θα είναι η επόμενη μέρα, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές.

Στις επιλογές θα μπορούσε να είναι και η αναζήτηση μίας μέσης οδού που θα επιτρέψει επανεκκίνηση των συνομιλιών, κάτι που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολο, επίσης, αφού αυτή η μέση οδός θα πρέπει να αναζητηθεί μεταξύ της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της θέσης της Τουρκίας και της τουρκοπριακής ηγεσίας περί λύσης δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας.

Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν αισιοδοξία ότι το δείπνο δεν θα είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειας, αλλά ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Με την μπάλα να είναι ωστόσο στο γήπεδο της Τουρκίας.

«Το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε»

Ο Τατάρ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι οι εικασίες στα ελληνοκυπριακά και στα διεθνή ΜΜΕ είναι πολλές αλλά κανένα σενάριο «δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σημασία έχει τι λέμε. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τη σωστή θέση μας, με την εξουσία που λάβαμε από τον λαό και φυσικά, μετά από διαβούλευση με την εγγυήτρια χώρα, μητέρα πατρίδα Τουρκία. Θα διατηρήσουμε και θα προστατέψουμε αυτή τη θέση».

Επέμεινε δε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος σημειώνοντας ότι κοινό έδαφος εννοεί την κυριαρχική ισότητα, το ίσο διεθνές καθεστώς, «εν ολίγοις, το δικαίωμά μας στην κυριαρχία, που προέρχεται από τις διεθνείς συμφωνίες». Επαναλαμβάνοντας ότι το «τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε».

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά η Τουρκία έχει αποφασίσει ή είναι σε αναμονή σχεδιασμού και διατεθειμένη να αλλάξει ρότα στο Κυπριακό. Με τον Τουφάν Ερχιουμάν ο πρόεδρος του CTP, που αυτή τη στιγμή είναι στην αντιπολίτευση να εμφανίζεται ως ένας εν δυνάμει τουρκοκύπριος ηγέτης πιο διαλλακτικός, όπως σημειώνουν κυπριακά ΜΜΕ. Μία αλλαγή ηγεσίας στα κατεχόμενα θα ήταν ίσως και ο τρόπος να ανοίξει ο δρόμος για τις συνομιλίες, ωστόσο θα πρέπει να έχει βρεθεί και να έχει γίνει αποδεκτό το δέλεαρ προς την Άγκυρα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η όποια επανεκκίνηση θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και στην ελληνοκυπριακή πλευρά αφού σε κάθε αποτυχία, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Ναι σε συνομιλίες

Ο Χριστοδουλίδης από την πλευρά του πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι η Λευκωσία είναι πρόθυμη γθα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με αφετηρία εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ