20.7 C
Volos
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού και δεν πρέπει να αποκτήσει

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Grand Hotel: Ο Νικόλας θύμα του δολοφόνου

Συνταρακτικές οι εξελίξεις στη σειρά «Grand Hotel» του ΑΝΤ1....

Π. Μαρινάκης: Δεν θυμάμαι να υπήρξε πιο συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα από τη δική μας

Την αναφορά του στο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου εξήγησε...

Λίβανος: Το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει νέο μέτωπο, με σκοπό την περικύκλωση της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ μπορεί να ετοιμάζεται να περικυκλώσει την ανατολική...

Στέφανος Κασσελάκης: Τα «φτερά» του για το συνέδριο ανοίγει «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ»

Σε διαρκή κίνηση ο Στέφανος Κασσελάκης προετοιμάζεται, παρά τον...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δείχνει πώς θα είναι σε 100 χρόνια

Η τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή της μέσα κι από συστήματα...

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση «Reimagine Tourism in Greece», μια πρωτοβουλία της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σημείωσε, ωστόσο, πως η χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα «με τη συγκέντρωση μεγάλων αριθμών σε συγκεκριμένους λίγους προορισμούς για κάποιους μήνες το χρόνο», προσθέτοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο, σε κάποια νησιά του Αιγαίου κάποιους μήνες έχουμε ζήτημα, όπου οι υποδομές δοκιμάζονται. Αν είχαμε καλύτερες υποδομές, θα μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερους τουρίστες», όπως είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα των υποδομών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει «να διαχωρίσουμε τις υποδομές σε εθνικής εμβέλειας και σε εκείνης που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ μίλησε για την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί, λέγοντας ότι «η χώρα μας έχει πολύ σύγχρονα αεροδρόμια, έναν ιδιωτικό, εθνικό αερομεταφορέα, καινούργιους αυτοκινητόδρομους που προσφέρουν αναπτυξιακές δυνατότητες, ενώ προχωρήσαμε σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια μας».

Ως προς τη βιωσιμότητα, σχολίασε πως «έπρεπε να καλύψουμε ένα χαμένο έδαφος. Έχουμε προχωρήσει, αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε», παραδέχθηκε ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ανακύκλωσης, υπογραμμίζοντας πως εκεί χρεάζεται και η συμβολή των τοπικών αρχών, όπως πχ. στην περίπτωση της Τήλου όπου η ανακύκλωση σε σχεδόν απόλυτο βαθμό έχει γίνει πραγματικότητα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τον κίνδυνο της λειψυδρίας, χαρακτηρίζοντας το νερό ως «κρίσιμη παράμετρο» και σημειώνοντας πως η απάντηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης ανά περιοχή.

«Προς το παρόν, είμαστε στη λογική των προσωρινών λύσεων, αλλά σχεδιάζουμε και τις μακροπρόθεσμες λύσεις. Για παράδειγμα, το να δώσουμε λύση στις αφαλατώσεις των νησιών, θα μπορούσε να γίνει πιο συνολικά, με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ», ανέφερε.

Ανοικοδόμηση σε Μύκονο και Σαντορίνη

Για το πρόβλημα με την ανοικοδόμηση σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, σημείωσε πως «γνωρίζουμε ότι Μύκονος και Σαντορίνη είναι δύο νησιά με πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία. Την ίδια στιγμή, αυτές οι πιέσεις είναι αντιπαραγωγικές για το ίδιο το τουριστικό προϊόν και εμείς δεν πιστεύουμε στην αυτορρύθμιση εκεί, δεν θέλουμε δηλαδή να γίνει ζημιά για να προσαρμοστεί η αγορά».

«Στην κατεύθυνση αυτή παρεμβαίνουμε, όπως στο ζήτημα της κρουαζιέρας για παράδειγμα. Το να βάλουμε ένα εισιτήριο στην κρουαζιέρα και να ελέγξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια αυτούς τους προορισμούς είναι λογικά βήματα», πρόσθεσε, ενώ ειδικά για τη Σαντορίνη σημείωσε ότι χρειάζεται κατεπειγόντως ένα νέο λιμάνι, αναφέροντας πως «ήδη το δρομολογούμε αυτό».

Περιορισμοί στη δόμηση

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θα μπουν σταδιακά περιορισμοί στη δόμηση, με βάση πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ιδιαίτερα για την εκτός σχεδίου δόμηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα θα μπουν περιορισμοί και πιστεύω ότι καλώς θα μπουν περιορισμοί», επισήμανε.

«Έχουμε επίσης ζητήματα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, είχαμε μια σημαντική δίκη πρόσφατα και – χωρίς να θέλω να παρέμβω στο σκεπτικό του δικαστηρίου  – τονίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό στα ζητήματα αυτά να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση του τι σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση της δόμησης. Δεν είναι μόνο το ζήτημα του ύψους που επηρεάζει το περιβάλλον, είναι και η ποιότητα των υλικών, είναι και το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα κτίρια, ποια είναι η ενεργειακή τους κατανάλωση και προφανώς προς τα εκεί κινήθηκε ο νέος κανονισμός», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι το ίδιο το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητά του.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ