24 C
Volos
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Κατάρ: Προχωρά σε δημοψήφισμα για την κατάργηση της διενέργειας βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τον εμίρη

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιώργος Σαμπάνης επέστρεψε στον Βοτανικό και «ταρακούνησε» με τον Γιώργο Κακοσαίο τη νυχτερινή Αθήνα

Ο Γιώργος Σαμπάνης έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στον ανανεωμένο Βοτανικό,...

«Έχω την ίδια πάθηση με τον Κόμη Δράκουλα, το σκόρδο μπορεί να με σκοτώσει»

Η 32χρονη Phoenix Nightingale πάσχει από την σπάνια «ασθένεια των...

Ελεγκτής στον Προαστιακό «τσέπωνε» χρήματα από επιβάτες

Ελεγκτής της «Hellenic Train» φαίνεται να «τσέπωνε» χρήματα από...

Το Κατάρ θα προχωρήσει σε μια σπάνια κίνηση διενεργώντας δημοψήφισμα για μια σειρά από συνταγματικές τροπολογίες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται πρόταση που θα δίνει τέλος στις προσπάθειες διενέργειας βουλευτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο εμίρης του κράτους αυτού του Αραβικού Κόλπου.

Στο συγκεκριμένο κράτος του Κόλπου απαγορεύονται τα πολιτικά κόμματα

Το Κατάρ διενήργησε τις πρώτες εκλογές στην ιστορία του το 2021 για να επιλέξει δύο τρίτα από τα μέλη του Συμβουλίου της Σούρα.

Οι εκλογές προκάλεσαν σπάνιες φυλετικές εντάσεις στη χώρα καθώς ορισμένα μέλη μιας βασικής φυλής Βεδουΐνων διαπίστωσαν ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Το Κατάρ πραγματοποίησε τις πρώτες του εκλογές το 2021.

«Πείραμα»

Ο σεϊχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι χαρακτήρισε σήμερα τις εκλογές «πείραμα», το οποίο εξετάστηκε και οδήγησε την κυβέρνηση στο να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες.

«Το Συμβούλιο της Σούρα δεν είναι ένα αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο σε ένα δημοκρατικό σύστημα και το καθεστώς και οι εξουσίες του δεν θα επηρεαστούν είτε τα μέλη του εκλέγονται μέσω βουλευτικών εκλογών είτε διορίζονται», δήλωσε ο σεϊχης Ταμίμ κατά την ετήσια ομιλία του για την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο, είπε ο ίδιος, θα εξετάσει τις τροπολογίες και θα τις θέσει σε δημοψήφισμα που, όπως δήλωσε καταριανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς, θα έχει δεσμευτικά αποτελέσματα. Το Συμβούλιο έχει νομοθετική εξουσία και εγκρίνει τη γενική πολιτική και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει λόγο για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια και την οικονομική και επενδυτική πολιτική για το μικρό αυτό αλλά πλούσιο πετρελαιοπαραγωγικό κράτος, το οποίο απαγορεύει τα πολιτικά κόμματα.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Κατάρ εγκρίθηκαν μέσω συνταγματικού δημοψηφίσματος το 2003, αλλά διενεργήθηκαν το 2021.

Διαμαρτυρία

Μέλη της φυλής Αλ Μουρά, μιας από τις πιο πολυάριθμες φυλές Βεδουΐνων στις χώρες του Κόλπου με ρίζες που ανατρέχουν στην ανατολική Σαουδική Αραβία, διαμαρτυρήθηκαν κατά του εκλογικού νόμου που απαγορεύει στους Καταριανούς, η οικογένεια των οποίων δεν βρισκόταν στο Κατάρ πριν από το 1930, να ψηφίζουν.

Ο σεϊχης Ταμίμ ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κατάρ επιχείρησε να αποφύγει τις εντάσεις ανάμεσα στις οικογένειες και στις φυλές τις οποίες προκάλεσε η εκλογική διαδικασία.

O εμίρης του Κατάρ δήλωσε επίσης σήμερα ότι το Ισραήλ επέλεξε σκοπίμως να επεκτείνει την «επιθετικότητά» του για να εφαρμόσει ήδη οργανωμένα σχέδια στη Δυτική Όχθη και στον Λίβανο.

Το Ισραήλ το έπραξε αυτό «επειδή βλέπει ότι υπάρχει περιθώριο», είπε ο ίδιος κατά την ετήσια ομιλία του στην έναρξη του Συμβουλίου της Σούρα.

Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, επιχειρούν να διαμεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ