21.8 C
Volos
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

15η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυστραλία: Καλεί τους πολίτες της να φύγουν από το Ισραήλ λόγω των αυξανόμενων εντάσεων

Η Αυστραλία προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν...

Live: Η παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου

Το θέμα αφορά «Αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής...

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Πολάκη σε Λασίθι και Ρέθυμνο

Ολοκληρώθηκε η 2ήμερη περιοδεία του υποψήφιου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ....

Κωνσταντίνα Σωτηρίου: «Θα επιστρέψω σε σχολείο μετά τα 30» λέει η δασκάλα που έγινε πετυχημένο μοντέλο

Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου είναι δασκάλα και πετυχημένο μοντέλο. Σκέφτεται...

Η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού γιορτάζεται κάθε χρόνο —από το 1964— στις 15 Οκτωβρίου θέλοντας να υπενθυμίσει στις κοινωνίες τη σημασία του λευκού μπαστουνιού ως σύμβολο ανεξαρτησίας και της κινητικότητας των τυφλών συνανθρώπων μας και όσων έχουν προβλήματα όρασης.

Επιπλέον η ημέρα τονίζει την ανάγκη για ασφάλεια των πεζών και σεβασμό των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων πολιτών. Η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού είναι μια ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και για την προώθηση της ένταξης και της προσβασιμότητάς τους στην κοινωνία.

Η ημέρα καθιερώθηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ όταν ο τότε πρόεδρος Lyndon B. Johnson υπέγραψε διακήρυξη με την οποία αναγνωρίστηκε το λευκό μπαστούνι ως σύμβολο ανεξαρτησίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Στη συνέχεια τα Ηνωμένα Έθνη το 1969 καθιέρωσαν τη 15η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα τυφλά άτομα και φυσικά την συμπερίληψή τους.

Η ιστορία του Λευκού Μπαστουνιού

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινάει μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1918) από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover. Είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Στόχος ήταν η αποκατάσταση και επανένταξη όσων τυφλώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το 1930, στο Παρίσι, η Guilly d’Herbemont είχε την ιδέα να εξοπλιστούν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης με ένα λευκό μπαστούνι ως σύμβολο προστασίας και αναγνώρισης.

Η ιδέα της έγινε πραγματικότητα στις 7 Φεβρουαρίου 1931, όταν και παραδόθηκαν από την ίδια τα πρώτα λευκά μπαστούνια σε οργανώσεις τυφλών. Έτσι καθιερώθηκε το λευκό μπαστούνι ως σύμβολο των τυφλών ατόμων.

«Το κοινό πρέπει να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά»

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

«Τα νοσοκομεία της χώρας είναι προσαρμοσμένα στα άτομα με αναπηρία και οπτική αναπηρία. Φυσικά μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα. Το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» για παράδειγμα δεν έχει ασανσέρ αλλά στα σκαλιά υπάρχουν οι σημάνσεις ώστε να τα αναγνωρίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία».

Στην εκπομπή μίλησε και ο Δημήτρης Σηφάκης, Προέδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

«Είναι σημαντική η μέρα σήμερα για τα άτομα με αναπηρία. Είναι μία μέρα που πρέπει να κινητοποιηθεί το κοινό και να καταλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Παρεμβάσεις έχουν γίνει στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία που κατασκευάζονται τώρα έχουν τις προδιαγραφές. Στα παλιά τα κτίρια πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές και αυτό συζητάμε με τον υφυπουργό. Τώρα έτσι όπως είναι η κατάσταση, αν ένας τυφλός πάει στον Ευαγγελισμό δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί. Στο περιβάλλον υπάρχουν ράμπες αλλά τις περισσότερες φορές αυτά είναι κατειλημμένα από μηχανάκια. Οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να μπουν παντού, όπου πάει ο άνθρωπος. Υπάρχει νομοθεσία».



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ