15.7 C
Volos
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Το ραντεβού Κασσελάκη στο Συνέδριο και η εναλλακτική του εσωτερικού δημοψηφίσματος

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Freakier Friday: Λίντσεϊ Λόχαν και Τζέιμι Λι Κέρτις επιστρέφουν ως πρωταγωνιστές μετά από 22 χρόνια

To σίκουελ της επιτυχημένης κωμωδίας «Freakier Friday» που κυκλοφόρησε...

Όλο και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για το στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη.

Το ραντεβού με την ιστορία που δίνει στο Συνέδριο μετά την απόρριψή του από υποψήφιος είναι ίσως το πιο δύσκολο σχέδιο που καλείται να υλοποιήσει.

Οι δομές και οι ιστορικές ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται ανθεκτικές επισημαίνουν κορυφαία κομματικά στελέχη κάτι που αποδείχτηκε στον τρόπο με τον οποίο κατέληξε η σύγκρουση μετά το εξώδικο Κασσελάκη.

Oργανωτική εξάντληση

Ο κ. Κασσελάκης καλείται τώρα να ανασυγκροτήσει οργανώσεις που έχουν κλείσει και εγγράψει μέλη για να εκλεγούν σύνεδροι και να ελέγξει το Συνέδριο.
Η οργανωτική ικανότητα του στρατοπέδου Κασσελάκη φαίνεται ότι εξαντλήθηκε σε ένα αποτυχημένο κάλεσμα σε μέλη της «ΚΕ Κασσελάκη» και οπαδούς για αντισυγκέντρωση όπως σημειώνουν στελέχη της πλειοψηφίας.
Ένα κάλεσμα το οποίο τελικά κατέληξε σε επιστράτευση ακόμη και γνωστών τρολ που βρέθηκαν στο κεντρικό ξενοδοχείο και τα οποία ανέβαζαν στην πλατφόρμα «Χ» πρώην twitter, απευθείας εικόνα από επιθέσεις, αντεγκλήσεις και εντάσεις της στιγμής.

Στοχοποίηση δημοσιογράφων

Η Κουμουνδούρου μπροστά στις αντιδημοκρατικές πρακτικές αντέδρασε έντονα με μια σκληρή ανακοίνωση για τις επιθέσεις και τον τραμπουκισμό που δέχτηκαν δημοσιογράφοι, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους υπο τις απειλές και τις βιντεοσκοπήσεις των «αγανακτισμένων» οπαδών με τα κινητά στο χέρι και υπο την καθοδήγηση γνωστών μελών της ΚΕ από το στρατόπεδο Κασσελάκη.
«Με αφορμή περιστατικά που εκδηλώθηκαν έξω από το χώρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε επίθεση, λεκτική ή άλλη, σε δημοσιογράφους που την κάλυπταν», ανέφερε h ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Η προσπάθεια των δημοσιογράφων να επιτευχθεί ομαλότητα απευθυνόμενη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο της πλευράς Κασσελάκη αποδείχτηκε μάταιη και η αναρτήσεις με στοχοποίηση ονομαστικά των δημοσιογράφων συνεχίστηκαν.
Σε αντίθεση με τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ που καταδίκασε η πλευρά της υποψηφιότητας Κασσελάκη δεν φρόντισε να ελέγξει την κατάσταση παρά το γεγονός πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω γνωστά τρολ να κάνουν αναρτήσεις στοχοποίησης σε απευθείας μετάδοση.

Το σενάριο της αναβολής

Πάντως μετά τον αποκλεισμό του κ. Κασσελάκη φούντωσαν και πάλι τα σενάρια περι αναβολής του Συνεδρίου στη λογική ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τον έθετε οριστικά εκτός παιχνιδιού για την ηγεσία του κόμματος και θα έβγαζε εκ των πραγμάτων εκτός κάδρου θεμιτούς και αθέμιτους επικοινωνιακούς μηχανισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου.
Μίλησε για «σχέδιο εν κινήσει» το οποίο περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του από τις κάλπες και αναβολή του Συνεδρίου με ορισμό μιας «επιτροπής σωτηρίας για να διαχειριστεί την κατάσταση μέχρι να γίνουν εκλογές.

Η εναλλακτική του Δημοψήφισματος

Εκεί ο κ. Κασσελάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει μια εναλλακτική χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες προσπερνώντας το λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει ουσιαστικά το σενάριο του οριστικού του αποκλεισμού από βασικό παίχτη στο εσωκομματικό σκηνικό.
«Το καταστατικό δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη του κόμματος. Άρα λοιπόν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο ρευστοποίησης του κόμματος, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο αναβολής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης .

Αυτό που προτείνει ο κ. Κασσελάκης δεν είναι τίποτε άλλο από εσωτερικό δημοψήφισμα που μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το καταστατικό

Το καταστατικό είναι σαφές σε αυτό το σκέλος.
Εσωτερικός δημοψήφισμα μπορεί να γίνει για σοβαρά πολιτικά ζητήματα αλλά και σοβαρά ζητήματα λειτουργίας.
Μάλιστα δίνεται και η δυνατότητα συμμετοχής και φίλων εκτός από τα μέλη του κόμματος.
Για να διενεργηθεί δημοψήφισμα αυτό πρέπει να γίνει είτε από την απόλυτη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής είτε από το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι συνεπείς με τις οικονομικές υποχρεώσεις.
Δυο δυσκολίες

Είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου ωστόσο στην κατάσταση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο βάσης το πρώτο δύσκολο εγχείρημα είναι να βρεθούν αυτά μερικές χιλιάδες μέλη που θα πρέπει να συνυπογράψουν το αίτημα για τη διεξαγωγή του.
Αυτό απαιτεί χρόνο καθώς και η ταυτοποίηση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και χρονοβόρο πιθανότατα και φυσικά υπάρχει και το ρίσκο της ήττας αυτού πουτο επιδιώκει.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο 24 – Εσωτερικά δημοψηφίσματα
1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.
2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:
(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.
3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά.
4.
Άρθρο 25 – Όροι διενέργειας δημοψηφισμάτων

1. Εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξάγεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, εφ’ όσον πληρούνται τα εχέγγυα μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ