17.9 C
Volos
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποπομπής

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Survivor: «Έσπασαν» το σερί των ηττών οι Πράσινοι – «Μαλλί με μαλλί» τα κορίτσια του reality

Ρύζι, αλεύρι, ρεβύθια, γάλα, γκρανόλα, πιπεριές, λάδι και πεντανόστιμες...

Αίγυπτος: Δώδεκα φοιτητές σκοτώθηκαν, 33 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα με πανεπιστημιακό λεωφορείο

Τουλάχιστον 12 φοιτητές σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν σήμερα στην...

Ταμπού: Ο Γαβριήλ μαθαίνει για την εγκυμοσύνη της Σύνθιας

Σαρωτικές οι εξελίξεις στη σειρά του MEGA, «Ταμπού». Τι...

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ αποδίδει «τεράστια αξία» στη στρατηγική εταιρική σχέση με το Μαρόκο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προέβη σήμερα,...

Επιμένει στα μέτρα για τη μείωση του κόστους ζωής ο Θεοδωρικάκος – Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι βασική στρατηγική μας στόχευση η βιώσιμη ανάπτυξη, η...

Ακριβώς ένα χρόνο μετά από την ημέρα που ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, δήλωνε ότι εκείνο το βράδυ «νίκησε το Φως», το θεσμικά υψηλότερο όργανο του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή, αποφάσισε να μην του επιτρέψει να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το μέχρι τώρα αξίωμά του.

Δεν είναι μία απόφαση που προκάλεσε έκπληξη. Μόλις δύο εβδομάδες πριν η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος κήρυξε τον πρόεδρο «έκπτωτο», ενώ σε πολυτάραχη προηγούμενη  Κεντρική Επιτροπή, ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής που, τελικά, του αφαίρεσε την ιδιότητα του προέδρου.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες είναι απολύτως θεσμικές, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος και δεδομένα δεν θα έφταναν στο σημείο να απαγορευτεί στον τέως πρόεδρο να θέσει ξανά υποψηφιότητα, αν δεν είχε προηγηθεί η δική του κίνηση να στείλει… εξώδικο στα στελέχη του κόμματός του!

Πώς, όμως, έφτασε σε τέτοιο ακραίο σημείο η κατάσταση; Η κλιμάκωση ξεκίνησε από τη δεύτερη κιόλας μέρα, είναι η απάντηση.

Το χρονικό της ήττας του Στέφανου Κασσελάκη

Από τη δεύτερη μέρα της εκλογής του ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μία σειρά αντικαταστατικών αλλαγών. Τόσο ο κ. Θεοχαρόπουλος, όσο κι ο κ. Καλπάκης ενημερώθηκαν ότι παύονται από τα καθήκοντά τους ως διευθυντής της ΚΟ του κόμματος και εκπρόσωπος Τύπου αντίστοιχα, από τις ειδήσεις.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ο Στέφανος Κασσελάκης  χρεώθηκε δύο διασπάσεις, οι οποίες οδήγησαν στη συγκρότηση της Νέας Αριστεράς και μια έντονη δυσαρέσκεια από τα παλιότερα, ιστορικά στελέχη του κόμματος. Ανάμεσα σε αυτά ο Γιάννης Δραγασάκης κι ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν και σε πολιτικό-ιδεολογικό επίπεδο, όταν υπήρξαν αντιρρήσεις από την πλευρά του Παύλου Πολάκη για την υπερψήφιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα εξοπλιστικά. Το δεύτερο ζήτημα ήταν ευθέως αντίθετο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε να κατηγορείται ανοιχτά για αλαζονεία και αυταρχικότητα. Σε αυτό το κλίμα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήθηκε ανοιχτά στο συνέδριο του κόμματος, αν και τελικά δεν τέθηκε ζήτημα ψηφοφορίας νέου προέδρου.

Μετά την εκλογική ήττα των ευρωεκλογών οι αντιθέσεις οξύνθηκαν (ακόμη περισσότερο). Αφενός άνθρωποι που τον στήριξαν, τώρα μιλούσαν για ακαταλληλότητα του νέου προέδρου, αφετέρου η πλευρά του προέδρου διαχωριζόταν ανοιχτά από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Τα υπόλοιπα κλιμακώθηκαν με αρχικά τους «87» και στη συνέχεια τον Παύλο Πολάκη να θέτουν ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας.

Και, ως είναι ένα πολύ κακό συνήθειο του ΣΥΡΙΖΑ, όλη αυτή η σύγκρουση έγινε σε απολύτως κοινή θέα. Δηλαδή, στα κοινωνικά δίκτυα.

«Είμαι εδώ» – Καπιτώλιο α λα ΣΥΡΙΖΑ;

Αμέσως μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Στέφανος Κασσελάκης «χτύπησε» μέσω ανάρτησης στο Χ. «Είμαι εδώ», δηλώνει με τη γνωστή, πια, αφίσα και δίνει ραντεβού για το Συνέδριο του Νοεμβρίου.

Το θέμα είναι αν μπορεί θεσμικά να το κάνει.

Η απάντηση είναι πως όχι. Εφόσον η κεντρική επιτροπή, το υψηλότερο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε να του απαγορευτεί η δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα, ακόμη και με την ιδιότητα του μέλους (που, όπως προβλέπει το καταστατικό, έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος), δεν μπορεί να προχωρήσει.

Με βάση το ίδιο καταστατικό, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η μεγαλύτερη, πιο δημοκρατική απόφαση του κόμματος. Και προβλέπεται από την ΚΕ να μπορεί να καθαιρέσει τον πρόεδρό της.

Πώς, λοιπόν, σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα ο κος Κασσελάκης;

Η μέχρι τώρα στάση τους, που κορυφώθηκε στη σημερινή ΚΕ, δείχνει δύο προθέσεις. Η πρώτη είναι η νομική οδός. Όπως με εξώδικο αμφισβήτησε την προηγούμενη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, τώρα ίσως αποφασίσει να κινηθεί έτσι ώστε να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα. Κάτι που, όμως, δεν στέκει.

Η δεύτερη επιλογή, αν κρίνουμε μάλιστα από τους υποστηρικτές που σήμερα «περικύκλωσαν» την ΚΕ, είναι ένα… Καπιτώλιο α λα ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν ένα κωμικό σενάριο να υποθέσουμε πως οι «κασσελακικοί» σκοπεύουν να καταλάβουν την Κουμουνδούρου, όμως σε αυτό το σημείο κάθε σενάριο μπορεί και είναι ανοιχτό.

Ως κίνηση πιθανής αντεπίθεσης μπορεί να είναι η παραπομπή του κου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος και η διαγραφή του. Ένα σενάριο που δεν είναι απίθανο, με δεδομένο ότι ήδη έχει «πέσει στο τραπέζι».

Το διά ταύτα, βέβαια, δεν είναι τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά το «πόσο ακόμα». Εδώ και έναν χρόνο η χώρα δεν έχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παίζει» χωρίς αντίπαλο και, μάλιστα, με επιτυχία. Χωρίς καν να αφαιρούν από την κυριαρχία της τα πολύ μειωμένα ποσοστά της τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις δημοσκοπήσεις. Αν κάτι είναι σαφές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να αποκαταστήσει άμεσα τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Για τον οποίο έχει, εξάλλου, λάβει λαϊκή εντολή.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ