15.7 C
Volos
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Ανδρουλάκης: Η πετυχημένη στρατηγική του δεύτερου γύρου και οι δεσμεύσεις της επόμενης μέρας

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στόχος επετεύχθη για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σε μια εσωκομματική διαδικασία που διήρκεσε επισήμως περισσότερο από 100 μέρες έλαβε εκ νέου εντολή για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, νικώντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα με διαφορά περί των 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη το αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρή εντολή συνέχειας. «Τώρα ο δρόμος είναι μπροστά για σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση και τη μεγάλη νίκη απέναντι στη ΝΔ», επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, όπου έφερε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να παίρνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, ειδικώς από τη στιγμή που, όπως λένε, ήταν υπό αμφισβήτηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και έπειτα.

Η πετυχημένη στρατηγική του δεύτερου γύρου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κινήθηκε στην εσωκομματική διαδικασία με μια στρατηγική δύο γύρων. Εξασφαλίζοντας αρχικώς την πρωτιά στον πρώτο γύρο, με μια διαφορά περί του 8%, απέφυγε λάθη στον δεύτερο γύρο που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην προσέλκυση ψηφοφόρων από τις δεξαμενές των Παύλου Γερουλάνου και Άννα Διαμαντοπούλου, που είχαν σημειώσει, άλλωστε, αξιοσημείωτες επιδόσεις. Επιχείρησε, έτσι, άνοιγμα σε περιοχές που δεν κατετάγη πρώτος στις 6 Οκτωβρίου.

Επίσης, στην εβδομάδα του δεύτερου γύρου απέφυγε να μπει στην ανταλλαγή πυρών με τον Χάρη Δούκα σχετικά με τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ. Αν/και ο δήμαρχος Αθηναίων έβαλλε ισχυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη για τη μη διεξαγωγή του, έχοντας ποντάρει σε αυτό, εκείνος απέφυγε τις εκτενείς αναφορές και την αντιπαράθεση και επέλεξε να περιοδεύσει σε περιοχές όπου το διακύβευμα ήταν υψηλό.

Πραγματοποίησε ομιλίες σε Πύργο (κάστρο του Μιχάλη Κατρίνη), Θεσσαλονίκη (που στον πρώτο γύρο στην πρώτη δυάδα ήταν οι Διαμαντοπούλου – Γερουλάνος), Ιωάννινα και Λάρισα, όπου και στις δύο περιοχές ήταν πρώτος ο Χάρης Δούκας.

Στην πρωτεύουσα της Ηλείας ο Χάρης Δούκας κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα, αλλά συνολικά στην περιφέρεια ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε του αντιπάλου του. Στη Θεσσαλονίκη, τόσο σε επίπεδο δήμου (57,19% – 42,81%) όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (59,12% – 40,88%) ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους ψήφους από τις δεξαμενές Διαμαντοπούλου και Γερουλάνου.

Τέλος, σε Ιωάννινα και Λάρισα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να ανατρέψει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, όπου, υπενθυμίζεται, σε αυτές τις δύο περιοχές είχε αναδειχθεί πρώτος ο Χάρης Δούκας στις 6 Οκτωβρίου.

Στον νομό Ιωαννίνων ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 1.971 ψήφους έναντι 1.937 που πήρε ο Χάρης Δούκας, με τον δήμαρχο Αθηναίων να κερδίζει οριακά στην περιφέρεια Ηπείρου (49,74% – 50,26%). Αντίστοιχα στη Λάρισα ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε 2.390 ψήφους (50,39%) έναντι 2.354 του κ. Δούκα (49,61%).

Οι δεσμεύσεις της επόμενης μέρας

Ωστόσο, παρότι το αποτέλεσμα αποτελεί επιτυχία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος έχει δεσμευτεί σε σειρά αλλαγών, τονίζοντας πως εντόπισε τα λάθη της προεδρίας του. Παράλληλα έχει διαμηνύσει ότι «γνωρίζει τον τρόπο που πρέπει να τα θεραπεύσει» και ότι αυτό που αναφέρει «είναι γραμμένο σε πέτρα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεσμευτεί στη διεξαγωγή ενός πολιτικού – προγραμματικού και ενός οργανωτικού συνεδρίου, μέσω των οποίων το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα ανανεώσει το πρόγραμμά του, που όπως έχει τονίσει «ενδεχομένως να χρειάζονται και κάποιες προσθήκες». Ταυτόχρονα θα έχουν στόχο την πολιτική επάρκεια και την αμφίπλευρη διεύρυνση.

Υποσχέθηκε αλλαγή στον τρόπο διάδοσης του μηνύματος του κόμματος, ειδικώς σε επικοινωνιακό επίπεδο που το προηγούμενο διάστημα υστέρησε, τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμη, έχει αναφερθεί στην ενίσχυση της οργάνωσης του κόµµατος, μέσω της αναβάθµισης του ρόλου των νοµαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, όπως και των τομέων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε ζητήματα όπως η αυτοδιοίκηση και τα εργασιακά.

Έχει τονίσει τη σημασία να υπάρξει εξειδικευμένο πρόγραμμα για κάθε νομό της χώρας, για να «δείξουµε τον δρόµο της περιφερειακής ανάπτυξης», όπως έχει πει. Αυτό έχει επισημάνει ότι θα επιτευχθεί και μέσω περιφερειακών συνεδρίων στις 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει υποσχεθεί ένα ολιγοµελές και ευέλικτο Πολιτικό Συµβούλιο που θα συνεδριάζει τακτικά.



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ