15.1 C
Volos
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

1ο Athens Rebetiko Festival: Το Ρεμπέτικο απέκτησε περισσότερους εραστές

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το πρώτο φεστιβάλ ρεμπέτικου στην Αθήνα (1st Athens Rebetiko Festival) που φιλοξενήθηκε στον πολιτιστικό πολυχώρο «Ελληνικό Μολύβι» στο Αιγάλεω.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο σημαντικά ονόματα της αναβίωσης, συνέχισης και ανανέωσης του ρεμπέτικου είδους συγκεντρώθηκε σε έναν χώρο για δύο μέρες. Σ έναν μουσικό διάλογο πολιτισμού από τραγούδια, ταξίμια, μανέδες, χορούς, στίχους, έτσι όπως χορτάριασαν στον τόπο μας, δημιουργώντας αυτό το υπέροχο χαρμάνι ιστορίας και αστικού λαϊκού τραγουδιού που λέγεται Ρεμπέτικο.

Το «παρών» στο πολυθεματικό φεστιβάλ έδωσαν μουσικοί και τραγουδιστές με συναυλίες τόσο στην εσωτερική και εξωτερική σκηνή όσο και στους προαύλιους χώρους. Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον Αγάθωνα και η δεύτερη στον Μπάμπη Γκολέ, ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, εκθέσεις και παραστάσεις Καραγκιόζη.

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival

Το  πρόγραμμα του διημέρου περιλάμβανε μουσικές παραστάσεις βιβλίων και CD από τη Μαρίκα Νίνου και το Κορίτσι του Τεκέ, τους οργανοποιούς «εκ Μάκρης Μικράς Ασίας» και το μουσικό ταξίδι της ελληνικής μετανάστευσης «America». Είχε επίσης σεμινάρια φωνητικής και ταμπαχανιώτικου χασάπικου, καθώς και χορευτικά από Μικρασιατικό Σύλλογο.

Σε σχέση πάντα με το Ρεμπέτικο, έλαβαν χώρα εξαιρετικές παρουσιάσεις από δεινούς ομιλητές για την πολιτική, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις παράνομες ουσίες, τον Πειραιά, το σήμερα και το χθες, το Ίντερνετ, τους βιολιστές κ.ά.

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival

Μιλώντας χθες στο in o μουσικός και τραγουδιστής Σωτήρης Παπατραγιάννης, εκ των διοργανωτών του Φεστιβάλ, ανέφερε σχετικά: «Σας περιμένουμε όλους στο 1ο Athens Rebetiko Festival. Μία σημαντική προσπάθεια για όσους αγαπάμε το ρεμπέτικο. Φιλοξενεί περισσότερες από 20 συναυλίες, 15 ομιλίες, έκθεση οργανοποιίας, έκθεση γραμμοφώνων, έκθεση θεάτρου σκιών, παραστάσεις Καραγκιόζη, δραστηριότητες για τα παιδιά. Θα έχετε ένα πλήρες διήμερο. Σας περιμένουμε όλους να στηρίξουμε τη μουσική που αγαπάμε και να διασκεδάσουμε».

Φεστιβάλ ρεμπέτικου: Η πρώτη ημέρα

Μεταξύ των ρεμπέτικων που ακούστηκαν το Σάββατο ήταν και το χιλιοτραγουδισμένο «Η γκαρσόνα» σε στίχους και μουσική του Πάνου Τούντα. Το αγαπημένο τραγούδι κυκλοφόρησε το 1937 και το ερμήνευσε πρώτη η Ρίτα Αμπατζή, η οποία γεννήθηκε το 1914 στη Σμύρνη και υπήρξε σημαντική μορφή του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Ευρύτερα γνωστό, πάντως, έγινε το τραγούδι από τη Χαρούλα Αλεξίου το 1976 που το ηχογράφησε μαζί με το «Έλα Πάρε με» στο δεύτερο σόλο δίσκο της, 45 στροφών, μετά τα «Δώδεκα λαϊκά τραγούδια» που κυκλοφόρησαν το 1975.

Εξαιρετική στο πλαίσιο του φεστιβάλ ήταν και η εκτέλεση του ρεμπέτικου «Ο δερβίσης και η Άννα», που έγραψε ο Ιάκωβος Μοντανάρης το 1932 και είχε εκτελέσει και πάλι η Ρίτα Αμπατζή μαζί με τον Δημήτρη Ατραΐδη.

Ακούστηκε επίσης το γνωστό «Ελενίτσα» που ηχογραφήθηκε το 1929, σε μουσική και στίχους Γιάννη Δραγάτση και πρώτος ερμήνευσε ο Ζαχαρίας Κασιμάτης. Το ίδιο τραγούδι κυκλοφορεί και με τον τίτλο «Τα ματάκια σου τα δυο» το οποίο τραγούδησε η Ρόζα Εσκενάζυ το 1954.

Αγαπημένο τραγούδι για τους λάτρεις του είδους που ακούστηκε στο 1ο Ρεμπέτικο Φεστιβάλ Αθηνών (1st Athens Rebetiko Festival) ήταν το «Ηρωίνη και μαυράκι». Το συγκεκριμένο ρεμπέτικο πρωτοκυκλοφόρησε το 1936 σε στίχους και μουσική του Σωτήρη Γαβαλά και εκτέλεση του Στελλάκη Περπινιάδη.

Από το ρεπερτόριο των μουσικών δεν θα μπορούσε να λείπει το «Ψαράς θα γίνω στη στεριά» σε μουσική και στίχους του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο πρώτη τραγούδησε το 1947 η μεγάλη Στέλλα Χασκίλ ή «Σαλονικιά».

Οι συμμετοχές

Στο 1st Athens Rebetiko Festival συμμετείχαν: Εβελίνα Αγγέλου, Αντώνης Αινίτης, Άσπρα Πουλιά, Δήμος Βουγιούκας, Βάσια Βουγιουκλή, Κυριάκος Γκουβέντας, Γνωστό Τρίο, Άθως Δανέλης, Μανώλης Δημητριανάκης, Γιάννης Ζαρίας, Γιώργος Ζορμπάς, Ιφιγένεια & Eivala band,, Τάσος Κακλαμάνης, Θανάσης Καμπάς, Δημοσθένης Καραχριστοδούλου, Μαρία Κατινάρη, Kompania, Δημήτρης Κουκουλιτάκης, Γιώργος Κουτουλάκης, Δημήτρης Κρανίδας, Γιάννης Λεμπέσης, Γιάννης Μαστροθεοδώρου, Δημήτρης Μηταράκης, Ανθούλα Μίχου, Νίκος Μουργελάς, Μουσικό Σχολείο Αθήνας, Αντιγόνη Μπασακάρου, Δημήτρης Μυστακίδης, Κατερίνα Νιάνιου, Αργύρης Νικολάου, Σάκης Νικολετόπουλος, Εύα Ξένου, Αντώνης & Θοδωρής Ξηντάρης, Άντζελα Ορφανού, Χρυσή Παπαγιαννούλη, Στέλιος Παπαδόπουλος, Σωτήρης Παπατραγιάννης, Pireus, Νίκος Πρωτόπαπας, Αφεντούλα Ραζέλη, Ρεμπέτικη Φατριάς,, Αποστόλης Σαμαράς, Βασίλης Σκούτας, Κώστας Σπηλιόπουλος, Κώστας Σπυρόπουλος, Νίκος Τατασόπουλος,, Ιορδάνης Τζαμτζής, Αντώνης Τζήκας, Χαρούλα Τσαλπαρά, Μπάμπης Τσέρτος, Γιάννης Τσιαντής, Κατερίνα Τσιρίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Γιάννης Χαραλαμπάκης.

Μέρος των εσόδων του φεστιβάλ θα διατεθεί στο Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο & τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

Δείτε περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival

Πρώτη ημέρα του Athens Rebetiko Festival



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ