31.2 C
Volos
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Ποιες τροφές απαγορεύεται να τρώει ο σκύλος σας

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όταν επιλέγετε ξηρά τροφή για τον σκύλο σας, συνήθως, λαμβάνετε υπόψη σας το βάρος, την ηλικία του, τη ράτσα, καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Ο κάθε σκύλος χρειάζεται πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες, ώστε να ενδυναμωθεί ο οργανισμός του.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που απαγορεύεται να καταναλώσει ο τετράποδος φίλος σας, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος δηλητηριάσεων.

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται περσίνη, η οποία βρίσκεται στα φύλλα, τους καρπούς και τους σπόρους τους και μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια στους σκύλους.

Κόκαλα: Ο σκύλος σας δεν θα πρέπει να τρώει ποτέ κόκαλα από κοτόπουλο, ψητά και άλλα κρέατα. Τα κόκαλα μπορούν να φράξουν τις αεροφόρες οδούς και να προκαλέσουν πνιγμό στον σκύλο σας. Επίσης, τα μικρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία στο πεπτικό του σύστημα.

Ζύμη ψωμιού: Η ωμή ζύμη μαγιάς μπορεί να είναι επιβλαβής για τα σκυλιά για διάφορους λόγους. Όταν ένας σκύλος καταπίνει ωμή ζύμη, το ζεστό περιβάλλον του στομάχου του μπορεί να κάνει τη ζύμη να συνεχίσει να φουσκώνει, προκαλώντας πρήξιμο και πίεση στα  εσωτερικά του όργανα.

Επιπλέον, η ακατέργαστη ζύμη μπορεί να παράγει αιθανόλη, ένα είδος αλκοόλης που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από αλκοόλ στους σκύλους. Tα συμπτώματα από την κατανάλωση ωμής ζύμης συνήθως περιλαμβάνουν πρησμένη κοιλιά καθώς και κοιλιακό άλγος.

Ροφήματα με Καφεΐνη: Η καφεΐνη είναι τοξική για τον σκύλο σας. Γι΄αυτό το λόγο, δεν πρέπει να πιει ενεργειακά ποτά, καφέ και τσάι. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι τα εξής: υπερκινητικότητα, λαχάνιασμα, διάρροια, μυϊκοί σπασμοί, ταχυκαρδία ακόμη και θάνατο.

Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και μια χημική ουσία που ονομάζεται θεοβρωμίνη που είναι, επίσης, επιβλαβής για τους σκύλους. Η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα μαγειρικής, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης κακάο, περιέχουν περισσότερη θεοβρωμίνη σε σύγκριση με την απλή σοκολάτα γάλακτος.

Τα συμπτώματα από την κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας περιλαμβάνουν εμετό και διάρροια, ενώ, σε περίπτωση που καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να εμφανίσει υπερκινητικότητα, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Σκόρδο και κρεμμύδια: Το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των σκύλων. Η κατανάλωση μόλις μισού κρεμμυδιού από έναν σκύλο 10 κιλών μπορεί να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Τα συμπτώματα από την κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιού (ωμά, μαγειρεμένα, σε σκόνη) είναι τα εξής: εμετός, διάρροια, υπερβολικό σάλιο, προβλήματα συντονισμού, σκούρα ούρα.

Σταφύλια και σταφίδες: Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια σε σκύλους. Τα πρώιμα συμπτώματα είναι ο εμετός, απώλεια βάρους και μετέπειτα λιγότερη ούρηση.

Η τοξική ουσία στα σταφύλια είναι άγνωστη, αλλά οι σκύλοι δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις τανίνες, τα φλαβονοειδή και τους μονοσακχαρίτες από τα σταφύλια.

Μακαντέμια: Αυτοί οι στρογγυλοί ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα τοξικοί για τον σκύλο σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν : εμετό, αδυναμία συντονισμού, ρίγος, πυρετό.

Ξυλιτόλη: Η ξυλιτόλη είναι μια γλυκαντική ουσία που υπάρχει σε τσίχλες, καραμέλες, φυστικοβούτυρο καθώς και στην οδοντόκρεμα. Η ξυλιτόλη βρίσκεται επίσης σε μικρές ποσότητες σε διάφορα φρούτα και λαχανικά (π.χ. φράουλες, κουνουπίδια). Αυτή η ουσία που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης και απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα τους (υπογλυκαιμία), προκαλώντας ακόμη και θάνατο.

Η ξυλιτόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Τα σκυλιά κάνουν εμετό, αφού καταναλώσουν τροφές που περιέχουν ξυλιτόλη, ενώ μπορεί να εμφανίσουν αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις.

Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ