22.3 C
Volos
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Καρκίνος του μαστού: Αυτά που δεν πρέπει να αγνοούμε

Date:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αριθμός των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού αυξάνεται συνεχώς. Ο καρκίνος του μαστού συχνά συνδέεται με πιο γνωστά σημάδια όπως η παρουσία εξόγκωσης ή αλλαγές στο σχήμα του μαστού, γι’ αυτό και από τη σχολική ηλικία μάς συμβουλεύουν να κάνουμε τακτικούς αυτο-ελέγχους, για να είμαστε σε θέση να προλάβουμε πιθανούς όγκους πριν προχωρήσει η ασθένεια.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια λιγότερο γνωστά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξή του και είναι σημαντικό να μην παραβλέπονται. Οι αιτίες είναι διαφορετικές, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη και σε απώλεια ζωής, γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο μοιραζόμαστε μαζί σας 10 συμπτώματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού.

Πρήξιμο ή πάχυνση του δέρματος

Οίδημα σε όλο το μαστό ή σε συγκεκριμένα σημεία μπορεί να είναι ένδειξη ενός προβλήματος, ακόμα και αν δεν υπάρχει εμφανής όγκος.

Ερεθισμός του δέρματος

Η αίσθηση κνησμού ή ερεθισμού σε μια περιοχή του μαστού μπορεί να είναι ανησυχητική, ειδικά αν το δέρμα παίρνει την όψη «φλοιού πορτοκαλιού.»

Κόκκινο, ρυτιδιασμένο δέρμα

Μπορεί να παρατηρήσετε το δέρμα γύρω από το μαστό να γίνεται κόκκινο, ρυτιδιασμένο ή αφυδατωμένο. Αυτό είναι μια πιθανή ένδειξη φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού.

Αλλαγή στη θέση της θηλής

Αν η θηλή αρχίσει να «τραβιέται» προς τα μέσα ή να αλλάζει κατεύθυνση, μπορεί να σημαίνει αλλαγές στον ιστό πίσω από αυτήν. Μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε για την κατάσταση της υγείας σας.

Πόνος στη θηλή

Ο πόνος στην περιοχή της θηλής, χωρίς προφανή αιτία (πχ: τραυματισμός, θηλασμός, ερεθισμός από θαλασσινό νερό ή έγκαυμα από topless ηλιοθεραπεία), θα πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό.

Εκκρίσεις από τη θηλή

Η έκκριση υγρών από τη θηλή, ειδικά αν συνοδεύονται από αίμα ή/και πόνο, είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα που απαιτεί άμεση ιατρική διερεύνηση.

Διογκωμένοι λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες κοντά στην περιοχή της μασχάλης ή στην περιοχή του λαιμού μπορεί να πρηστούν, κάτι που υποδεικνύει ότι ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει μια ανωμαλία.

Πόνος στο μαστό

Αν και ο πόνος στον μαστό μπορεί να συνδέεται με πολλές φυσιολογικές καταστάσεις (πχ: τραυματισμός, έντονη γυμναστική, έμμηνος ρύση, κλπ) όταν είναι συνεχής και δεν σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, μπορεί να είναι σημάδι ανησυχίας.

Αλλαγή στο μέγεθος ή σχήμα

Οποιαδήποτε ανεξήγητη αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού, ακόμη και αν είναι μικρή, δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Εξόγκωμα στον μαστό ή μασχάλη

Η πιο κοινή ένδειξη είναι η παρουσία εξογκώματος, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί είτε στο στήθος είτε στην περιοχή της μασχάλης και να είναι ανώδυνο ή επώδυνο. Είναι μύθος ότι ο όγκος από καρκίνο του μαστού δεν πονάει. Ενώ συνήθως, ο καρκινικός όγκος δεν προκαλεί πόνο (και για αυτό συχνά δεν εντοπίζεται εγκαίρως), μερικές φορές μπορεί να πιέσει τα ευαίσθητα νεύρα γύρω από τη μασχάλη ή/και το στήθος προκαλώντας από ελαφρές ενοχλήσεις μέχρι και έντονο πόνο.

Η γνώση αυτών των λιγότερο γνωστών συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, κάτι που είναι κρίσιμο για την επιτυχία της θεραπείας. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν γιατρό.

* Πηγή: Grace



Περισσότερα Εδω

spot_img

ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Εγγραφείτε στο Newsletter

- Μείνετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα
- Δεν θα ξαναχάσετε ποτε μια σημαντική είδηση

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την [link]πολιτική απορρήτου[/link] μας για περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ